Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Πάντα μαζί με τον κόσμο

Μια συζήτηση με αφορμή την "αλλαγή φρουράς" στο δήμο

"Δεν είναι δική μου επιτυχία. Ας το χωνέψουμε! Οφείλεται στην καθοδήγηση του Κόμματος και στην Κομματική Οργάνωση Βάσης που είχαμε στο Ζεφύρι. Γιατί η ΚΟΒ πάλεψε μ' όλες τις δυνάμεις της για τη συσπείρωση των φορέων και όλης της κοινωνίας. Παράλληλα, δουλεύαμε και εμείς στη δημοτική αρχή".

Ο δήμαρχος μιλούσε μ' όση ένταση του επέτρεπε η άσχημη κατάσταση της υγείας του να μιλά. Στο γραφείο του, στο δημαρχείο Ζεφυρίου, είχαν ήδη μαζευτεί μια σειρά δημοτικοί σύμβουλοι κι άλλοι παράγοντες της περιοχής, για μια συζήτηση με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη, για λόγους υγείας, παραίτηση του Κ. Λιάρου και την αντικατάστασή του από τον Γ. Λάππα μετά από πρόταση του ίδιου του δημάρχου. Η στιγμή είναι τέτοια που όλοι θέλουν να μιλήσουν προσωπικά για το δήμαρχο και τις επί 22 χρόνια θητείες του. Ο ίδιος προσπαθεί να αποτρέψει μια τέτοια συζήτηση και στρέφει την προσοχή μας σ' ένα μοντέλο συντονισμένης λαϊκής πάλης που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, επαναλαμβάνει. Οταν ο κόσμος από μόνος του παλεύει κι έχει πλάι του και μία θετική για τα αιτήματά του αυτοδιοίκηση και οργανώνεται σωστά η πάλη, ώστε να είναι αυτή που πρέπει, τότε μπορούμε να πάμε μπροστά.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο αυτοδιοίκησης έδωσαν οι Ζεφυριώτες εμπιστοσύνη επί 15 συνεχή χρόνια. Κι όταν για λόγους που είχαν να κάνουν περισσότερο με μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία το '91-'94 πέρασε σε άλλα χέρια η διοίκηση του δήμου, μπόρεσαν γρήγορα να διαπιστώσουν τη διαφορά. Και μόνο το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια διοίκησης από τον "Δημοκρατικό Συνδυασμό" ο δήμος εμφάνιζε χρέος μόνο 85 εκατομμύρια, ενώ από τη διοίκηση του '91-'94 το χρέος εκτινάχτηκε στο 1 δισ. βγήκαν αρκετά συμπεράσματα. Γι' αυτό και ξανάβγαλαν δήμαρχο τον Λιάρο.

"Ο κόσμος μας βοήθησε. Ακόμα και με βίαιο τρόπο μας βοήθησε. Ετσι πρέπει. Να πιέζεται ο δήμαρχος. Και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με την ανάθεση της διοίκησης. Το αν τιμήσαμε αυτήν την εμπιστοσύνη, θα το κρίνουν οι ίδιοι. Αυτό που θέλω να σημειώσω για όλους μας, είναι ότι πρέπει να επαγρυπνούμε. Το Ζεφύρι δε θα είναι πάντα μία νησίδα, όπου δε θα συμβαίνουν όσα αντιλαϊκά συμβαίνουν αλλού".

- Με τι χρεώνετε το νέο δήμαρχο; ρωτάμε.

- Τον χρεώνω να έχει καλή συνεργασία με τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να επικοινωνεί με τον κόσμο. Να πειστεί ο κόσμος ότι θα ακολουθηθεί η ίδια και καλύτερη πολιτική. Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του '74 και να μην περάσει η κυβερνητική πολιτική που ρίχνει τα βάρη στους πολίτες.

Βαρύ το χρέος κι ο νέος δήμαρχος, ο Γιάννης Λάππας, όπως διαπιστώσαμε αργότερα σε μια συζήτηση μαζί του, αντιλαμβάνεται πως η μόνη επιλογή που έχει είναι να ανταποκριθεί πάση θυσία σ' αυτή τη χρέωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ