ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"
Σκάβει στα τυφλά

Προβλήματα και στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου

Προβλήματα, μικρής έκτασης προς το παρόν, που δεν αποκλείεται όμως να πολλαπλασιαστούν, ποσοτικά και ποιοτικά, παρουσιάζει η πορεία του μετροπόντικα στην Αγίου Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας. Η καθίζηση που υπέστη το κτίριο επί της οδού Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου προκάλεσε βλάβη σε υδαταγωγούς μεταξύ των οποίων και σε υδαταγωγό του Εθνικού Θεάτρου,ο οποίος ξεχείλισε στο βεστιάριο με άγνωστες ακόμα τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κοστούμια.Επίσης, αποκολλήθηκαν πλάκες από το πεζοδρόμιο.Χτες το μεσημέρι διενεργήθηκε αυτοψία στο Εθνικό Θέατρο (έργο του Ερνέστο Τσίλερ) από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων.Από την αυτοψία προέκυψε ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα θεμέλια του κτιρίου, άρα δεν υπάρχει θέμα στατικότητας.Στο μεταξύ η κατασκευάστρια εταιρία θα έπρεπε κατά τις εργασίες διάνοιξης να κάνει παράλληλα και υποστηλώσεις των εδαφών, αλλά ουδείς γνωρίζει αν η εταιρία φρόντισε για την ασφάλεια των εδαφών και των γύρω κτιρίων.

Και η αλήθεια είναι ότι η "Αττικό Μετρό" έως τώρα δε φημίζεται για την ευαισθησία της και τη συνέπειά της, πριν την έναρξη των εργασιών, αλλά και στη διάρκεια αυτών, αφού και σε άλλες περιπτώσεις (βλ. Κεραμεικός, πλ. Καραϊσκάκη) έχει εμφανιστεί με ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες μελέτες για την κατάσταση και την ασφάλεια των εδαφών.Οι ειδικοί πάντως λένε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συστηματική παρακολούθηση και διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών γεωτρήσεων,ώστε να είναι γνωστή η κατάσταση του αθηναϊκού σχιστόλιθου σε κάθε σημείο, δεδομένου ότι παρουσιάζει ασυνέχειες, σε πολλά σημεία που δεν τα ξέρουμε είναι διαταραγμένος και δεν αποκλείονται κι άλλες τοπικές καθιζήσεις.

Αλλά είναι διατεθειμένη η "Αττικό Μετρό" να λάβει μέτρα προστασίας; Ο τρόπος που αντιμετώπισε το γεγονός ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", κ. Κίκηρας, είναι αποκαλυπτικός. Θεωρεί ότι αυτά συμβαίνουν καθημερινά, άρα... δεν προβληματίζεται.Να πούμε ότι μας κάνει εντύπωση; Θα 'ταν ψέματα. Αν θυμηθούμε ότι παραλίγο να κόψουν στα δύο τον Κεραμεικό... Κι αυτά καθημερινά συμβαίνουν;

Δ. Μ.

@ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα δώσει σήμερα συναυλία στο Εθνικό
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα δώσει σήμερα συναυλία στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης (9.30μμ).Παίζουν οι: Χρισ. Κροκίδης, Ανδρ. Αποστόλου, Ευαγγ. Πατεράκης, Σπ. Κατριβάνος.Συμμετέχουν: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Σάντο Πολίτη, Δημήτρης Τσεκούρας.
Εκδήλωση στο "Δρομοκαϊτειο"

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο "Ιερά οδός - μια άλλη άποψη",θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9μμ) στο υπαίθριο θέατρο του Δρομοκαϊτείου Ιδρύματος (Ιερά οδός 343, Χαϊδάρι). Διοργανώνεται από το ΥΠΠΟ, την "Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας" και το "Δρομοκαϊτειο Ιδρυμα" σε συνεργασία με το σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής". Συμμετέχει το Σύνολο Μουσικής Δωματίου "Εν οργάνοις".Εικαστική παρέμβαση στο χώρο της σκηνής του θεάτρου, πραγματοποίησε η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.Στην εκδήλωση, ο ηθοποιός Μπάμπης Χατζηδάκις,θα απαγγείλει αποσπάσματα του ομηρικού ύμνου στη Δήμητρα, της "Σονάτας του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου και της ποιητικής συλλογής του Θ. Καποδίστρια "Οταν έρθει ο Σπηλαιοκτήτης".

Αφιερωμένη στο Μίκη

Συναυλία αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (9μμ), στο Πεδίον του Αρεως,στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Μαραθωνίου του "Οργανισμού Αθήνα '97". Θα τραγουδήσουν οι: Κώστας Μακεδόνας, Βαγγέλης Γερμανός, Σωτηρία Λεονάρδου, Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Μαρία Δημητριάδη.Θα τους συνοδεύει η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".

"Κατασκεύασμα φασιστικής αντίληψης"

"Παραμορφώνουν, αλλοιώνουν και παραβιάζουν βάναυσα το μνημείο οι πρόσθετες κατασκευές υπό τη μορφή προπυλαίων, μπροστά το Καλλιμάρμαρο". Αυτή είναι η άποψη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων για το κατασκεύασμα που στήνεται μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι "η κατασκευή είναι προϊόν μιας άλλης αισθητικής, Ρωμαϊκής υφής, ξένη προς την απέριττη και με μέτρο Ελληνική. Μας είναι αδιανόητο αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα να καλλιεργούν μία λανθάνουσα φασιστική αντίληψη".

Με την ανακοίνωση, δε, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: "Με ποιες απλουστευτικές διαδικασίες κατασκευάζεται το έργο αυτό; Ποια αρμόδια όργανα, όπως Πολεοδομικό Γραφείο Δήμου Αθήνας, Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου, Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, άσκησαν εποπτικό έλεγχο και ενέκριναν την υλοποίησή του; Μήπως πάλι λειτούργησε ο νόμος της γενικευμένης αυθαιρεσίας που ασκείται από τους δημόσιους φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες και που εκτείνεται βάναυσα στο σύνολο της χώρας;".

Ο Μίκης στους Δελφούς

Αρχισαν την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών οι εργασίες του Συμποσίου "70 χρόνια από τις Πρώτες Δελφικές Εορτές: Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς, από τον Αγγελο Σικελιανό ως τις ημέρες μας".

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθυντής του ΕΠΚΔ, Βασίλης Καρασμάνης.Προλόγισε η Αννα Σικελιανού,ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του εγγονού του ποιητή Μαρκ Σικελιανού.Επίσης, μίλησε και η δισέγγονη του ποιητή και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ελένη Σικελιανού.

Προχτές το βράδυ, εξάλλου, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Σικελιανού η έκθεση "Δελφικές Εορτές 1927 και 1930" και στη συνέχεια το "Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης και Ερευνας" του Σπύρου Σακκά παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Χρησμολογία: οι Δελφοί και τα Οράματα του Αγγελου Σικελιανού".Ιδιαίτερη όμως επιτυχία σημείωσε το προχτεσινό κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΑ, συναυλία στο αρχαίο στάδιο Δελφών, με μια σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη βασισμένη σε ποίημα του Σικελιανού. Το κονσέρτο παρακολούθησε ως θεατής και ο συνθέτης.

"Ορεστειάδας" περιπέτεια

Τον Ελληνα συγγραφέα της "Ορεστειάδας" Χάρη Πλουμίδη και το βιβλίο του, τίμησε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου,με μια παρουσίαση, ως απάντηση στην πρόκληση του τουρκικού κράτους. Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον συγγραφέα σε δύο χρόνια φυλακή, με την κατηγορία ότι "αμφισβητεί τα σύνορα της Τουρκίας",επειδή στα κείμενά του αναφέρεται στους Κούρδους και στην αρχαία κουρδική διάλεκτο Κουρμαντζί, την οποία οι Τούρκοι τους απαγορεύουν να μιλούν και να γράφουν.Για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησαν η Αννα Κατσιγιάννη (ερευνήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας), ο ποιητής και κριτικός βιβλίου Νίκος Χουρδάκης και ο καθηγητής του Παντείου Νεοκλής Σαρρής.Η "Ορεστειάδα" μεταφράζεται ήδη στην κουρδική και τουρκική γλώσσα και θα εκδοθεί στην Τουρκία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κουρδικού εκδοτικού οίκου "ΚΟΜΑΛ", Χαζάλ Μπουλούτ.

"Λαβδακίδες" στη "Ρεματιά"

Τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, με τίτλο "Από την Ιφιγένεια στη Μήδεια, Γυναίκα - Μύθος - Ερωτας", αλλάζουν χώρο, αντί του "Θεάτρου Ρεματιάς" μεταφέρονται στο Ναό Αγ. Γεωργίου (οδός Αγίας Παρασκευής 81), όπου στις 9.30μμ θα παρουσιαστεί η θεατρική σύνθεση "Χριστός Πάσχων" από τη Θεατρική Λέσχη Βόλου,σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη.Το κείμενο αποτελείται από 2.602 στίχους, που είναι εμπνευσμένοι από τους θρήνους της Παναγίας και προέρχονται από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και στίχους από τραγωδίες του Ευριπίδη, που θα αποδοθούν στο πρωτότυπο.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη στο "Θέατρο Ρεματιάς", όπου το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα παρουσιάσει (9.30μμ) μια σύνθεση από πέντε αρχαίες τραγωδίες, που αναφέρονται στο Θηβαϊκό κύκλο: "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ", "Φοίνισσες", "Επτά επί Θήβας" και "Αντιγόνη", σε μετάφραση και διασκευή Κώστα Γεωργουσόπουλου.Η σύνθεση, με τίτλο "Λαβδακίδες",ανεβάζεται σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,χορογραφίες Ντόρας Τσάτσου,μουσική Στέφαν Μίκους.Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Στέφανος Κυριακίδης, Μαρία Σκούντζου, Γιώργος Σίσκος, Γιάννης Ροζάκης, Σοφία Κακαρελίδου, Γιάννης Θωμάς κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ