Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Εμπορευματικό κέντρο στη θέση των εργοστασίων

Δεδομένη θεωρεί την καταστροφή της βιομηχανίας η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Επιμένει στην ευθυγράμμισή της με την κυβερνητική πολιτική και στο θέμα της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής. Μένει, επίσης, προσκολλημένη στην κυβερνητική αντίληψη για ένα μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής του Θριασίου, που προβλέπει ότι οι μεταλλεργάτες και άλλοι βιομηχανικοί εργάτες της περιοχής θα πρέπει να μετατραπούν πλέον σε υπαλλήλους παροχής διαφόρων υπηρεσιών στο τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο σύμβουλος της ΝΑΣΑντώνης Χοροζάνης κάλεσε τους συμβούλους να τοποθετηθούν για τις δύο ημερίδες, που οργάνωσε ο νομάρχης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕ) τον Απρίλη, δύο ημερίδες με τις οποίες η κυβέρνηση θέλησε να ξεκινήσει τον κοινωνικό διάλογο - απάτη και να πείσει για το μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής, που μετατρέπει το Θριάσιο σε παραγωγικό νεκροταφείο. Χαρακτηριστικό στοιχείο και στις δύο ημερίδες ήταν η απουσία των ίδιων των εργαζομένων, που δε θέλησαν να συμμετέχουν στην κυβερνητική φιέστα. Στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε από τους φιλοκυβερνητικούς συμβούλους για να δικαιολογήσουν την αποτυχία των ημερίδων, ισχυριζόμενοι σοβαρά ότι η αποτυχία οφείλεται στο ΚΚΕ, που σαμποτάρισε τις ημερίδες για κομματικά οφέλη.

Πέρα από το αστείο του πράγματος, ο νομάρχης Περικλής Παπαπέτρου και ο πρόεδρος του ΕΚΕ Γ. Τζιγιαννάκης, αλλά και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δήλωσαν καθαρά ότι θεωρούν δεδομένη την καταστροφή της βιομηχανίας στην περιοχή και αξίωσαν να γίνεται πλέον συζήτηση μόνο για το πώς θα προσαρμοστεί η περιοχή στα νέα δεδομένα, δηλαδή στη μετατροπή της σε εμπορευματικό κέντρο.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε: "Η βιομηχανία του Θριασίου συρρικνώνεται και διαλύεται. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μεγάλο ζήτημα είναι το τι κάνει το ΝΣ σαν αιρετό όργανο και τι ανάπτυξη προτείνει. Ο νομάρχης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει την κυβερνητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ζητήματα της ανάπτυξης της βιομηχανίας και των εργασιακών σχέσεων. Πολιτική, που οδηγεί στη συρρίκνωση και τη διάλυση της βαριάς και στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας. Στη θέση της, θέλει να φέρει το εμπόριο και τις υπηρεσίες που δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης".

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι θέση της ΝΑΣ είναι ότι "το ΝΣ πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν να είναι αργά και μέσα από προτάσεις ανάπτυξης της περιοχής, πρώτη να είναι η υπεράσπιση της βαριάς βιομηχανίας και κυρίως του στρατηγικού τομέα. Ετσι, μαζί με το εμπόριο και τις υπηρεσίες, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην περιοχή".

Για τη "Χαλυβουργική"

Παρά την προηγούμενη θέση του, πάντως, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε, τελικά κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των προτάσεων των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική". Το ΝΣ επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος στα τελωνεία των προϊόντων σιδήρου που εισάγονται και κυρίως αυτών που έρχονται από τις τρίτες χώρες. Ακόμα σημειώνει ότι η "Χαλυβουργική" πρέπει να αξιοποιήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα βιομηχανίας που υπάρχει και να συνεχίσει να λειτουργεί. Σε διαφορετική περίπτωση - σημειώνει - η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Επίσης, η κυβέρνηση καλείται να επιβάλει την αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων στα μεγάλα δημόσια έργα που κατασκευάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ