ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Απαγορευμένος τόπος για τους κατοίκους

Προς νομιμοποίηση των αυθαιρέτων οδηγούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις

Σε ντε φάκτο νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, που έχουν διαπράξει ιδιώτες, στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, με τις ευλογιές φορέων της κεντρικής διοίκησης, προχωρούν, κατά τα φαινόμενα, κυβέρνηση και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, παράνομων επεκτάσεων νυχτομάγαζων και περιφράξεων τμημάτων της παραλίας για τη δημιουργία ιδιωτικών πλαζ, παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον. Δηλαδή τότε που αν και όταν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που να καθορίζει τις χρήσεις γης στην περιοχή και αν αυτό το ΠΔ δε "νομιμοποιεί" τις σημερινές αυθαιρεσίες.

Τα παραπάνω έγιναν σαφή, χτες, σε συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη,σχετικά με το θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη της περιοχής ευθύνης του και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης, εκεί, των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο νομάρχης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση, που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη, από Μοσχάτο μέχρι Γλυφάδα. Μίλησε για τα νυχτερινά κέντρα, που προχωρούν σε επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους χωρίς νόμιμη άδεια και σε περιφράξεις τμημάτων της παραλίας. Παρουσίασε, μάλιστα, και κατάλογο, τελεσίδικα, αυθαίρετων και κατεδαφιστέων κτισμάτων, που όμως δε θα κατεδαφιστούν άμεσα, αν κατεδαφιστούν ποτέ!

Ο νομάρχης, όμως, δεν είπε κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες που βαρύνουν τις κυβερνήσεις. Αντίθετα, υποστήριξε ότι το "ξεφύτρωμα" αυθαίρετων κατασκευών είναι αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Φορέων, δηλαδή, που κατέχουν τμήματα της παραλιακής ζώνης και τα εκμισθώνουν σε ιδιώτες, που φροντίζουν για την περίφραξη, την τσιμεντοποίηση και την εκμετάλλευσή τους. Και πρόσθεσε πως είναι και αποτέλεσμα "έλλειψης συντονισμού" μεταξύ των παραπάνω φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ετσι, κατά το νομάρχη, αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" και "έλλειψης συντονισμού" είναι, για παράδειγμα, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Ελληνικού από τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και η άρνηση της κυβέρνησης να αφήσει το δήμο να αξιοποιήσει τμήματα της παραλίας προς όφελος των δημοτών. Μιας παραλίας, που όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή Ελληνικού, παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για αθλητικούς σκοπούς και από την άλλη η διοίκηση του ΕΑΚΝ εκχωρεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης τμημάτων της παραλίας σε ιδιώτες για εμπορικές δραστηριότητες. Ιδιώτες, που δρουν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια να "φυτρώσει" ένα τείχος ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 500 μέτρων, στερώντας έτσι στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής την πρόσβαση στην παραλία! Και είναι αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" και "έλλειψης συντονισμού" το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα όργανά της αρνούνται πεισματικά το δικαίωμα του δήμου να αξιοποιήσει χώρους της περιοχής προς όφελος των δημοτών.

Νομιμοποίηση;

Παράλληλα, ο νομάρχης είπε ότι μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τις χρήσεις γης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, από το Μοσχάτο μέχρι τα όρια του Κορωπίου, και μετά θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθορισμού των χρήσεων. Μετά την έκδοση του ΠΔ και σύμφωνα με τα όσα αυτό ορίζει, η νομαρχία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών. Η νομαρχία, δηλαδή, θα περιμένει ακόμα και για τα κτίσματα που τελεσίδικα έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα!

Πάντως, η έκδοση του ΠΔ και κυρίως η εφαρμογή των όσων αυτό θα προβλέπει θα καθυστερήσει. Σύμφωνα, μάλιστα, και με αρμόδιους παράγοντες της νομαρχίας το περιεχόμενο του ΠΔ θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ακόμα και το ΠΔ, δε σημαίνει, απαραίτητα, σταμάτημα και γκρέμισμα των αυθαιρεσιών. Ο κίνδυνος της ντε φάκτο νομιμοποίησης της σημερινής κατάστασης είναι ορατός, πράγμα που έκανε το νομάρχη να εκφράσει την "πεποίθησή" του ότι αυτό δε θα συμβεί...

Θ. Μπ.

ΜΕΝΙΔΙ
Περιμένουν ακόμα τις Α Βοήθειες

Για εμπαιγμό και αδιαφορία σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Σταθμού Α Βοηθειών στο Μενίδι, που εδώ και οχτώ χρόνια παραμένει στα χαρτιά και η εξαγγελία του χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση προεκλογικής πελατείας, καταγγέλλει τον δήμαρχο Α. Μουστακάτο το Παράρτημα Μενιδίου του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση το Συνδικάτο αναφέρει ότι πέρασαν 8 χρόνια που με ενέργειές του και ύστερα από επανειλημμένες επισκέψεις στη διοίκηση του ΙΚΑ εγκρίθηκε η ίδρυση Σταθμού Α Βοηθειών στην περιοχή. Σε μια περιοχή που η παρεχόμενη υγεία είναι ανεπαρκής και που καθημερινά ασφυκτιά από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Οπως τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωση, για το σκοπό της ίδρυσης του σταθμού, ο δήμος παραχώρησε τότε δύο κτίρια στην περιοχή Προφήτη Ηλία και η διοίκηση του ΙΚΑ δαπάνησε 12 εκατομμύρια δραχμές για την επάνδρωσή του. Ο σταθμός όμως δεν έχει λειτουργήσει. "Ο δήμαρχος παραμονές εκλογών ανακοίνωνε την άμεση λειτουργία του. Αυτό έχει γίνει σε δύο προεκλογικές περιόδους. Για να έρθει να ξεχαστεί μετά τις εκλογές", καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει το δήμαρχο για ανακολουθία και σε μια άλλη σειρά θεμάτων που αφορούν την υγεία στην περιοχή, όπως τη δέσμευσή του ότι θα αγωνιστούν για να διοριστούν σχολίατροι σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Επίσης τη δέσμευσή του ότι θα προσλάβει γιατρούς με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ανασφάλιστων και ότι θα διεκδικούσε την επί 24ώρου βάσης παρουσία ασθενοφόρου στο δήμο. Στην ανακοίνωση το Συνδικάτο καταλήγει βάζοντας το ερώτημα στο δήμαρχο "πού και σε ποιον έχετε δεσμευτεί για να μη λειτουργήσει ο Σταθμός Α Βοηθειών; Εχετε υποχρέωση στο όνομα των χιλιάδων κατοίκων του Μενιδίου να απαντήσετε".

Τίμησαν τον Γιάννη Κουτσοδήμο

Το όνομα του αγωνιστή του ΕΑΜ και μέλους του ΚΚΕ, γιατρού Γιάννη Κουτσοδήμου, πήρε δρόμος στη συνοικία του Μετς. Χτες το βράδυ σε μια σεμνή τελετή παραβρέθηκαν φίλοι και συναγωνιστές του Γ. Κουτσοδήμου, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Νοέμβρη του 1995. Η ονομασία έγινε μετά από πρόταση του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Ο Αρδηττός" και με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου του 2ου Διαμερίσματος και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιάννης Κουτσοδήμος γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Διακόπι της επαρχίας Δωρίδας του Νομού Φωκίδας. Γιος καφετζή φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου πήρε το δίπλωμά του ως γιατρός. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων πήρε μέρος μαχητικά σε φοιτητικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις, που σκοπό είχαν την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων της εποχής. Το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά πιάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Αθωώθηκε αλλά πιάστηκε και πάλι και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας. Ξαναπιάστηκε τον Ιούνη του 1941 από τους Ιταλούς. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών αφέθηκε ελεύθερος και εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ. Πιάστηκε ξανά από την κυβέρνηση Μαξίμου και εξορίστηκε στον Εύδηλο Ικαρίας. Εμεινε στην παρανομία ως το 1964. Τότε εντάχθηκε στην Κομματική Οργάνωση του Μετς, πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας. Με τη χούντα των συνταγματαρχών εξορίστηκε στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Μετά την πτώση της χούντας οργανώθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Γούβας της ΠΕΑΕΑ. Επίσης διατέλεσε επί δώδεκα συνεχή χρόνια αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου "ΑΡΔΗΤΤΟΣ".

Το Μάρτη του 1992 τιμήθηκε με την πλακέτα του βετεράνου κομμουνιστή.

"Αυτός ο μικρός δρόμος από σήμερα παίρνει το όνομα ενός μεγάλου άνδρα, του Γιάννη Κουτσοδήμου. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον άνθρωπο που βοήθησε ανεξαιρέτως όλους όσοι τον είχαν ανάγκη. Στάθηκε από πάνω τους όχι μόνο με τις γνώσεις της επιστήμης, αλλά κυρίως με την ανθρωπιά του". Με αυτά τα λόγια άνοιξε την εκδήλωση η Μαρία Ξανθού,διαμερισματική σύμβουλος.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο οποίος τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή σπανίζουν στην εποχή μας, που δε συνηθίζει να τιμά αγωνιστές που πολεμάνε για κάποια ιδανικά.

"Αισθάνομαι υπερήφανος - συνέχισε ο Λεων. Αυδής - γιατί ο Κουτσοδήμος ήταν κομμουνιστής, έγινε μέλος του Κόμματος όταν ήταν φοιτητής και πέθανε μέλος του Κόμματος. Μέχρι το θάνατό του ήταν ένας αγωνιστής αταλάντευτος, ασυμβίβαστος και σεμνός. Ενας άνθρωπος αθόρυβος που έκανε έργο και δεν έλεγε λόγια. Τα λόγια του ήταν μετρημένα ενώ το έργο του μεγάλο. Αλλά αυτό το έργο και η κοινωνική του προσφορά δεν ήταν άσχετα με την κοσμοθεωρία του και την ιδεολογία του".

Από το Σύλλογο "Αρδηττός" ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Αγγελόπουλος τόνισε ότι τα 30 μέτρα του δρόμου "είναι λίγα για την εμβέλεια του ονόματος του Γ. Κουτσοδήμου". Ο Γ. Αναγνωστόπουλος,δημοτικός σύμβουλος από την "Αθήνα 2000" και ο Δημοσθένης Εφραιμίδης από τους "Πολίτες για την Αθήνα" υπογράμμισαν ότι το έργο του αγωνιστή Κουτσοδήμου θα πρέπει να εμπνεύσει τις νέες γενιές.

Από τη χθεσινή εκδήλωση για την ονομασία παρόδου της Αναπαύσεως σε οδό

Από τη χτεσινή εκδήλωση για την ονομασία παρόδου της Αναπαύσεως σε οδό Κουτσοδήμου

Συγκέντρωση για την Ψυττάλεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του έργου λυμάτων στην Ψυττάλεια, πραγματοποιεί αύριο στις 7.30 το απόγευμα στην είσοδο του Ακροκέραμου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής Κερατσινίου.

Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί οι δήμαρχοι Κερατσινίου, Περάματος και Δραπετσώνας, οι βουλευτές της Β Πειραιά, ο νομάρχης Πειραιά, ο Σύνδεσμος για το Περιβάλλον του Δήμου Πειραιά, ο διευθυντής για θέματα περιβάλλοντος της ΕΥΔΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, μεταξύ άλλων τονίζει ότι όλα τα λύματα καταλήγουν στην περιοχή, κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια των κατοίκων. Ταυτόχρονα, το νησάκι της Ψυττάλειας που θα μπορούσε να είναι τόπος αναψυχής, έχει γίνει μια μεγάλη βοθρολίμνη.

"Το έργο έχει κατασκευαστεί χωρίς να παρθούν μέτρα για το περιβάλλον και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του η κατάσταση είναι αφόρητη από τις οσμές, τα κουνούπια και τις μύγες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα αυθαίρετα που δεν γκρεμίζουν

Ο νομάρχης παρουσίασε και κατάλογο με κτίσματα, που τελεσίδικα, όπως είπε, έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, τα ίδια ή επεκτάσεις τους. Τα αυθαίρετα αυτά, που πάντως η νομαρχία δεν κατεδαφίζει, γιατί πρώτα περιμένει την έκδοση σχετικού με το ζήτημα ΠΔ είναι τα εξής: ΝΕΑ ΔΕΙΛΙΝΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΖΕΦΥΡΟΣ, ΦΛΟΙΣΒΟΣ, SEA PARK, κτίσμα χωρίς χρήση στην παραλία Αλίμου, ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Αγίου Κοσμά και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αλίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ