Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Απαγορευμένος τόπος για τους κατοίκους

Προς νομιμοποίηση των αυθαιρέτων οδηγούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις

Σε ντε φάκτο νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, που έχουν διαπράξει ιδιώτες, στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, με τις ευλογιές φορέων της κεντρικής διοίκησης, προχωρούν, κατά τα φαινόμενα, κυβέρνηση και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, παράνομων επεκτάσεων νυχτομάγαζων και περιφράξεων τμημάτων της παραλίας για τη δημιουργία ιδιωτικών πλαζ, παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον. Δηλαδή τότε που αν και όταν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που να καθορίζει τις χρήσεις γης στην περιοχή και αν αυτό το ΠΔ δε "νομιμοποιεί" τις σημερινές αυθαιρεσίες.

Τα παραπάνω έγιναν σαφή, χτες, σε συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη,σχετικά με το θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη της περιοχής ευθύνης του και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης, εκεί, των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο νομάρχης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση, που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη, από Μοσχάτο μέχρι Γλυφάδα. Μίλησε για τα νυχτερινά κέντρα, που προχωρούν σε επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους χωρίς νόμιμη άδεια και σε περιφράξεις τμημάτων της παραλίας. Παρουσίασε, μάλιστα, και κατάλογο, τελεσίδικα, αυθαίρετων και κατεδαφιστέων κτισμάτων, που όμως δε θα κατεδαφιστούν άμεσα, αν κατεδαφιστούν ποτέ!

Ο νομάρχης, όμως, δεν είπε κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες που βαρύνουν τις κυβερνήσεις. Αντίθετα, υποστήριξε ότι το "ξεφύτρωμα" αυθαίρετων κατασκευών είναι αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Φορέων, δηλαδή, που κατέχουν τμήματα της παραλιακής ζώνης και τα εκμισθώνουν σε ιδιώτες, που φροντίζουν για την περίφραξη, την τσιμεντοποίηση και την εκμετάλλευσή τους. Και πρόσθεσε πως είναι και αποτέλεσμα "έλλειψης συντονισμού" μεταξύ των παραπάνω φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ετσι, κατά το νομάρχη, αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" και "έλλειψης συντονισμού" είναι, για παράδειγμα, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Ελληνικού από τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και η άρνηση της κυβέρνησης να αφήσει το δήμο να αξιοποιήσει τμήματα της παραλίας προς όφελος των δημοτών. Μιας παραλίας, που όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή Ελληνικού, παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για αθλητικούς σκοπούς και από την άλλη η διοίκηση του ΕΑΚΝ εκχωρεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης τμημάτων της παραλίας σε ιδιώτες για εμπορικές δραστηριότητες. Ιδιώτες, που δρουν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια να "φυτρώσει" ένα τείχος ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 500 μέτρων, στερώντας έτσι στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής την πρόσβαση στην παραλία! Και είναι αποτέλεσμα "δυσλειτουργιών" και "έλλειψης συντονισμού" το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα όργανά της αρνούνται πεισματικά το δικαίωμα του δήμου να αξιοποιήσει χώρους της περιοχής προς όφελος των δημοτών.

Νομιμοποίηση;

Παράλληλα, ο νομάρχης είπε ότι μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τις χρήσεις γης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, από το Μοσχάτο μέχρι τα όρια του Κορωπίου, και μετά θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθορισμού των χρήσεων. Μετά την έκδοση του ΠΔ και σύμφωνα με τα όσα αυτό ορίζει, η νομαρχία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών. Η νομαρχία, δηλαδή, θα περιμένει ακόμα και για τα κτίσματα που τελεσίδικα έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα!

Πάντως, η έκδοση του ΠΔ και κυρίως η εφαρμογή των όσων αυτό θα προβλέπει θα καθυστερήσει. Σύμφωνα, μάλιστα, και με αρμόδιους παράγοντες της νομαρχίας το περιεχόμενο του ΠΔ θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ακόμα και το ΠΔ, δε σημαίνει, απαραίτητα, σταμάτημα και γκρέμισμα των αυθαιρεσιών. Ο κίνδυνος της ντε φάκτο νομιμοποίησης της σημερινής κατάστασης είναι ορατός, πράγμα που έκανε το νομάρχη να εκφράσει την "πεποίθησή" του ότι αυτό δε θα συμβεί...

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ