Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το ταμείον είναι μείον

Ταμειακό έλλειμμα 18 δισ. θα εμφανίζει το τέλος του χρόνου ο Δήμος Αθήνας, ενώ τα χρέη του από τα μέχρι τώρα δάνεια φτάνουν ήδη στα 66 δισ. δρχ. Οπως, μάλιστα, προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, τα μόνα νούμερα που ευημερούν είναι αυτά που αφορούν την εξοντωτική φορολογία των δημοτών.

Η συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου φούντωσε και πάλι χτες με αφορμή κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί μία σχετική συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο που έχει προσδιοριστεί για το τέλος του μήνα.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εξηγούν εν μέρει και τη μέχρι τώρα άρνηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να γίνει έγκαιρα αυτή η συζήτηση, παρότι έχει ζητηθεί αυτό από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Οπως προκύπτει, ακόμα και από αυτό το δάνειο των 25 δισ. που συνήψε πέρσι ο δήμος, ελάχιστα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για έργα στην πόλη, ενώ 12 δισ. δόθηκαν παράνομα για πληρωμή ανελαστικών δαπανών.

Ενώ όμως τα στοιχεία των υπηρεσιών είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος, δεν ήταν το ίδιο αποκαλυπτική η κριτική που έγινε από τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων (Γ. Αγγελάκη και Μ. Δαμανάκη), αφού τελικά η αιτία του προβλήματος προσδιορίστηκε μόνο στο πρόσωπο του δημάρχου και το πρόβλημα παρουσιάστηκε ως απλό πρόβλημα κακοδιαχείρισης. Εγινε μάλιστα προσπάθεια να αθωωθεί η κυβέρνηση από τις πρώτες ευθύνες που έχει για το κυρίαρχο γεγονός του οικονομικού στραγγαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον εξαναγκασμό της να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε φορομπήχτη. Δεν έγινε κουβέντα για τα 40 δισ. που χρωστά η κυβέρνηση στο Δήμο Αθηναίων (σσ η περίφημη "προίκα Πάγκαλου"), ούτε καν αναφορά στο γεγονός ότι τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όσο και οι ομοϊδεάτες των παρατάξεων που έδωσαν χτες τη συνέντευξη, χάρισαν μέσα από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο 10 δισ. στην κυβέρνηση, από τα χρήματα που παράνομα παρακρατά και τα οποία ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε στην κριτική που του έγινε, με τον ισχυρισμό ότι η συνέντευξη δόθηκε μόνο και μόνο για να αρχίσει πρόωρα η προεκλογική περίοδος. Ως προς αυτό, η Μ. Δαμανάκη όταν ρωτήθηκε για το αν η κοινή συνέντευξη είναι και προάγγελος της κοινής καθόδου των δύο παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας μόνο ότι είναι άκαιρη η σχετική συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ