Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσάναμμα της φωτιάς η αστική κουλτούρα

Η πολιτική που χαρίζει δισ. σε πολιτιστικά σκουπίδια - επιλογές της άρχουσας τάξης και κόβει κονδύλια από τη δασοπροστασία είναι ο εμπρηστής του Σέιχ - Σου

Οι εμπρηστές έδρασαν για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό δασοπυρόσβεσης αποδείχτηκαν και στην πράξη και η καταστροφή έγινε. Το Σέιχ - Σου, ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, που οι αρχές βεβαίωναν ότι είναι το καλύτερα φυλασσόμενο δάσος, δεν υπάρχει πλέον. Τα χειρότερα θα έρθουν με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση.

Η δασοκτόνος πολιτική που ασκείται δεκαετίες τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (βλέπε νομοσχέδιο Τζουμάκα), υπονόμευσε κάθε δυνατότητα προστασίας του μοναδικού πνεύμονα και ταυτόχρονα αντιπλημμυρικής ασπίδας της Θεσσαλονίκης. Εθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ιδιοκτησίες. Στάχτη έγιναν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 15.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή περισσότερο από το 40% της συνολικής έκτασης του Σέιχ - Σου. Εκατοντάδες στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά παραδόθηκαν στις φλόγες.

Τις εγκληματικές ελλείψεις ήρθε να συμπληρώσει και η αδυναμία άμεσης δράσης και συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ενδεικτικό αυτής της αδυναμίας είναι ότι εκατοντάδες απλοί πολίτες που έτρεξαν να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς έμειναν αναξιοποίητοι. Οι 30 δασοκομάντος που έφτασαν χτες στις 9 πμ εντάχθηκαν στις δυνάμεις κατάσβεσης μόλις λίγο πριν τη 1 μμ και οι 535 στρατιώτες που τέθηκαν με καθυστέρηση μιας μέρας, χτες το μεσημέρι, στην υπηρεσία του Συντονιστικού Οργάνου ήταν δύσκολο να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς σύμμαχοι στο έργο των εμπρηστών στάθηκαν οι ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που έπνεαν από το απόγευμα της Κυριακής ως και χτες το βράδυ. Οι πύρινες γλώσσες έθεσαν σε κλοιό τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους. Την Κυριακή και χτες όλη την ημέρα εμφανίζονταν διαρκώς καινούριες εστίες ή αναζωπυρώνονταν παλιές. Δεκάδες ήταν οι φωτιές και όπως αποδείχτηκε τα 55 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα από όλη σχεδόν τη Μακεδονία μαζί με τα οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας (για τον αριθμό των οποίων οι αρμόδιοι απέφευγαν επιμελώς να αναφερθούν) και τα επτά συνολικά αεροπλάνα δεν ήταν αρκετά για να τις σβήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα.

Πρώτα θύματα το Ρετζίκι,το Ασβεστοχώρι,το Ωραιόκαστρο,η Νεοχωρούδα,το Δερβένι και η Λητή.Ακολούθησαν το Πανόραμα,και σχεδόν όλα τα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι της Τούμπας πάλευαν όλη μέρα χτες να σταματήσουν τη φωτιά πάνω από τον περιφερειακό δρόμο και τα κατάφεραν. Νέα μέτωπα προστέθηκαν στη μάχη. Νωρίς το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά στα Κοιμητήρια του Εύοσμου και κατευθυνόταν προς την περιοχή της Νεοχωρούδας. Φωτιά λίγο αργότερα πήρε και το δασύλλιο της Πολίχνης, ενώ προηγουμένως καίγονταν γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής. Τα νέα μικρά μέτωπα έσβησαν και η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Μελισσοχωρίου τέθηκε υπό έλεγχο.

Κρύβουν τις αιτίες

Για ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έκαναν λόγο χτες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφιανός και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος. Εκτίμηση που απέδωσαν τόσο στις μικροεστίες που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης πριν την πρώτη φωτιά στο Δάσος και απασχόλησαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς και στην ταυτόχρονη εμφάνιση τουλάχιστον τριών εστιών στο Σέιχ - Σου.

Στην επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων τόσο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης καθώς επίσης ο περιφερειάρχης και ο νομάρχης στάθηκαν κυρίως στο έργο των υπηρεσιών μετά την εκδήλωση της φωτιάς και προσπάθησαν να πείσουν ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οι περισσότεροι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν ολιγωρία. Μιλούν για εκδήλωση της φωτιάς πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ενώ το συντονιστικό όργανο ανακοινώνει εντοπισμό της φωτιάς στις 3.45 και αναγγελία στις 4.10. Η πρώτη κλήση των πυροσβεστικών αεροπλάνων από το δασάρχη έγινε στις 4.20 και το πρώτο αεροπλάνο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 6.50. Ηδη οι ελπίδες για τον περιορισμό της φωτιάς είχαν χαθεί. Μετά τις 4.30 άρχισε το έργο της πυρόσβεσης από τα 6 οχήματα του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και λίγα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στο έλεος των εμπρηστών

Χωρίς προστασία αποδείχτηκε πως είναι τελικά το "καλύτερα προστατευόμενο δάσος της Ελλάδας", όπως δήλωναν λίγες μέρες πριν αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών. Στη συνέντευξη που δόθηκε χτες, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε ποια είναι η έκταση που έχει στην ευθύνη του το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τι προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό διαθέτει, ώστε να επεμβαίνει έγκαιρα στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και πόσο προσωπικό θα έπρεπε να διαθέτει. Παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες απέδωσε στη μη αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Λες και προηγούμενα οι απαιτούμενες θέσεις ήταν καλυμμένες.

Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο την απογύμνωση των δασικών υπηρεσιών και την εγκατάλειψη των δασών του τόπου μας στα χέρια των επιτήδειων κερδοσκόπων. Μια πολιτική που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, που κατά γενική ομολογία - προκύπτει και από τις καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και επιστημόνων - άνοιξε ολοκληρωτικά το δρόμο για την ολοσχερή καταστροφή των δασών.

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3 και τέταρτο μετά το μεσημέρι της Κυριακής σε διαφορετικά σημεία του δάσους. Τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς ήρθαν μετά από 3,5 ώρες, όταν το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν ήδη σε πολλά χιλιόμετρα. Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής κινδύνευσε το Ρετζίκι. Η φωτιά άρχισε να καίει τα σπίτια του χωριού και αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου, το Ρετζίκι θα καιγόταν. Φανερό από την πρώτη στιγμή έγινε ότι δεν υπήρχε συντονισμός. Οσοι πολίτες με τα κλαριά στα χέρια έτρεξαν να βοηθήσουν, έγιναν βουβοί θεατές της καταστροφής. Ετσι κι αλλιώς οι φωτιές δεν αντιμετωπίζονταν την ώρα εκείνη με τα απλά μέσα που διέθεταν. Επρεπε να προηγηθούν τα αεροπλάνα και πολλές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να έρθει και η σειρά των εθελοντών. Πράγματι, οι φλόγες "πηδούσαν" ακόμη και αντιπυρικές ζώνες 70 μέτρων και ήταν αδύνατο σε κάποιον να πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων. Στις 9 το βράδυ έφυγαν τα τρία αεροσκάφη και από εκείνη την ώρα η φωτιά, έχοντας σχηματίσει ένα μέτωπο 5 χιλιομέτρων, κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της. Γύρω στις 11 εκρήξεις συγκλόνισαν το Σέιχ - Σου και οι αρχές υποστήριξαν ότι οφείλονταν στα καλώδια της ΔΕΗ που καίγονταν, ενώ η Ανατολική Θεσσαλονίκη στο μεταξύ βυθιζόταν στο σκοτάδι. Ηταν τραγική η εικόνα που αντίκρισαν οι Θεσσαλονικείς το πρωί, αλλά θα ακολουθούσε το χειρότερο. Μετά τις 6 το πρωί άρχισαν να κάνουν ρίψεις τα αεροπλάνα και κατόρθωσαν να περιορίσουν σημαντικά το μέτωπο της φωτιάς. Λόγω του ισχυρού πνέοντος ανέμου όμως αναγκάστηκαν να διακόψουν το έργο τους μετά τις 9. Κι ακριβώς από εκείνη την ώρα η φωτιά αναζωπυρώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε λιγότερο από μία ώρα. Οι μικρές εστίες που υπήρχαν στο δάσος άρχισαν να αναζωπυρώνονται όταν δυνάμωσε ο αέρας. Μέσα σε μισή ώρα πήρε μεγάλες διαστάσεις μία εστία πάνω από το συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών. Πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν μετά μία ώρα περίπου κι όταν πλέον ήταν αργά. Καμία από τις επίγειες δυνάμεις δεν υπήρχε στο γύρω χώρο για να επέμβει και να σβήσει τη φωτιά, όταν ακόμα αυτή τις πρωινές ώρες είχε μικρές διαστάσεις. Μεγάλες δυνάμεις στρατού είδαμε το μεσημέρι στο Πανόραμα, όχι όμως και τα ξημερώματα που η παρουσία τους ήταν απαραίτητη για το σβήσιμο των περιορισμένης έκτασης εστιών. Τελικά, αυτό ακριβώς το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε μετά τις 10 το πρωί προς το κέντρο του δάσους και συνέχισε να το καίει μέχρι το βράδυ.

Ανατολικά η φωτιά συνέχισε όλη τη μέρα το καταστροφικό της έργο κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της προς το Χορτιάτη. Η περιοχή του Ελαιώνα, δυτικά του Πανοράματος, καιγόταν ως το βράδυ και οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών. Μετά το μεσημέρι η φωτιά έφθασε στις άκρες του Πανοράματος, σπίτια και μαγαζιά έπαθαν ζημιές και είναι ευτύχημα που δεν υπάρχουν θύματα. Από τη μία ως τις τέσσερις οι φλόγες έζωσαν το Δήμο του Πανοράματος, σπίτια κοντά στο ξενοδοχείο "Νεφέλη", το Ηρώο, η οδός Ιασωνίδου και το Πάρκο Μ. Μερκούρη παραδίνονταν στη φωτιά, χωρίς να υπάρχει την ώρα της εκδήλωσής της καμία πυροσβεστική δύναμη, αν και ο καθένας έβλεπε πού κατευθυνόταν το μέτωπο της πυρκαγιάς και πού θα χτυπούσε. Την ίδια ώρα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δήλωνε ότι δεν έχει αναγγελθεί επίσημα καμία καταστροφή οικίας.

Μέχρι τη νύχτα μία μεγάλη εστία φωτιάς υπήρχε στη βορειοδυτική πλευρά του Πανοράματος και εκφράζονταν φόβοι για το Ρετζίκι, ενώ ανεξέλεγκτη μαινόταν η φωτιά στο Πανόραμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ