Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων, που αυταρχικά θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, και οδηγεί την ύπαιθρο στην ερήμωση.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" δηλώνουν 19 κοινοτάρχες του Νομού Λέσβου, σε ψήφισμα που εξέδωσαν, σε συνέλευση που έγινε στις 27/6 στη Μυτιλήνη. Το ψήφισμα προσυπογράφουν ακόμη δύο δήμαρχοι και πέντε κοινοτάρχες του νησιού. Στη συνέλευση εκλέχτηκε επίσης Παλλεσβιακή Συντονιστική Επιτροπή που θα οργανώσει κινητοποίηση.

Στο ψήφισμα των κοινοταρχών επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" έγινε με προχειρότητα και με εξαναγκασμό προωθείται από την κυβέρνηση, οδηγώντας όλες τις κοινότητες της χώρας στην κατάργηση και την ύπαιθρο στην ερήμωση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες δημογραφικές και εθνικές συνέπειες.

Στο ψήφισμα, οι κοινοτάρχες προτείνουν προς την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του προγράμματος και την προώθηση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης, που να εξασφαλίζει ότι με οποιαδήποτε μελλοντική συνένωση δε θα καταργηθούν οι υπάρχουσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους του οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Προτείνουν ακόμη να επανέλθει το θέμα των συνενώσεων με αντικειμενικά κριτήρια και να ενισχυθεί η Διαδημοτική και Διακοινοτική συνεργασία στα Συμβούλια Περιοχής.

Αιτωλοακαρνανία

Την κατηγορηματική αντίθεση στην αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων αποφάσισε ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αγίας Σοφίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στην απόφαση τονίζεται ότι δε θα λυθούν τα προβλήματα και δε θα υπάρξει ανάπτυξη με την κατάργηση των κοινοτήτων. Ακόμα ότι η μη ανάπτυξη και ερήμωση της επαρχίας δεν οφείλεται στους μικρούς ΟΤΑ, αλλά στις επιλογές της κεντρικής Διοίκησης. Στην απόφασή του, το ΚΣ προτείνει να παραμείνει ο εθελοντικός χαρακτήρας των συνενώσεων με κριτήρια και κίνητρα για ανάπτυξη και το διακοινοτικό συντονιστικό ρόλο να παίξουν τα υφιστάμενα περιφερειακά Συμβούλια Περιοχής αφού αναβαθμιστούν.

Ζάρκο Τρικάλων

Δημοψήφισμα, προκειμένου ν' αποφανθούν οι κάτοικοι του Ζάρκου Τρικάλων, αν συντάσσονται ή όχι με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", διοργανώνουν η κοινότητα και μαζικοί φορείς του χωριού την Κυριακή 13 Ιούλη. Με ανακοίνωσήτους οι φορείς καλούν τους κατοίκους να συμμετάσχουν όλοι στο δημοψήφισμα και ν' απαντήσουν μαζικά "ΟΧΙ" στην προοπτική υποτελούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί ο "Καποδίστριας"(1997-10-18 00:00:00.0)
Δυναμικό μήνυμα από τη Θεσσαλία(1997-10-15 00:00:00.0)
Δυναμική υποδοχή στον "Καποδίστρια"(1997-09-23 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων(1997-06-10 00:00:00.0)
Πληθαίνουν συνεχώς οι αντιδράσεις(1997-05-23 00:00:00.0)
Αυξάνουν καθημερινά οι αντιδράσεις(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ