Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ολα τα δυνατά μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προκειμένου να απομονώσει εντελώς την ΕΤΑ και να μπορέσει να εφαρμόσει με όλη την άνεσή του τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Αυτή τη φορά, οι προσπάθειες στράφηκαν στα φυλακισμένα μέλη της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης, που κατά συρροήν υπογράφουν την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης της ΕΤΑ, την προηγούμενη εβδομάδα. Από την πρώτη μέρα, κάποιοι από τους συντρόφους των Βάσκων αυτονομιστών με γράμματά τους προς τον Τύπο εξέφρασαν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για αυτή την επίθεση. Μόλις χτες, άλλα τρία στελέχη που εκτίουν καταδικαστική ποινή για εγκλήματα που διέπραξαν ως μέλη της ΕΤΑ και κρατούνται στη χώρα των Βάσκων καταδίκασαν τη δολοφονία. Σε ανακοίνωση που διάβασαν προς τους δημοσιογράφους, αναφέρεται ότι "τις τελευταίες μέρες, η ΕΤΑ κατόρθωσε να συσσωρεύσει εναντίον της περισσότερο μίσος απ' ό,τι στα 38 χρόνια της τρομοκρατικής της δράσης". Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Σε καταδικάζω, ΕΤΑ. Σε καταδικάζω, Ερι Μπατασούνα. Καταδικάζω τα εγκλήματα και τα βασανιστήριά σας. Κάθε ψήφος για το Ερι Μπατασούνα είναι μια σφαίρα της ΕΤΑ"! Ανάλογη περίεργη κίνηση καταδικαστικών επιστολών, παρατηρείται και από εξόριστα μέλη της ΕΤΑ και του Ερι Μπατασούνα στο Μεξικό και τη Γαλλία.

Παράλληλα, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ερι Μπατασούνα, να πραγματοποιήσει τη διαδήλωση στο Σιεν Σεμπαστιέν, που είχε προγραμματίσει για σήμερα, δήλωσε δικαστική πηγή της πόλης Μπιλμπάο της Βισκαϊας. Το "Ερι Μπατασούνα" είχε αποταθεί αρχικά και στο υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη που επίσης απέρριψε το αίτημά του, με το ίδιο πάντα αιτιολογικό, ότι μία τέτοια διαδήλωση μπορεί να πυροδοτήσει βίες αντιδράσεις και επεισόδια, μετά τη δολοφονία, το προηγούμενο Σάββατο, του δημοτικού συμβούλου της πόλης Ερμούα, Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο Γκαρίδο.

Στο μεταξύ, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χτες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού "COM Radio" στη Βαρκελώνη, όπου άγνωστος τηλεφώνησε λέγοντας: "Να ζήσει η χώρα των Βάσκων". Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές κι όχι τραυματισμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Εκπρόσωπος του σταθμού που επλήγη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι, ώστε να υποπτευθεί κανένας τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ για την τοποθέτηση της βόμβας στο σταθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ εκρήξεων σε επτά πόλεις (2004-12-07 00:00:00.0)
Φρίκη και τρόμος πάνω από τη Μαδρίτη (2004-03-12 00:00:00.0)
Το κουτί της Πανδώρας... (2002-09-15 00:00:00.0)
Σιγή διαμαρτυρίας, σιγή και από την ΕΤΑ (2000-05-09 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν την Κυριακή οι Βάσκοι (1997-07-25 00:00:00.0)
Επιδεινώνεται η κατάσταση (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ