Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Κατασκοπευτικές" αντιπαραθέσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ενα νέο σημείο ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης αναδείχτηκε, χτες, μετά τη διατύπωση των ισχυρισμών εκ μέρους του Σιν Μπετ ότι Παλαιστίνιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αστυνομίας οργάνωναν επιθέσεις κατά ισραηλινών αυτοκινήτων. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έδωσε εντολή για έναρξη ειδικής ανάκρισης, καταδικάζοντας, όμως, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Ισραήλ.

Στο στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκε ο Γκαζί Τζαμπαλί,επικεφαλής της παλαιστινιακής Ατυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον του οποίου υπάρχουν, όπως υποστηρίζει το Σιν Μπετ, αποδείξεις ότι είχε υπό την επίβλεψή του ομάδες αστυνομικών της Δυτικής Οχθης, που είχαν εντολή να επιτεθούν σε ισραηλινά αυτοκίνητα κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς της περιοχής. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανώτερο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο ισραηλινός στρατός, τις τελευταίες μέρες, συνέλαβε 3 Παλαιστίνιους αστυνομικούς της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους ισραηλινά αυτόματα όπλα τύπου Ούζι καθώς και συγκεκριμένα σχέδια για τα χτυπήματα εναντίον εβραϊκών αυτοκινήτων. Σχολιάζοντας την είδηση, ο επικεφαλής του Σιν Μπετ, Αμί Αγιαλόν,υπογράμμισε ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, τότε πρόκειται για την πλέον σοβαρή παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών" και προσέθεσε ότι και μόνο η απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει σε επισταμένη έρευνα αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Μαρουάν Καναφανί,στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι έχει, ήδη, συσταθεί ερευνητική επιτροπή για να διαλευκάνει την υπόθεση, ενώ ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά καταδίκασε τις συλλήψεις των Παλαιστινίων αστυνομικών. Από την πλευρά του, ο Τζιχάντ αλ Μασαμί,επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Δυτική Οχθη, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έπαιρναν μέρος σε επιχείρηση - "σκούπα" κατά των ομοεθνών τους συνεργατών του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Μασαμί, η παλαιστινιακή Αστυνομία είχε, ήδη, προχωρήσει σε 4 συλλήψεις και είχε αποσπάσει από τους συλληφθέντες την πληροφορία ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας άφησε να εννοηθεί ότι οι συλλήψεις των Παλαιστινίων αστυνομικών έγιναν με στόχο να τερματιστεί η επιχείρηση κατά των "συνεργατών του Ισραήλ και για να διακοπεί η ροή των πληροφοριών προς την Παλαιστινιακή Αρχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ