ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Κι ακόμα δεν έγινε νόμος...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή το ξεκοκάλισμα δημόσιου χρήματος για την προπαγάνδιση ενός κυβερνητικού σχεδίου, που δεν έχει γίνει ακόμα ούτε καν νόμος

Για την κυβερνητική προπαγάνδιση του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" για τις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων με εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις κοινότητες λόγω της διαδικασίας που επιβάλλεται σ' αυτές, κατέθεσαν Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Σταύρος Παναγιώτου προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στο κείμενο οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση δε διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, με την οποία εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρόλο που το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" δεν έχει νομοθετηθεί και αποτελεί ακόμα και σήμερα μια απλή κυβερνητική εξαγγελία, διατίθεται όμως ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 382 εκατομμυρίων δραχμών για την προπαγάνδισή του. Ειδικότερα η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) προκήρυξε διαγωνισμό για την υποβολή και υλοποίηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων δραχμών".

"Ετσι, στην περίπτωση αυτή, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τα διαβόητα "λεφτά από την ΕΟΚ", διατίθενται για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα". "Οι αντιδράσεις, τονίζουν στην Ερώτηση, αφορούν τόσο στη διαδικασία που τους απαγορεύει την έκφραση κάθε αντίθετης άποψης, αφού από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος διαφυγής, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα. Ιδιαίτερα όμως, στην ουσία αφού επιχειρείται να δημιουργηθεί η συνείδηση ότι για την ερήμωση της υπαίθρου, την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας, ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μηχανισμών που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επιβληθούν με μέτρα αναγκαστικού χαρακτήρα".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να ματαιωθεί ο παραπάνω διαγωνισμός της ΕΕΤΑΑ;
  • Να ενισχυθούν αποφασιστικά α) η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου για να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη της χώρας και β) η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο σαν παράγοντας ανάπτυξης.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων, που αυταρχικά θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, και οδηγεί την ύπαιθρο στην ερήμωση.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" δηλώνουν 19 κοινοτάρχες του Νομού Λέσβου, σε ψήφισμα που εξέδωσαν, σε συνέλευση που έγινε στις 27/6 στη Μυτιλήνη. Το ψήφισμα προσυπογράφουν ακόμη δύο δήμαρχοι και πέντε κοινοτάρχες του νησιού. Στη συνέλευση εκλέχτηκε επίσης Παλλεσβιακή Συντονιστική Επιτροπή που θα οργανώσει κινητοποίηση.

Στο ψήφισμα των κοινοταρχών επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" έγινε με προχειρότητα και με εξαναγκασμό προωθείται από την κυβέρνηση, οδηγώντας όλες τις κοινότητες της χώρας στην κατάργηση και την ύπαιθρο στην ερήμωση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες δημογραφικές και εθνικές συνέπειες.

Στο ψήφισμα, οι κοινοτάρχες προτείνουν προς την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του προγράμματος και την προώθηση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης, που να εξασφαλίζει ότι με οποιαδήποτε μελλοντική συνένωση δε θα καταργηθούν οι υπάρχουσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους του οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Προτείνουν ακόμη να επανέλθει το θέμα των συνενώσεων με αντικειμενικά κριτήρια και να ενισχυθεί η Διαδημοτική και Διακοινοτική συνεργασία στα Συμβούλια Περιοχής.

Αιτωλοακαρνανία

Την κατηγορηματική αντίθεση στην αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων αποφάσισε ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αγίας Σοφίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στην απόφαση τονίζεται ότι δε θα λυθούν τα προβλήματα και δε θα υπάρξει ανάπτυξη με την κατάργηση των κοινοτήτων. Ακόμα ότι η μη ανάπτυξη και ερήμωση της επαρχίας δεν οφείλεται στους μικρούς ΟΤΑ, αλλά στις επιλογές της κεντρικής Διοίκησης. Στην απόφασή του, το ΚΣ προτείνει να παραμείνει ο εθελοντικός χαρακτήρας των συνενώσεων με κριτήρια και κίνητρα για ανάπτυξη και το διακοινοτικό συντονιστικό ρόλο να παίξουν τα υφιστάμενα περιφερειακά Συμβούλια Περιοχής αφού αναβαθμιστούν.

Ζάρκο Τρικάλων

Δημοψήφισμα, προκειμένου ν' αποφανθούν οι κάτοικοι του Ζάρκου Τρικάλων, αν συντάσσονται ή όχι με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", διοργανώνουν η κοινότητα και μαζικοί φορείς του χωριού την Κυριακή 13 Ιούλη. Με ανακοίνωσήτους οι φορείς καλούν τους κατοίκους να συμμετάσχουν όλοι στο δημοψήφισμα και ν' απαντήσουν μαζικά "ΟΧΙ" στην προοπτική υποτελούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αμερικάνος "φίλος"

Ολα τα 'χε η Μαριορή... μόνο οι Αμερικάνοι σταρ της έλειπαν. Ευτυχώς, εσχάτως, της προκύπτουν κι αυτοί. Οπότε δεν της λείπει τίποτα. Μπορεί να νιώθει περήφανη. Σπουδαία. Κοσμοπολίτισσα. Κι όχι μόνο ωραία. Αυτό το 'χουν παραδεχτεί, ανά τους αιώνες, λογής λογής ξένοι "θαυμαστές" της. "Σύμμαχοι". Κατακτητές. Πράκτορες "περιηγητές". "Φιλέλληνες" πρακτορίσκοι. "Φιλάρχαιοι", τύπου Ελγιν, που από "θαυμασμό" κατασπάραξαν το πανάρχαιο "σώμα" της. Τη σήμερον, όμως, μπορεί να αναγνωρίζεται και ως "κοσμοπολίτισσα" από τον κάθε... "Αμερικάνο φίλο" σταρ. Λ. χ., τον Μάρλον Μπράντο ή τον Αντονι Κουίν. Αναλαμβάνει, όμως, έτσι και υποχρεώσεις η Μαριορή για να "ξεπληρώσει" τους σταρ, που με τον ερχομό τους την κάνουν διάσημη, αφού λένε το όνομά της ξένες εφημερίδες και τηλεοράσεις.

Οφείλει, δηλαδή: Να προσκυνά τον "Ξενιομανή Δία" των εφοπλιστο-βιομηχανο-τραπεζιτών, να ευγνωμονεί και να φοροαπαλλάσσει το "εθνικοπολιτιστικό" έργο τους, με το να φιλοξενούν (διαφημιζόμενοι) τους σταρ. Να αναγνωρίζει και το "εκπολιτιστικό" έργο των ΜΜΕ - τύπου "Ενώπιος ενωπίω" - γιατί παρέχουν το αποκλειστικό "δημοκρατικό δικαίωμα" σε όποιον "Αμερικάνο φίλο" και να αυτοδιαφημίζεται, και να κατηγορεί τη Μαριορή αν δεν του κάνει όλα τα χατίρια. Επιπλέον, να του προσφέρει πολύτιμα δώρα και να εξοφλεί τα τυχόν καθυστερημένα "χρέη" της σ' αυτόν. Να του κάνει ό,τι κι αν του 'ταξε κάποτε για να μην τη θεωρεί "Ψωροκώσταινα" "απολίτιστη", "αφιλόξενη" και "αχάριστη" για τη διαφήμιση που της έκανε. Διαφορετικά θα την "ξεφωνίσει" και διεθνώς, λέγοντας ότι οι πολιτικοί της "δεν είναι άντρες, όπως είναι στην Αμερική". Οπότε πάει στράφι... η "εξωτερική πολιτική" τους για τα "εθνικά θέματα".

Διότι, οφείλει να το παραδεχτεί: Εχει "δίκιο", λ. χ., ο Αντονι Κουίν να λέει όσα είπε στα ελληνικά ΜΜΕ. Δε φτάνει που καταδέχτηκαν κάποτε, αυτός κι οι παραγωγοί του, να γυρίσουν ταινίες στηΡόδο και στην Κρήτη; Δε φτάνει που έπαιξε τον Ζορμπά; Δεν το 'κανε για την τσέπη και την παγκόσμια φήμη του. Για χάρη της Μαριορής το 'κανε, ο άνθρωπος. Από γενναιοδωρία και έγνοια για την τουριστική της ανάπτυξη. Για να μάθει η οικουμένη ότι, κάπου στο χάρτη, υπάρχει ένας τόπος που λέγεται Ελλάδα. Κι αυτή έπρεπε για την "ευεργεσία" του, να τον ανταμείψει. Η αχάριστη, όμως το 1960, αντί να του χαρίσει τη δημόσια αιγιαλίτιδα γη, 120 στρεμμάτων, που του άρεσε στη Ρόδο για τις "πολιτιστικές" μπίζνες του, αντί να του πει "ιδού ο τόπος σας", του την πούλησε, έστω με παράνομη κυβερνητική απόφαση. Του την πούλησε, με το εξής "αστρονομικό" ποσό: 0,55 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο. Που σημαίνει 0,55 χ 1.000 χ 120= 66.000 δρχ. Και σαν να μην έφτανε που τον "έγδαρε" τότε, έκτοτε δεν του έχει δώσει και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ηρθε λοιπόν ο "αδικημένος" και μετά τη διατεταγμένη υποδοχή που του έγινε στην Κρήτη, με "άρτον και θεάματα" για τους "ιθαγενείς", είπε δημοσίως το "δίκιο" του. Ζήτησε αμερικανοκαουμπόικα τη "γη" του. Τον δέχτηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών (γι' αυτόν είχε χρόνο, για τους "ιθαγενείς" εργαζόμενους δεν έχει). Βγήκε, μάλιστα, μαζί του στο "γυαλί", να πάρει κάτι από τη "λάμψη" του σταρ και μίλησε για "λύση" του προβλήματος σ' ένα μήνα. Κι ο σταρ είπε τον τελευταίο λόγο: "πρέπει ο υπουργός να κρατήσει το λόγο του και να ονομαστεί η περιοχή "Αντονι Κουίν'ς"", καθότι δεν υπάρχει και κάποιος Ρόδιος που να έχει προσφέρει στο νησί και να του αξίζει η αθανασία με την ονοματοδοσία. Καθότι τύφλα να 'χουν όλοι οι Ρόδιοι μπροστά στον Αμερικάνο "φίλο".

Α. Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ