ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ "ΚΟΝΤΡΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Οταν οι περισσότεροι αγώνες σε κάποιο πρωτάθλημα είναι "σικέ" και τα αποτελέσματα "γράφονται" σε κάποια γραφεία, τότε και οι διαιτητές αυτού του πρωταθλήματος αντί για "άρχοντες" των αναμετρήσεων, μετατρέπονται σε θλιβερούς διεκπεραιωτές των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί στο παρασκήνιο. Ετσι γίνεται και με τα κυβερνητικά στελέχη, αφού ένας από τους λόγους για τους οποίους κατέχουν υπουργικούς θώκους είναι να φέρουν σε πέρας την υπόθεση της μοιρασιάς δημόσιων πόρων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στους διάφορους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης και των διαπλεκομένων συμφερόντων.

***

Σ' αυτό το ασφυκτικά ελεγχόμενο από τους επώνυμους μεγαλοεπιχειρηματίες παιχνίδι, όποιο υπουργικό στέλεχος "λοξοκοιτάξει" προς άλλη πλευρά των ενδοκαπιταλιστικών συμφερόντων, γίνεται πρόσκαιρα στόχος, ενώ μπορεί να περάσει και στη "μαύρη λίστα", μέχρι να έρθει η ώρα της προγραφής. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το έργο των "διαιτητών" - υπαλλήλων έχει αρχή και τέλος, ενώ "πρωταθλήματα" για την ανάδειξη νικητών στα υπερκέρδη, στη ρεμούλα και τις μίζες θα συνεχίσουν να διεξάγονται, όσο διαιωνίζεται το σύστημα που τα γεννά. Ομως προσοχή: Η διαφωνία και η ενδεχόμενη αντιπαλότητα πρωτοκλασάτων, ας πούμε, υπουργών με κάποιους επιχειρηματίες ή ομάδες επιχειρηματιών, που κάποτε βγαίνουν ακόμα και στον αέρα, για τους εργαζόμενους, για το μέσο πολίτη της χώρας, δε σημαίνουν απολύτως τίποτα! Κι αυτό επειδή σε καμιά περίπτωση η διαφωνία και οι "κόντρες" για το πώς θα μοιραστούν τα αμέτρητα ποσά που κλέβονται από τους εργαζόμενους στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου δε σημαίνουν αντίθεση και διαφωνία με την ασκούμενη πολιτική, την κατεύθυνσή της και τις προοπτικές της. Δε σηματοδοτούν, δηλαδή, σε πρώτη και σε τελευταία ανάλυση, διαφωνία με την ίδια την κλοπή και την ποικιλόμορφη αφαίμαξη των οικονομικά αδύνατων προς όφελος εκείνων που εξουσιάζουν την κοινωνία.

***

Είναι φανερό πως οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του καπιταλισμού και η υιοθέτηση νέων μηχανισμών εξασφάλισης της απρόσκοπτης αναπαραγωγής του, που συνοδεύονται από σημαντικές ανακατατάξεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του κεφαλαίου στα πλαίσια των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων, αφορούν και τη χώρα μας. Οι διεργασίες που γίνονται σε τομείς όπως η ενέργεια (πετρέλαια, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εναλλακτικές μορφές), οι τηλεπικοινωνίες (εγχώρια και διεθνή δίκτυα, ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία, υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας), το χρηματοπιστωτικό σύστημα (τράπεζες, συστήματα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, χρηματιστηριακές εταιρίες, διατραπεζικά δίκτυα), οι υπηρεσίες (τουρισμός, καζίνο, μεταφορές), τα λεγόμενα μεγάλα έργα κλπ., είναι συνδεδεμένες με "μπίζνες" που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δραχμές. Μόνο το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για τα επόμενα χρόνια φτάνει το 1,3 τρισεκατομμύριο δραχμές. Στον τρελό χορό των αμύθητων κονδυλίων "παίζεται" ακόμα - κι αυτό είναι το κυριότερο - η θέση που θα έχουν καταλάβει οι διάφοροι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

***

Από μια τέτοια πλευρά πρέπει κανείς να προσεγγίσει το όλο ζήτημα της "διαφωνίας" και της "κόντρας" του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ με την υπουργό Ανάπτυξης. Ο Σ. Κόκκαλης δεν έχει να χωρίσει τίποτα με την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς και η Β. Παπανδρέου είναι υπέρμαχος της πλήρους ταύτισης της πολιτικής του "εκσυγχρονισμού" με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το γεγονός ότι η εμπλοκή της υπουργού με τα θέματα ενέργειας την έφερε - όπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν - πιο κοντά με τον όμιλο Κοπελούζου, που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο και τα συμφέροντα αυτού φέρεται να προσπάθησε να εξυπηρετήσει καλύτερα, δε σημαίνει ότι ο Σ. Κόκκαλης έχασε τα ερείσματά του μέσα στην κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα θεωρούν δεδομένη την πρωτοκαθεδρία του στις προμήθειες του ΟΤΕ. Ούτε, αν στην εξέλιξη κάποιας αντιπαράθεσης γίνει αλλαγή φρουράς στο όποιο υπουργείο, θα διακυβευτούν τα συμφέροντα είτε του Κοπελούζου, είτε του Κόκκαλη, είτε των άλλων ομογάλακτών τους. Οι σχέσεις των κυβερνώντων με τα οικονομικά συμφέροντα πάντα επηρεάζονται από τις άγριες ενδοεπιχειρηματικές κόντρες, αφού οι ισορροπίες που κάθε φορά εξασφαλίζονται ανάμεσα στις αντικρουόμενες ομάδες συμφερόντων περνάνε μέσα από αδυσώπητες αναμετρήσεις, που συνδέονται με τη φύση του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη επικράτηση και απόσπαση μεριδίων της αγοράς. Από αυτή την άποψη ο διαγκωνισμός των κυβερνώντων να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου, προκαλεί και τις κόντρες των οποίων γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες. Βέβαια, επειδή, όπως ανέφερε με νόημα η Β. Παπανδρέου, "οι πολιτικοί εκλέγονται από το λαό" και άρα ποντάρουν στην ψηφοθηρία, δε διστάζουν να εκμεταλλεύονται τις αναδυόμενες κόντρες για να εκτοξεύουν κορόνες ότι τάχα μέλημά τους είναι να υπηρετούν το λαό. Ξεδιάντροπα υποδύονται το ρόλο του υπηρέτη των λαϊκών συμφερόντων, όταν είναι και στους πλέον αδαείς φανερό ότι η πολιτική τους, οι προσανατολισμοί τους και η κάθε επιλογή τους περνάει μέσα από το κόσκινο του ΣΕΒ, των ξένων πολυεθνικών και των ντόπιων εκφραστών της οικονομικής ολιγαρχίας.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ο Σ. Κόκκαλης δεν έχει να χωρίσει τίποτα με την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς και η Β. Παπανδρέου είναι υπέρμαχος της πλήρους ταύτισης της πολιτικής του "εκσυγχρονισμού" με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΩΤΑ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Μέτωπο για τη σωτηρία της ΥΠΑ

- Στο πρόσφατο δημοψήφισμα της ΟΣΥΠΑ, το 96,2% των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της ενιαίας και δημόσιας ΥΠΑ, απορρίπτοντας την κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει στη διάλυση της υπηρεσίας και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Το δημοψήφισμα επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την ορθότητα της θέσης για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των πολιτικών αεροδρομίων της χώρας. Και όταν λέμε όλων, εννοούμε και του υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων. Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έδειξαν τι ακριβώς θέλουν και ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουν οι ενέργειες και της ΟΣΥΠΑ, αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου. Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι κατάφεραν τέτοιο ηχηρό ράπισμα κατά των κυβερνητικών επιλογών. Οφείλεται ακριβώς στο ότι ζώντας οι ίδιοι καθημερινά τα προβλήματα, είναι φυσικό να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και τις λύσεις τους. Και με την επιλογή τους, ξεκαθάρισαν ότι δε θεωρούν λύση την περίφημη τριχοτόμηση της ΥΠΑ, ούτε τα περίεργα σχήματα που εφευρίσκει η λογική της τυφλής υπακοής στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επιτάσσει ακριβώς αυτά που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών σαν δικές του ιδέες.

- Ποιος είναι ο ρόλος της ΟΣΥΠΑ, μετά το δημοψήφισμα;

- Πρώτα απ' όλα η ΟΣΥΠΑ οφείλει να τιμήσει και να σεβαστεί τη θέληση των εργαζομένων, να μετατρέψει το αποτέλεσμα σε αγωνιστικότητα, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να αρχίσουν αμέσως αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν οι κάθε είδους μυστικές συναντήσεις της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ και του υπουργείου Μεταφορών και πραγματικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων να γίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που απέδειξαν ότι διαθέτουν και την ωριμότητα και τη διάθεση ν' αγωνιστούν. Πάνω απ' όλα, όμως, πρέπει να αναζητηθούν σύμμαχοι και συμπαραστάτες μέσα από τους χώρους που θίγει καίρια η κυβερνητική πολιτική. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και όλοι μαζί να συμπήξουν ένα κοινό μέτωπο πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής της διάλυσης και του ξεπουλήματος.

- Η ΟΣΥΠΑ εξήγγειλε επίσχεση εργασίας, με αίτημα την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, αλλά στη συνέχεια την ανέστειλε. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτή την απόφαση;

- Είναι αναμφίβολο ότι οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκαιο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων για εργασία τη νύχτα, αργίες και πέρα από το κανονικό ωράριο, έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν και χρειάστηκαν προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις προκειμένου να καταβληθούν. Σήμερα έχουμε επανάληψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και για όσα επακολούθησαν. Οσον αφορά την κήρυξη της επίσχεσης εργασίας, εκτιμώ ότι δεν ήταν ο πιο κατάλληλος χειρισμός του θέματος. Κι αυτό, γιατί με νωπό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη διαμόρφωση αιτήματος για το μέλλον της ΥΠΑ, δεν επιτρεπόταν εμπλοκή και οικονομικής διεκδίκησης. Αλλωστε, πρόκειται για ετεροβαρή αιτήματα: Αλλο είναι το ειδικό βάρος του αιτήματος για ενιαία και δημόσια ΥΠΑ και άλλο να διεκδικείς την καταβολή δεδουλευμένων, που, φυσικά, έχει καθυστερήσει απαράδεκτα.

Ν. Κ.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της ανταλλαγής "πυρών" μεταξύ Κόκκαλη - Παπανδρέου κινήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα. Από την πλευρά Κόκκαλη διαμηνυόταν ότι θα αποστέλλονται υπογείως, για το επόμενο διάστημα, τα μηνύματά του προς την κυβέρνηση (σελίδα 5).

ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ να συγκατοικήσει με τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, εμμένοντας στην προεκλογική του δέσμευση και ανατρέποντας τις προχτεσινές του δηλώσεις που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο (σελίδα 13).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τις χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων διαδηλωτών. Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη και προειδοποιεί ότι θα επιδείξει "σκληρότητα", ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση των νόμων κατά της παράνομης οικοδόμησης εκ μέρους των Αράβων της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινότητας (σελίδα 14).

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ των κινητοποιήσεων, που είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αποφάσισε χτες η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" και για να αποφευχθεί η αναστάτωση στις αερομεταφορές στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Κάτι που όφειλαν να κάνουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΥΠΑ, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ