Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε, χτες, ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και επικρίνει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αδράνεια που επέδειξε στην αποτροπή και καταδίκη των επιθετικών κινήσεων του τουρκικού στρατού, οι οποίες "παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα".

Στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζεται ότι το κουρδικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικά μέσα και στη βάση της αναγνώρισης της κουρδικής ταυτότητας, και επαναλαμβάνεται η κατηγορηματική αντίθεση της ΕΕ για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ. Το ψήφισμα αναφέρεται και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και για την επίλυση των οποίων προσβλέπει στη στενή και ειλικρινή συνεργασία της νέας τουρκικής κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση Γιλμάζ να προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος της χώρας και τονίζουν ότι πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα θέμα στο οποίο, υπογραμμίζουν, η Τουρκία βρίσκεται ιδιαίτερα πίσω.

Στο κείμενο της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της Κύπρου και καλείται η νέα τουρκική κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με την κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Παράλληλα, χαρακτηρίζεται θετική και εποικοδομητική η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την περασμένη εβδομάδα.

Συνεχίζεται το σίριαλ Τσιλέρ

"Καμία σχέση δεν έχω με αυτές τις αηδιαστικές κατηγορίες περί κατασκοπίας και CIA" τόνισε σε όλους τους δυνατούς τόνους, μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος του Ορθού Δρόμου. Αντίθετη άποψη έχει η στρατιωτική Δικαιοσύνη που, ήδη, ξεκίνησε ανακριτικές διαδικασίες σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού με βάση τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της περί κατασκοπίας για λογαριασμό της CIA από τις αρχές της δεκαετίας του '60, ο ηγέτης του Κόμματος των Εργατών.

Στην περίπτωση που η Τσιλέρ κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες κατασκοπίας, η στρατιωτική Δικαιοσύνη θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής της ασυλίας και θα δρομολογηθεί η παραπομπή της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εάν κριθεί ένοχη και από το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε θα της επιβληθεί η ποινή της 15ετούς φυλάκισης.

Καταδίκες ταυτόχρονα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και καταβολή χρηματικού προστίμου ισότιμου με 150 χιλιάδες δραχμές καταδικάστηκε, χτες, ο Μεχντί Ζανά, σύζυγος της βουλευτίνας και φυλακισμένης Λεϊλά Ζανά. Ο Μεχντί Ζανά κρίθηκε ένοχος για "αυτονομιστική προπαγάνδα" υπέρ των Κούρδων μέσα από τη νέα ποιητική του συλλογή. Σε ποινή καταβολής μικρότερου χρηματικού προστίμου καταδικάστηκε ο εκδότης της συλλογής Αϊσενούρ Ζαρακολού. Υπενθυμίζεται ότι η Λεϊλά Ζανά εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές, μαζί με άλλα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ