ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ολα τα δυνατά μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προκειμένου να απομονώσει εντελώς την ΕΤΑ και να μπορέσει να εφαρμόσει με όλη την άνεσή του τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Αυτή τη φορά, οι προσπάθειες στράφηκαν στα φυλακισμένα μέλη της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης, που κατά συρροήν υπογράφουν την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης της ΕΤΑ, την προηγούμενη εβδομάδα. Από την πρώτη μέρα, κάποιοι από τους συντρόφους των Βάσκων αυτονομιστών με γράμματά τους προς τον Τύπο εξέφρασαν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για αυτή την επίθεση. Μόλις χτες, άλλα τρία στελέχη που εκτίουν καταδικαστική ποινή για εγκλήματα που διέπραξαν ως μέλη της ΕΤΑ και κρατούνται στη χώρα των Βάσκων καταδίκασαν τη δολοφονία. Σε ανακοίνωση που διάβασαν προς τους δημοσιογράφους, αναφέρεται ότι "τις τελευταίες μέρες, η ΕΤΑ κατόρθωσε να συσσωρεύσει εναντίον της περισσότερο μίσος απ' ό,τι στα 38 χρόνια της τρομοκρατικής της δράσης". Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Σε καταδικάζω, ΕΤΑ. Σε καταδικάζω, Ερι Μπατασούνα. Καταδικάζω τα εγκλήματα και τα βασανιστήριά σας. Κάθε ψήφος για το Ερι Μπατασούνα είναι μια σφαίρα της ΕΤΑ"! Ανάλογη περίεργη κίνηση καταδικαστικών επιστολών, παρατηρείται και από εξόριστα μέλη της ΕΤΑ και του Ερι Μπατασούνα στο Μεξικό και τη Γαλλία.

Παράλληλα, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ερι Μπατασούνα, να πραγματοποιήσει τη διαδήλωση στο Σιεν Σεμπαστιέν, που είχε προγραμματίσει για σήμερα, δήλωσε δικαστική πηγή της πόλης Μπιλμπάο της Βισκαϊας. Το "Ερι Μπατασούνα" είχε αποταθεί αρχικά και στο υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη που επίσης απέρριψε το αίτημά του, με το ίδιο πάντα αιτιολογικό, ότι μία τέτοια διαδήλωση μπορεί να πυροδοτήσει βίες αντιδράσεις και επεισόδια, μετά τη δολοφονία, το προηγούμενο Σάββατο, του δημοτικού συμβούλου της πόλης Ερμούα, Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο Γκαρίδο.

Στο μεταξύ, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χτες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού "COM Radio" στη Βαρκελώνη, όπου άγνωστος τηλεφώνησε λέγοντας: "Να ζήσει η χώρα των Βάσκων". Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές κι όχι τραυματισμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Εκπρόσωπος του σταθμού που επλήγη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι, ώστε να υποπτευθεί κανένας τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ για την τοποθέτηση της βόμβας στο σταθμό.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδράσεις των Σερβοβόσνιων

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Περιπλέκεται και άλλο το σκηνικό στη χώρα, αφού οι Σερβοβόσνιοι φαίνεται ότι οργανώνουν την αντίστασή τους απέναντι στις προκλήσεις και στην επιθετικότητα που έχουν επιδοθεί οι νατοϊκές δυνάμεις.

Μία ακόμα έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της χτεσινής μέρας στο διαμέρισμα του Αλαν Ρόμπερτς, αξιωματικού της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία, χωρίς όμως να προκαλέσει τον τραυματισμό του. Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Γκράντισκα, περίπου 50 χλμ βόρεια της Μπάνια Λούκα. Είναι η όγδοη βομβιστική επίθεση μέσα σε πέντε ημέρες, που έχει σαν στόχο τους διεθνείς παρατηρητές και οι αξιωματούχοι της "Δύναμης Σταθεροποίησης" τις αποδίδουν σε πράξεις αντεκδίκησης των Σερβοβόσνιων, για τις ενορχηστρωμένες επιχειρήσεις για τη σύλληψη "εγκληματιών πολέμου".

Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά ισχυρή, όμως η αντίδραση των Σερβοβόσνιων έχει φαίνεται δρομολογηθεί και σε ένα άλλο επίπεδο. Αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας και της "παθητικής αντίστασης". Στο σερβικό τομέα της Βοσνίας, εμφανίστηκαν χτες για πρώτη φορά αφίσες με τη φωτογραφία του πρώην Σερβοβόσνιου Προέδρου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για "εγκλήματα πολέμου". Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από συνθήματα όπως: "Μην τον αγγίζετε - αντιπροσωπεύει την ειρήνη, αντιπροσωπεύει την ελευθερία". Οι προσπάθειές τους όμως έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ισχυροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας για τους γνωστούς "καταζητούμενους", αλλά και για όσους υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που υπάρχουν στην κρυφή λίστα, την οποία έχουν στα χέρια τους οι νατοϊκές δυνάμεις. Επίσης, σερβικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι οι κάτοικοι των σερβικών περιοχών της Βοσνίας έχουν επιδοθεί σε "παθητική αντίσταση", δηλαδή αρνούνται οποιοδήποτε είδος παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη της Δύναμης, από το να τους σερβίρουν στα εστιατόρια, να τους πουλούν διάφορα είδη στα μαγαζιά κλπ.

Στο μεταξύ η σερβοβοσνιακή ηγεσία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, ζητώντας την απελευθέρωση του Κοβάσεβιτς, με το αιτιολογικό ότι αυτή έγινε παράνομα και η κράτησή του είναι υπό απάνθρωπους όρους. Δεν αναμένεται να υπάρξει μία θετική απάντηση, παρότι ο Κοβάσεβιτς αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και μάλιστα εσπευσμένα εισήχθη στο νοσοκομείο όσο βρισκόταν στη Χάγη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Κατασκοπευτικές" αντιπαραθέσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ενα νέο σημείο ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης αναδείχτηκε, χτες, μετά τη διατύπωση των ισχυρισμών εκ μέρους του Σιν Μπετ ότι Παλαιστίνιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αστυνομίας οργάνωναν επιθέσεις κατά ισραηλινών αυτοκινήτων. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έδωσε εντολή για έναρξη ειδικής ανάκρισης, καταδικάζοντας, όμως, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Ισραήλ.

Στο στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκε ο Γκαζί Τζαμπαλί,επικεφαλής της παλαιστινιακής Ατυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον του οποίου υπάρχουν, όπως υποστηρίζει το Σιν Μπετ, αποδείξεις ότι είχε υπό την επίβλεψή του ομάδες αστυνομικών της Δυτικής Οχθης, που είχαν εντολή να επιτεθούν σε ισραηλινά αυτοκίνητα κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς της περιοχής. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανώτερο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο ισραηλινός στρατός, τις τελευταίες μέρες, συνέλαβε 3 Παλαιστίνιους αστυνομικούς της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους ισραηλινά αυτόματα όπλα τύπου Ούζι καθώς και συγκεκριμένα σχέδια για τα χτυπήματα εναντίον εβραϊκών αυτοκινήτων. Σχολιάζοντας την είδηση, ο επικεφαλής του Σιν Μπετ, Αμί Αγιαλόν,υπογράμμισε ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, τότε πρόκειται για την πλέον σοβαρή παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών" και προσέθεσε ότι και μόνο η απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει σε επισταμένη έρευνα αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Μαρουάν Καναφανί,στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι έχει, ήδη, συσταθεί ερευνητική επιτροπή για να διαλευκάνει την υπόθεση, ενώ ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά καταδίκασε τις συλλήψεις των Παλαιστινίων αστυνομικών. Από την πλευρά του, ο Τζιχάντ αλ Μασαμί,επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Δυτική Οχθη, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έπαιρναν μέρος σε επιχείρηση - "σκούπα" κατά των ομοεθνών τους συνεργατών του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Μασαμί, η παλαιστινιακή Αστυνομία είχε, ήδη, προχωρήσει σε 4 συλλήψεις και είχε αποσπάσει από τους συλληφθέντες την πληροφορία ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας άφησε να εννοηθεί ότι οι συλλήψεις των Παλαιστινίων αστυνομικών έγιναν με στόχο να τερματιστεί η επιχείρηση κατά των "συνεργατών του Ισραήλ και για να διακοπεί η ροή των πληροφοριών προς την Παλαιστινιακή Αρχή".

Δεκαήμερη θεομηνία

Τα 6,28 μέτρα έχει φθάσει το ύψος των νερών του ποταμού Οντάρ στη Γερμανία. Οι πλημμύρες των τελευταίων 10 ημερών, που βύθισαν στο πένθος και την καταστροφή τόσο την Πολωνία, όσο και την Τσεχία, επεκτάθηκαν και στη Γερμανία, όπου ο Οντάρ υπερχείλισε σε ορισμένα σημεία και πλημμύρισε δρόμους και αποθήκες της Φραγκφούρτης. Εντούτοις, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα αναχώματα στις κοίτες του ποταμού και συμβούλευσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Την ίδια στιγμή, στις γειτονικές Πολωνία και Τσεχία συνεχίζεται η απογραφή των καταστροφών που προκάλεσε η 10ήμερη θεομηνία στη Νοτιοδυτική Πολωνία και στη Βορειοανατολική Τσεχία. Ολόκληρες πόλεις καλύφθηκαν από λάσπη και χιλιάδες σπίτια και περιουσίες χάθηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά των ποταμών που υπερχείλισαν. Στην Πολωνία, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και αναβλήθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένδειξη πένθους για τους 48 νεκρούς που άφησε πίσω της η θεομηνία, εκκενώθηκε προληπτικά η πόλη Σλούμπιτσε από τους 17.000 κατοίκους της. Στην Τσεχία έχει αρχίσει να καταβάλλεται η έκτακτη χρηματική βοήθεια που η κυβέρνηση χορηγεί στους πλημμυροπαθείς, ενώ επιμνημόσυνες δεήσεις ψάλλονται στη μνήμη των 38 νεκρών της καταιγίδας. Η αγωνία, όμως, συνεχίζεται, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει, κυρίως, τις περιοχές που πνίγηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΩΣΙΑΣ - ΝΑΤΟ
"Παρθενική" συνεδρίαση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το οποίο έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, συνήλθε για πρώτη φορά χτες στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση αυτή σε επίπεδο πρεσβευτών είχε ως σκοπό να καθορίσει τις μελλοντικές συναντήσεις και τα θέματα που θα συζητηθούν σ' αυτές. Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει σε υπουργικό επίπεδο στα τέλη Σεπτέμβρη. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας συγκροτήθηκε το Μάη με την υπογραφή της συμφωνίας στο Παρίσι. Η Ρωσία μπορεί να συζητήσει θέματα ασφαλείας με τα μέλη του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τις απόψεις της, αλλά δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. "Πιστεύω ότι όλη η δουλιά μας εδώ, όλα τα θέματα και τα προβλήματα που συζητούμε, όλα έχουν έναν κοινό στόχο: να γίνει κάποια στιγμή η Ρωσία μέλος της ΕΕ", τόνισε ο Τσερνομίρντιν. Ο Σαντέρ εξέφρασε, από η μεριά του, την πεποίθηση ότι θα αποδώσουν καρπούς όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στη Ρωσία και ότι η ρωσική οικονομία θα βελτιωθεί περαιτέρω με την προβλεπόμενη ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ