Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Βαλτωμένη" η κατάσταση

ΤΙΡΑΝΑ. -

Στασιμότητα και θολότητα επικρατεί στη γείτονα σε σχέση με τις προθέσεις του Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο Μπερίσα επανέλαβε τη θέση του ότι ο χρόνος της παραίτησής του πλησιάζει και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση τη συγκατοίκηση στην εξουσία με τους σοσιαλιστές, αλλά δεν προσδιόρισε το χρόνο που θα το πραγματοποιήσει. Τους σοσιαλιστές, που απέσπασαν τα δύο τρίτα της Βουλής και έχουν ετοιμάσει το "μακρόπνοο" σχέδιό τους για την ανασύσταση και ανοικοδόμηση του αλβανικού κράτους και έχουν ήδη ετοιμάσει το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα, αλλά οι ημερομηνίες για να συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε Σώμα δεν έχουν ανακοινωθεί, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαιτίας της παραμονής του Μπερίσα στην προεδρία. Ο κυβερνητικός σχηματισμός θα περιλαμβάνει μέλη και από τα πέντε κόμματα που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των σοσιαλιστών για σχηματισμό κυβέρνησης με ευρεία αντιπροσώπευση.

Οσον αφορά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης προστασίας και ενώ αυτή ήδη έχει αρχίσει με τη σταδιακή αποχώρηση των ρουμανικών τμημάτων της, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, προειδοποίησε ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης από το έδαφος της Αλβανίας "μπορεί να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κενό" για την ασφάλεια της βαλκανικής χώρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 31 του τρέχοντος μηνός ξεκινά τις εργασίες της μία προπαρασκευαστική σύνοδος της διεθνούς διάσκεψης των δωρητριών χωρών προς την Αλβανία, με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Η επιστροφή της ελληνικής δύναμης

Τη Δευτέρα 21 Ιούλη αναμένεται να αρχίσει η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, ύστερα από τρεις μήνες παραμονής, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου 1997.

Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με το σχέδιο αποχώρησης που έχει εκπονηθεί, προβλέπεται η σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά η ελληνική δύναμη θα αποχωρήσει σταδιακά από τις 21 Ιούλη μέχρι τις 8 Αυγούστου, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οδικώς μέσω Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

Η αποχώρηση θα αρχίσει με την επιβίβαση σε πλοίο των βαριών οχημάτων. Η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος θα μετακινηθεί μέχρι το τέλος του μήνα και τελευταίοι θα αναχωρήσουν οι επιτελείς μέχρι τις 8 Αυγούστου. Το ίδιο διάστημα θα αναχωρήσουν και οι δυνάμεις των άλλων χωρών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ