Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδράσεις των Σερβοβόσνιων

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Περιπλέκεται και άλλο το σκηνικό στη χώρα, αφού οι Σερβοβόσνιοι φαίνεται ότι οργανώνουν την αντίστασή τους απέναντι στις προκλήσεις και στην επιθετικότητα που έχουν επιδοθεί οι νατοϊκές δυνάμεις.

Μία ακόμα έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της χτεσινής μέρας στο διαμέρισμα του Αλαν Ρόμπερτς, αξιωματικού της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία, χωρίς όμως να προκαλέσει τον τραυματισμό του. Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Γκράντισκα, περίπου 50 χλμ βόρεια της Μπάνια Λούκα. Είναι η όγδοη βομβιστική επίθεση μέσα σε πέντε ημέρες, που έχει σαν στόχο τους διεθνείς παρατηρητές και οι αξιωματούχοι της "Δύναμης Σταθεροποίησης" τις αποδίδουν σε πράξεις αντεκδίκησης των Σερβοβόσνιων, για τις ενορχηστρωμένες επιχειρήσεις για τη σύλληψη "εγκληματιών πολέμου".

Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά ισχυρή, όμως η αντίδραση των Σερβοβόσνιων έχει φαίνεται δρομολογηθεί και σε ένα άλλο επίπεδο. Αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας και της "παθητικής αντίστασης". Στο σερβικό τομέα της Βοσνίας, εμφανίστηκαν χτες για πρώτη φορά αφίσες με τη φωτογραφία του πρώην Σερβοβόσνιου Προέδρου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για "εγκλήματα πολέμου". Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από συνθήματα όπως: "Μην τον αγγίζετε - αντιπροσωπεύει την ειρήνη, αντιπροσωπεύει την ελευθερία". Οι προσπάθειές τους όμως έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ισχυροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας για τους γνωστούς "καταζητούμενους", αλλά και για όσους υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που υπάρχουν στην κρυφή λίστα, την οποία έχουν στα χέρια τους οι νατοϊκές δυνάμεις. Επίσης, σερβικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι οι κάτοικοι των σερβικών περιοχών της Βοσνίας έχουν επιδοθεί σε "παθητική αντίσταση", δηλαδή αρνούνται οποιοδήποτε είδος παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη της Δύναμης, από το να τους σερβίρουν στα εστιατόρια, να τους πουλούν διάφορα είδη στα μαγαζιά κλπ.

Στο μεταξύ η σερβοβοσνιακή ηγεσία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, ζητώντας την απελευθέρωση του Κοβάσεβιτς, με το αιτιολογικό ότι αυτή έγινε παράνομα και η κράτησή του είναι υπό απάνθρωπους όρους. Δεν αναμένεται να υπάρξει μία θετική απάντηση, παρότι ο Κοβάσεβιτς αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και μάλιστα εσπευσμένα εισήχθη στο νοσοκομείο όσο βρισκόταν στη Χάγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ