ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Φόβοι για αναζωπύρωση "πολεμικού" κλίματος

MΠANIA ΛΟΥΚΑ. -

Η ένταση και το εκρηκτικό κλίμα παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ οι φόβοι για αναζωπύρωση του "πολεμικού" κλίματος αυξάνονται διαρκώς.

Οι βομβιστικές επιθέσεις επαναλήφθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, αλλά αυτή τη φορά ο στόχος ήταν πολύ συγκεκριμένος. Τέσσερις εκρήξεις που προήλθαν από βόμβες που εκτόξευσαν άγνωστοι προς τη βρετανική βάση κοντά στην Μπάνια Λούκα, δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. Οι αξιωματούχοι όμως της βάσης, δε θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλογιστούν όλες αυτές οι πράξεις βίας, σε πράξεις αντεκδίκησης των Σερβοβοσνίων ενάντια στις νατοϊκές δυνάμεις, για την πολεμική επιχείρηση που εξαπέλυσαν την προηγούμενη βδομάδα που κατέληξε στη δολοφονία του Σίμο Ντριλιάτσα.

Η θεωρία αυτή έχει υποστηριχτεί, και μάλιστα με επιθετικό τρόπο, από τους Αμερικανούς, οι οποίοι πιέζουν με την αφορμή αυτή, αφόρητα το ΝΑΤΟ να προβεί σε ακόμα δυναμικότερες επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αντιδρώντας στο "κύμα απειλών" που δέχονται οι διεθνείς αξιωματούχοι, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε ενδεχόμενη ενέργεια αντιποίνων τους. Παρ' όλα αυτά και ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις πως πρόκειται για ενορχηστρωμένη εκστρατεία αντιποίνων, οι στρατιώτες της Δύναμης παρακολουθούν από πολύ κοντά την κατάσταση και όπως δήλωσε ο ταγματάρχης, Τζον Μπλάκλεϊ: "οι άνδρες της "Δύναμης Σταθεροποίησης" είναι άριστα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες που τους επιτρέπουν την εμπλοκή τους με τον εχθρό, ώστε να αντιμετωπίζουν όποια κατάσταση ενδεχομένως προκύψει".

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός, Ουίλιαμ Κράουτς, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον Μομτσίλο Κράισνικ, ενός εκ των τριών της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, χωρίς όμως να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αμφότεροι. Νωρίτερα, ο Κράισνικ είχε απευθύνει έκκληση στη σερβοβοσνιακή κοινότητα να διατηρήσει την ψυχραιμία της, να μην αντιδράσει και να εφαρμόσει τη "Συμφωνία του Ντέιτον" που είναι προς το συμφέρον τους. "Θέλω να πιστεύω ότι τα περιστατικά αυτά ήταν μεμονωμένα και όχι πράξεις αντεκδίκησης. Οπωσδήποτε τα συναισθήματα του φόβου και της αβεβαιότητας εξαιτίας της ύπαρξης της κρυφής λίστας είναι κατανοητά και μπορούν να αποτελέσουν τον πυροδοτικό μηχανισμό για να αυξηθούν η ένταση και οι αντιδράσεις", δήλωσε ο Κράισνικ το βράδυ της Τετάρτης. Οι Σερβοβόσνιοι αντιδρούν στην ύπαρξη της κρυφής λίστας με τους "εγκληματίες πολέμου" που υπάρχει στα χέρια των μελών και των αξιωματούχων της ΝΑΤΟικής δύναμης, αφού μπορεί να προκαλέσει τη σύλληψη οποιουδήποτε, ο οποίος υπήρχε η πιθανότητα να είχε στην κατοχή του όπλο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία! Μία υποψία αρκετά βάσιμη, στηριζόμενη τουλάχιστον στα τελευταία γεγονότα, που όμως οι διεθνείς αξιωματούχοι τη χαρακτηρίζουν υπερβολική.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Βαλτωμένη" η κατάσταση

ΤΙΡΑΝΑ. -

Στασιμότητα και θολότητα επικρατεί στη γείτονα σε σχέση με τις προθέσεις του Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο Μπερίσα επανέλαβε τη θέση του ότι ο χρόνος της παραίτησής του πλησιάζει και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση τη συγκατοίκηση στην εξουσία με τους σοσιαλιστές, αλλά δεν προσδιόρισε το χρόνο που θα το πραγματοποιήσει. Τους σοσιαλιστές, που απέσπασαν τα δύο τρίτα της Βουλής και έχουν ετοιμάσει το "μακρόπνοο" σχέδιό τους για την ανασύσταση και ανοικοδόμηση του αλβανικού κράτους και έχουν ήδη ετοιμάσει το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα, αλλά οι ημερομηνίες για να συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε Σώμα δεν έχουν ανακοινωθεί, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαιτίας της παραμονής του Μπερίσα στην προεδρία. Ο κυβερνητικός σχηματισμός θα περιλαμβάνει μέλη και από τα πέντε κόμματα που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των σοσιαλιστών για σχηματισμό κυβέρνησης με ευρεία αντιπροσώπευση.

Οσον αφορά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης προστασίας και ενώ αυτή ήδη έχει αρχίσει με τη σταδιακή αποχώρηση των ρουμανικών τμημάτων της, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, προειδοποίησε ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης από το έδαφος της Αλβανίας "μπορεί να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κενό" για την ασφάλεια της βαλκανικής χώρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 31 του τρέχοντος μηνός ξεκινά τις εργασίες της μία προπαρασκευαστική σύνοδος της διεθνούς διάσκεψης των δωρητριών χωρών προς την Αλβανία, με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Η επιστροφή της ελληνικής δύναμης

Τη Δευτέρα 21 Ιούλη αναμένεται να αρχίσει η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, ύστερα από τρεις μήνες παραμονής, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου 1997.

Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με το σχέδιο αποχώρησης που έχει εκπονηθεί, προβλέπεται η σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά η ελληνική δύναμη θα αποχωρήσει σταδιακά από τις 21 Ιούλη μέχρι τις 8 Αυγούστου, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οδικώς μέσω Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

Η αποχώρηση θα αρχίσει με την επιβίβαση σε πλοίο των βαριών οχημάτων. Η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος θα μετακινηθεί μέχρι το τέλος του μήνα και τελευταίοι θα αναχωρήσουν οι επιτελείς μέχρι τις 8 Αυγούστου. Το ίδιο διάστημα θα αναχωρήσουν και οι δυνάμεις των άλλων χωρών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

ΡΩΣΙΑ
Σοβαρά τα προβλήματα στο ΜΙΡ

ΜΟΣΧΑ.-

Χωρίς ηλεκτρενέργεια έμεινε χτες ο ρωσικός διαστημικός σταθμός ΜΙΡ μετά τη βλάβη στο σύστημα των ηλιακών συσσωρευτών του. Ενας κοσμοναύτης τράβηξε κατά λάθος ένα καλώδιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μεγάλη απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος και να "απορυθμιστεί το σύστημα πλοήγησης". Υστερα απ' αυτό, οι υπεύθυνοι του ρωσικού διαστημικού κέντρου στο Κορολιόφ διέταξαν το πλήρωμα να διακόψει τη λειτουργία όλων των μη απολύτως απαραίτητων συστημάτων μετά τη βλάβη. Ολα τα φώτα του σταθμού είναι κλειστά και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στο μικρότερο δυνατό επίπεδο που χρειάζεται για την κίνηση του σταθμού. "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το πλήρωμα", δήλωσε ο Βαλεντίν Λάντιν, εκπρόσωπος του διαστημικού κέντρου στο Κορολιόφ.

Από την άλλη μεριά, ο γιατρός της αποστολής, Ιγκορ Γκοντσαρόφ, δήλωσε ότι, εξαιτίας των καρδιολογικών προβλημάτων που παρουσίασε ο κυβερνήτης του σταθμού, κοσμοναύτης Βασίλι Τσιμπλίγεφ, οι επισκευές στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ θα καθυστερήσουν. Ο κυβερνήτης επρόκειτο να κάνει τις επιδιορθώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της ακάτου "Σπεκτρ" μαζί με τον μηχανικό πτήσης Αλεξάντρ Λαζούτκιν. Τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη νέα βλάβη. Γι' αυτό, τη Δευτέρα, 21 Ιούλη, θα αρχίσει η εκπαίδευση για τις εργασίες επιδιόρθωσης των βλαβών που έχει υποστεί ο διαστημικός σταθμός ΜΙΡ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής πτήσεων Βλαντιμίρ Σολοβιόφ και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Η να γίνουν οι εργασίες από τον μηχανικό της πτήσης και τον Αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Φόουλ ή να τις αναλάβει το επόμενο πλήρωμα του ΜΙΡ. Ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Φόουλ δήλωσε, από τη μεριά του, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες για να αναλάβει, αν χρειαστεί, την εκτέλεση των εργασιών αντί του κοσμοναύτη Τσιμπλίγεφ.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ είχε δηλώσει πρόσφατα στο Ρόιτερ ότι η καθυστέρηση στην επιδιόρθωση των βλαβών στην άκατο "Σπεκτρ" μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή της εκτόξευσης του διαστημόπλοιου, με το οποίο πρόκειται να πάει στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ το τριμελές ρωσογαλλικό πλήρωμα, που θα αντικαταστήσει τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες και τον Αμερικανό αστροναύτη που βρίσκονται τώρα στο σταθμό. Το διαστημόπλοιο με το νέο πλήρωμα του ΜΙΡ έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στις 5 Αυγούστου.

Εγκληματική επίθεση

Αρκετοί πρόσφυγες από την Ινγκουσετία, που επέστρεφαν στη Βόρεια Οσετία, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση με όλμους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας Μανλίς Τσακίγεφ. "Δεν έχουμε πληροφορίες για το πόσοι σκοτώθηκαν, αλλά 10 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση", σημείωσε ο Τσακίγεφ. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 15 ή 16 πρόσφυγες. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκκλήσεις για ειρήνευση

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τις πρώτες του δηλώσεις στα διεθνή πρακτορεία έκανε χτες ο Αμπασί Μαντανί, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος πριν από δύο ημέρες, χωρίς να δοθεί κάποια αιτιολογία για τη διακοπή της έκτισης της ποινής 12ετούς κάθειρξης που του είχε επιβληθεί το 1992. Ο Μαντανί απηύθυνε έκκληση τόσο στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, όσο και στους εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές να δώσουν ένα τέλος στην αιματοχυσία και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης. Οι δηλώσεις του Μαντανί γνωστοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τις φήμες που ήθελαν τον απελευθερωθέντα ισλαμιστή ηγέτη να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του ότι η έξοδός του από τη φυλακή δε συνοδεύεται από κανενός είδους δέσμευση ή υποχρέωση απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ανακοινωθέν της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας, του ένοπλου σκέλους του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, σύμφωνα με το οποίο οι μαχητές του σκότωσαν 100 άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, τους τελευταίους δύο μήνες.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Αεροσκάφος τύπου "Φόκερ 27" των αερογραμμών της Ινδονησίας συνετρίβη κοντά σε κατοικημένη περιοχή και οι αρχές εκφράζουν φόβους πως οι νεκροί θα φτάσουν στους 34. Μέχρι χτες είχαν ανακαλυφθεί τα πτώματα 29 ατόμων, ενώ βρέθηκαν 17 επιζώντες, από τους οποίους αρκετοί είναι βαριά τραυματισμένοι.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το δικινητήριο "Φόκερ" μετέφερε 46 επιβάτες και είχε πενταμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Μπαντούνγκ, κοντά στον οικισμό Μαργκαχάγιου Περμάι, εννιά λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό την Τζακάρτα.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, κατά την πτώση του αεροσκάφους τραυματίστηκαν 26 κάτοικοι της περιοχής και οι οποίοι και νοσηλεύονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ