Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Του χρόνου θα είμαστε περισσότεροι"

Το ταξίδι της επιστροφής πέρασε με τραγούδι και απολογισμό της κινητοποίησης. Η γεύση που είχε αφήσει στους νέους που συμμετείχαν ήταν γλυκιά. Ενιωθαν μάλλον περήφανοι και όλοι επισήμαναν τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τη στιγμή που άρχισε να χάνεται από τα μάτια το περιστέρι με το σήμα της ειρήνης και το κόκκινο γαρίφαλο με την υπογραφή ΚΝΕ '97, που ζωγράφισαν στην προβλήτα, οι νέοι συνέχισαν να διασκεδάζουν και να μιλάνε κιόλας για την επόμενη συνάντηση. Ιδιαίτερα δυναμική και μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών και σπουδαστών στην κινητοποίηση. Η Στ. Θεοχάρη,φοιτήτρια, είπε στο "Ρ": "Οταν μοιράζαμε την προκήρυξη της ΚΝΕ πολλοί Κρητικοί είπαν "μπράβο, παιδιά, έχετε δίκιο, πρέπει να φύγουν οι Αμερικάνοι". Υπήρχαν πολύ καλά στοιχεία και φίλοι της ΚΝΕ είπαν ότι πέρασαν ωραία και ότι και του χρόνου θα είναι μαζί μας".

Ο Στ. Σταυρινουδάκης,μαθητής, έδειχνε ικανοποιημένος: "Πιστεύω ότι πάμε καλά και το κλίμα και ο κόσμος είναι με το μέρος μας. Και στη Λάρισα που κάναμε κινητοποίηση παλιότερα το ίδιο κλίμα συναντήσαμε, μόνο που φέτος ήταν πολύ περισσότερα τα χαμόγελα".

Ο Κυρ. Ιωαννίδης,φοιτητής, ξεχώρισε τη φετινή κινητοποίηση ποιοτικά και ποσοτικά και εκτιμά ότι βάζει βάσεις για μια μεγαλύτερη κινητοποίηση, για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό ρεύμα που πρέπει να υπάρχει στο νεολαιίστικο κίνημα. Οταν αναφέρεται στον αποκλεισμό της βάσης, τονίζει: "Εκείνη η στιγμή έδειξε από τη μια πλευρά την αυταρχικότητα και εξάρτηση του ελληνικού κράτους, αφού η βάση της Σούδας φυλάχτηκε από Ελληνες αστυνομικούς. Φάνηκε ο φόβος να "σπάσουν τον τσαμπουκά" των νέων που συμμετείχαν σε αυτή την πορεία. Δεν το πέτυχαν και νομίζω ότι αποτελεί μια νίκη".

Η Ελένη Χριστάκη,μαθήτρια, που συμμετείχε και σε άλλες εκδηλώσεις, επισημαίνει τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση. "Το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο και το καταλαβαίνουν και παιδιά έξω από την ΚΝΕ", τονίζει.

"Γλυκιά κούραση"

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση για κάποιους νέους σήμαινε πολλή ταλαιπωρία, την οποία βέβαια αψήφησαν. Μια παρέα τέτοιων νέων από την Πελοπόννησο, οι οποίοι ταξίδεψαν με τρένο από την Καλαμάτα μέχρι την Αθήνα, συναντήσαμε στο κατάστρωμα την ώρα της επιστροφής. "Ηταν ταλαιπωρία, αλλά το παν ήταν ότι εμείς που έχουμε κοινά ιδανικά συγκεντρωθήκαμε μαζί και δενόμαστε μεταξύ μας. Μου φαίνεται ότι η λέξη "σύντροφος" είναι η καλύτερη που υπάρχει", λέει ο Γρ. Οικονομόπουλος."Αξιζε τον κόπο, συμπλήρωσε ο Θωμάς Κουτουμάνος.Πιστεύω ότι με την παρουσία μας αυτή δυναμώνουμε το κίνημα, φτιάχνουμε τις συνειδήσεις".

Ο Θωμάς Κουντέας είπε: "Με αυτόν τον τρόπο "αναγκάζουμε" και άλλα άτομα να αγωνιστούν για ιδανικά και αξίες, να αλλάξουν την κοινωνία και τον κόσμο ολόκληρο, να τον κάνουν πιο ωραίο". "Αφήσαμε ένα στίγμα ότι η νεολαία δεν είναι απολιτικοποιημένη, χωρίς ιδανικά όπως την παρουσιάζουν", είπε η Λιάνα Θεοχάρη."Θέλουν να μας βλέπουν σαν τη "νεολαία του φραπέ". Θα πάμε και για τον καφέ μας, αλλά δεν είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η ανεξαρτησία της χώρας μας".

"Ηταν μια κούραση γλυκιά, αγωνιστική, είπε ο Μπάμπης Κοσικίδης,σπουδαστής. Αυτό που μένει είναι ότι αγωνίζεσαι να φύγουν κάποιες βάσεις από τη χώρα σου που θα χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικάνους για την κυριαρχία τους στο Αιγαίο. Και η αγωνιστικότητα αυτή πηγάζει από τη θέση και την πολιτική του Κόμματος, στην οποία η ΚΝΕ στηρίζεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ