Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΩΤΑ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Μέτωπο για τη σωτηρία της ΥΠΑ

- Στο πρόσφατο δημοψήφισμα της ΟΣΥΠΑ, το 96,2% των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της ενιαίας και δημόσιας ΥΠΑ, απορρίπτοντας την κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει στη διάλυση της υπηρεσίας και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Το δημοψήφισμα επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την ορθότητα της θέσης για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των πολιτικών αεροδρομίων της χώρας. Και όταν λέμε όλων, εννοούμε και του υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων. Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έδειξαν τι ακριβώς θέλουν και ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουν οι ενέργειες και της ΟΣΥΠΑ, αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου. Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι κατάφεραν τέτοιο ηχηρό ράπισμα κατά των κυβερνητικών επιλογών. Οφείλεται ακριβώς στο ότι ζώντας οι ίδιοι καθημερινά τα προβλήματα, είναι φυσικό να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και τις λύσεις τους. Και με την επιλογή τους, ξεκαθάρισαν ότι δε θεωρούν λύση την περίφημη τριχοτόμηση της ΥΠΑ, ούτε τα περίεργα σχήματα που εφευρίσκει η λογική της τυφλής υπακοής στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επιτάσσει ακριβώς αυτά που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών σαν δικές του ιδέες.

- Ποιος είναι ο ρόλος της ΟΣΥΠΑ, μετά το δημοψήφισμα;

- Πρώτα απ' όλα η ΟΣΥΠΑ οφείλει να τιμήσει και να σεβαστεί τη θέληση των εργαζομένων, να μετατρέψει το αποτέλεσμα σε αγωνιστικότητα, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να αρχίσουν αμέσως αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν οι κάθε είδους μυστικές συναντήσεις της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ και του υπουργείου Μεταφορών και πραγματικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων να γίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που απέδειξαν ότι διαθέτουν και την ωριμότητα και τη διάθεση ν' αγωνιστούν. Πάνω απ' όλα, όμως, πρέπει να αναζητηθούν σύμμαχοι και συμπαραστάτες μέσα από τους χώρους που θίγει καίρια η κυβερνητική πολιτική. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και όλοι μαζί να συμπήξουν ένα κοινό μέτωπο πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής της διάλυσης και του ξεπουλήματος.

- Η ΟΣΥΠΑ εξήγγειλε επίσχεση εργασίας, με αίτημα την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, αλλά στη συνέχεια την ανέστειλε. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτή την απόφαση;

- Είναι αναμφίβολο ότι οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκαιο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων για εργασία τη νύχτα, αργίες και πέρα από το κανονικό ωράριο, έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν και χρειάστηκαν προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις προκειμένου να καταβληθούν. Σήμερα έχουμε επανάληψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και για όσα επακολούθησαν. Οσον αφορά την κήρυξη της επίσχεσης εργασίας, εκτιμώ ότι δεν ήταν ο πιο κατάλληλος χειρισμός του θέματος. Κι αυτό, γιατί με νωπό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη διαμόρφωση αιτήματος για το μέλλον της ΥΠΑ, δεν επιτρεπόταν εμπλοκή και οικονομικής διεκδίκησης. Αλλωστε, πρόκειται για ετεροβαρή αιτήματα: Αλλο είναι το ειδικό βάρος του αιτήματος για ενιαία και δημόσια ΥΠΑ και άλλο να διεκδικείς την καταβολή δεδουλευμένων, που, φυσικά, έχει καθυστερήσει απαράδεκτα.

Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ