Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σοβαρά τα προβλήματα στο ΜΙΡ

ΜΟΣΧΑ.-

Χωρίς ηλεκτρενέργεια έμεινε χτες ο ρωσικός διαστημικός σταθμός ΜΙΡ μετά τη βλάβη στο σύστημα των ηλιακών συσσωρευτών του. Ενας κοσμοναύτης τράβηξε κατά λάθος ένα καλώδιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μεγάλη απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος και να "απορυθμιστεί το σύστημα πλοήγησης". Υστερα απ' αυτό, οι υπεύθυνοι του ρωσικού διαστημικού κέντρου στο Κορολιόφ διέταξαν το πλήρωμα να διακόψει τη λειτουργία όλων των μη απολύτως απαραίτητων συστημάτων μετά τη βλάβη. Ολα τα φώτα του σταθμού είναι κλειστά και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στο μικρότερο δυνατό επίπεδο που χρειάζεται για την κίνηση του σταθμού. "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το πλήρωμα", δήλωσε ο Βαλεντίν Λάντιν, εκπρόσωπος του διαστημικού κέντρου στο Κορολιόφ.

Από την άλλη μεριά, ο γιατρός της αποστολής, Ιγκορ Γκοντσαρόφ, δήλωσε ότι, εξαιτίας των καρδιολογικών προβλημάτων που παρουσίασε ο κυβερνήτης του σταθμού, κοσμοναύτης Βασίλι Τσιμπλίγεφ, οι επισκευές στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ θα καθυστερήσουν. Ο κυβερνήτης επρόκειτο να κάνει τις επιδιορθώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της ακάτου "Σπεκτρ" μαζί με τον μηχανικό πτήσης Αλεξάντρ Λαζούτκιν. Τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη νέα βλάβη. Γι' αυτό, τη Δευτέρα, 21 Ιούλη, θα αρχίσει η εκπαίδευση για τις εργασίες επιδιόρθωσης των βλαβών που έχει υποστεί ο διαστημικός σταθμός ΜΙΡ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής πτήσεων Βλαντιμίρ Σολοβιόφ και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Η να γίνουν οι εργασίες από τον μηχανικό της πτήσης και τον Αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Φόουλ ή να τις αναλάβει το επόμενο πλήρωμα του ΜΙΡ. Ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Φόουλ δήλωσε, από τη μεριά του, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες για να αναλάβει, αν χρειαστεί, την εκτέλεση των εργασιών αντί του κοσμοναύτη Τσιμπλίγεφ.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ είχε δηλώσει πρόσφατα στο Ρόιτερ ότι η καθυστέρηση στην επιδιόρθωση των βλαβών στην άκατο "Σπεκτρ" μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή της εκτόξευσης του διαστημόπλοιου, με το οποίο πρόκειται να πάει στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ το τριμελές ρωσογαλλικό πλήρωμα, που θα αντικαταστήσει τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες και τον Αμερικανό αστροναύτη που βρίσκονται τώρα στο σταθμό. Το διαστημόπλοιο με το νέο πλήρωμα του ΜΙΡ έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στις 5 Αυγούστου.

Εγκληματική επίθεση

Αρκετοί πρόσφυγες από την Ινγκουσετία, που επέστρεφαν στη Βόρεια Οσετία, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση με όλμους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας Μανλίς Τσακίγεφ. "Δεν έχουμε πληροφορίες για το πόσοι σκοτώθηκαν, αλλά 10 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση", σημείωσε ο Τσακίγεφ. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 15 ή 16 πρόσφυγες. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ