Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μέτρα για την απομόνωση της ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ολα τα αναγκαία μέτρα παίρνει η ισπανική κυβέρνηση για να μπορέσει να επιτύχει την απομόνωση της ΕΤΑ, αφ' ενός στο εσωτερικό της χώρας και αφ' ετέρου στη διεθνή πολιτική σκηνή, και να μπορέσει έτσι ανενόχλητα να βάλει σε εφαρμογή τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης πρόβαλε χτες το εξωφρενικό αίτημα να διακοπεί η απευθείας σύνδεση του CNN με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, με το αιτιολογικό ότι αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο εκπρόσωπος του CNN όμως, προς απογοήτευση της κυβέρνησης Αθνάρ, δεν "υπάκουσε" και απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι είναι πάγια πρακτική να συνδέεται στο δίκτυο για να ενημερώνεται απευθείας από κάποια οργάνωση για ειδήσεις που την αφορούν.

Οι αντιδράσεις καταδίκης της δολοφονίας του δημοτικού συμβούλου της πόλης Ερμούα, που ανήκε πολιτικά στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, Μιγκέλ Ανχέλ Μπλάνκο Γκαρίδο, συνεχίζονται, συμμετέχοντας όσοι το δυνατόν περισσότερο στο "χορό" που έχει στήσει η κυβέρνηση Αθνάρ. Με χτεσινή του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμβάλλοντας στην κατακραυγή, "απέβαλε" τον πρώην ευρωβουλευτή του "Ερι Μπατασούνα". Αντίθετα από ό,τι μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Καρμέλο Λάντα τερμάτισε την ευρωβουλευτική του θητεία το 1994, αλλά παραμένει ηγετικό στέλεχος του "Ερι Μπατασούνα" και με αυτή του την ιδιότητα επισκεπτόταν τους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που πια δε θα μπορεί να πράττει, αφού του απαγορεύτηκε πλέον η πρόσβαση σε οποιοδήποτε κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες, αναφέρει επίσης ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα στείλει αντιπροσωπεία στην επαρχία των Βάσκων σύντομα για να συναντηθεί με την οικογένεια του 29χρονου Γκαρίδο.

Παράλληλα, οι Βάσκοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν, όπως είχαν προγραμματίσει, το Σάββατο. Η τοπική κυβέρνηση των Βάσκων είχε απαγορεύσει, με απόφασή της την Τρίτη, την προγραμματισμένη διαδήλωση, με το αιτιολογικό ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει ένταση και το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ