ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΙΒΛΙΟ

"Θάλασσα της Θαλάσσης"

Το βασικό γνώρισμα του βιβλίου του Γιάννη Καραμήτσου, με σκίτσα του Μιχάλη Νικολινάκου, είναι η έκφραση της μεγάλης αγάπης του συγγραφέα για την ιδιαίτερη Πατρίδα του, την Υδρα και τους ανθρώπους της. Μιλάει για τις σπιτικές ναυτικές κασέλες του νησιού, τον υδραίικο καπαμά, το κυδωνάτο, τα καλτσούνια, τ' αμυγδαλωτά. Το μόνο του παράπονο είναι που βλέπει την παραλία της σημερινής τουριστικής Υδρας κακοποιημένη σαν ένα κακόγουστο θεατρικό σκηνικό. Κι ακόμη, που δεν καπνίζουν πια οι καμινάδες και δε μυρίζουν τα σοκάκια καμένο ξύλο. Δεν καβουρδίζουν πια τον καφέ στα ξύλα. Μπήκαν οι ηλεκτρικές συσκευές. Εξαφανίστηκαν κι οι τσιγγάνικοι μύλοι που άλεθαν οι Υδραίισσες τα ζεστά κι ευωδιαστά σπυριά. Χάθηκαν και τα σφουγγαράδικα, μαζί χάθηκε κι η ομορφιά των καϊκιών με τις σκαλιστές πλώρες, με ζωγραφισμένα πρόσωπα, όπως η κοπέλα με τα ξανθά ξέπλεκα μαλλιά, το ψάρι που 'χε μάτια τα δύο όκκια*. Χάθηκαν και τα ναυτόπουλα, που δεν παίρνουν πια το δρόμο της θάλασσας, αλλά το δρόμο του ευκαιριακού σερβιτόρου στις καφετερίες του νησιού.

Ο Πειραιάς, η δεύτερη πατρίδα του Γ. Καραμήτσου, δίνει το "παρών" του, με το χρονογράφημα "Κάτω στα Λεμονάδικα" που αποτελούσαν τότε το "στρατηγείο των Λαχανάδων και των παιδιών της μπάτσικας".

Ο Γιάννης Καραμήτσος, από τους πρώτους δημοσιογράφους που καθιέρωσαν πριν από μερικές δεκαετηρίδες το ναυτιλιακό ρεπορτάζ στο κρατικό ραδιόφωνο, κάνοντας κύρια καριέρα στον περιοδικό ναυτιλιακό Τύπο και στις εφημερίδες, κυκλοφόρησε φροντισμένη έκδοση με 48 "χρονογραφήματα ή αχρονογραφήματα", που τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν στην παλιά "Αθηναϊκή" του Παπαγεωργίου. Τότε κάλυπτε το ρεπορτάζ του Πειραιά και το ναυτιλιακό, με διευθυντές και αρχισυντάκτες κορυφαίους στο επάγγελμα, όπως ο Γ. Βαβαρέτος, ο Γ. Καράτζας, ο Δ. Πουρνάρας, ο Α. Στάγκος, ο Θ. Βώκος.

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

* Οκκια είναι τα δύο ανοίγματα στην πλώρη για τις άγκυρες.

Αναγκαία "προϋπηρεσία"

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που διόρισε προχτές ο Μπιλ Κλίντον, ο στρατηγός Χένρι Σέλτον, ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής επέμβασης που έγινε το 1994 στην Αϊτή. Αυτή η "προϋπηρεσία" είναι εύσημο και προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τον επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί ο στρατός των "ισχυρών προστατών", στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιείται μόνο για στρατιωτικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της "νέας τάξης".

"Ησυχία" επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Χαρακτηριστική απόδειξη για το βαθμό που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ελέγχονται και καθοδηγούνται από την Ουάσιγκτον αποτελεί η προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ να χρησιμοποιήσει την επικείμενη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου για την προώθηση θετικής ατμόσφαιρας. Οι Αμερικανοί, έχοντας προφανώς υπόψη τους την πρόσφατη δήλωση του Ετσεβίτ περί προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, δε δίστασαν να παρέμβουν δημόσια. απευθύνοντας "προσωπικές συστάσεις". Ο λόγος είναι προφανής. Αυτή την περίοδο οι ιμπεριαλιστές έχουν καταφέρει να βάλουν "το νερό στ' αυλάκι", να δρομολογήσουν δηλαδή λύσεις στην περιοχή που να υπηρετούν πρώτα και κύρια τα συμφέροντά τους - τόσο με τη Συμφωνία της Μαδρίτης όσο και με τις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη - και βέβαια δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να χαλάσει το "καλό κλίμα" εξαιτίας των "εμπρηστικών" δηλώσεων οποιουδήποτε παράγοντα στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα.

Και μάλλον κανένας από τους ιθύνοντες δεν πρόκειται να πάει κόντρα στη βούληση των ιμπεριαλιστών. Η αντίσταση απέναντι στα σχέδιά τους μπορεί να προέλθει μόνο από τους λαούς της περιοχής.

Φέρετρα αντί μισθών...

Φέρετρα αντί μισθών προσφέρονται σε ανθρακωρύχους του Καζαχστάν. Και τούτο διότι πολλοί άνθρωποι εκεί δε διαθέτουν ούτε τα έξοδα για την κηδεία τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να μένουν άθαφτοι. Από την άλλη μεριά οι ηγεμόνες αυτής της πρώην Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της ΕΣΣΔ, "κορδώνονται" ότι θα μετατρέψουν τη χώρα τους σε "Ελντοράντο", εκμεταλλευόμενοι, μαζί με τις πολυεθνικές που έσπευσαν σαν τα κοράκια, τα τεράστια αποθέματα χρυσού. Μόνο που αυτός ο πλούτος δεν πάει στους εργαζόμενους και στο λαό του Καζαχστάν, αλλά στις τσέπες των κυβερνώντων και του μεγάλου ξένου κεφαλαίου. Η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση αποτελούν πλέον το "σήμα κατατεθέν" στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Οι λαοί, όμως, θ' αντιδράσουν. Ο φετινός γιορτασμός της 80ής επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης θα δώσει την ευκαιρία να εκδηλωθεί αυτή η αντίδρασή τους, μαζί με την αντίδραση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Ας ενωθούμε

Αντιδρούμε μεν

εντόνως,

ο καθένας όμως

μόνος

κι έτσι τίποτε

δε βγαίνει,

η φωνή μας

πάει χαμένη!

Αντιδρούμε

για τα ζόρια,

μ' ασυντόνιστα

και χώρια

κι έτσι η οργή

που σ' όλους βράζει

πουθενά, φίλοι,

δε βγάζει!

Αντιδρούμε, ναι,

εντάξει,

όμως κάτι

ας αλλάξει,

οι γροθιές όλων

ας σμίξουν

τι εστί λαός

να δείξουν!

Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπιλιάνα Πλάβσιτς

Η αρχή έγινε με τη διάλυση του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Αιτιολογικό της Πλάβσιτς, που είναι και μία εκ των τριών της κοινής σερβοβοσνιακής ηγεσίας, ότι "κάποιες άλλες δυνάμεις" εκτός του Κοινοβουλίου ρυθμίζουν την πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται και μάλιστα αυτές οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες και για τη διαφθορά που παρατηρείται στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να μας κατευθύνουν "εγκληματίες πολέμου" αναφώνησε, όταν τα μέλη του Κοινοβουλίου, που συνεδρίασαν, απέρριψαν το διάταγμα διάλυσης που υπέγραψε και κατέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να το ακυρώσουν. Η Πλάβσιτς δε χρειαζόταν να κατονομάσει. Ολοι κατάλαβαν ότι υπονοούσε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς.

Τις μέρες εκείνες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει μιλούσαν για συμφωνία της Πλάβσιτς με τους διεθνείς παρατηρητές, για τη δίωξη και τη σύλληψη των δύο αυτών αντρών. Λίγοι μπορούσαν να το πιστέψουν... Τα γεγονότα που ακολούθησαν όμως, μόνο χρονική σύμπτωση δεν μπορεί να είναι. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να "κλείσουν" το Βοσνιακό, που σημαίνει τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων "εγκληματιών", ήταν ήδη γνωστές από τη Σύνοδο των "Επτά". Εγιναν πεντακάθαρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις την προηγούμενη βδομάδα, που κατέληξε στη δολοφονία του Σίμο Ντριλιάτσα,βρήκαν την πολιτική ηγεσία των Σερβόβοσνιων διαιρεμένη και βαθύτατα τραυματισμένη, με λιγοστές δυνατότητες να αντιδράσει σύσσωμη και ενωμένη μπροστά σε αυτή την αντισερβική εκστρατεία. Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει πιο "ευτυχής σύμπτωση" για τους "ειρηνοποιούς";

Χ. Μ

Καλοκαιρινή κοροϊδία!

Στην καρδιά του καλοκαιριού ειδοποιούνται χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να (ξανα)υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους για να συνεχίσουν - αν συνεχίσουν - να εισπράττουν τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ. Και πρέπει να το κάνουν αυτό "εντός δεκαπέντε ημερών", σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών ταμείων.

Να μη σκέφτηκαν άραγε οι εμπνευστές αυτής της κοροϊδίας ότι όλο και κάποιοι συνταξιούχοι θα λείπουν και δε θα προφτάσουν ή όλο και κάποιοι θα αποφύγουν να υποστούν ξανά όλη αυτή την ταλαιπωρία για ένα επίδομα που για πολλούς μόλις φτάνει τις 2.850 δραχμές, οπότε όλο και κάτι θα γλιτώσουν πάλι από τους "υπονομευτές" των ταμείων, όπως τους αποκάλεσε ο υπουργός Εργασίας;

Αναξιοπαθούντες μεγαλοβιομήχανοι

Από τη στιγμή που ο Κ. Σημίτης αναγορεύει το κέρδος ως υπέρτατο αυτοσκοπό της κοινωνίας, με τη γνωστή φράση ότι "η πολιτική που αδιαφορεί για το κέρδος είναι αρνητική", είναι φυσικό επακόλουθο οι μεγαλοεργοδότες να μην αρκούνται στα "λίγα". Ετσι ενώ το 1996 μόνο 657 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν καθαρά κέρδη 475 δισ. δρχ., έχοντας η κάθε μία καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατ. δρχ., τα "μεγάλα αφεντικά" δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα και τα θέλουν όλα εδώ και τώρα.

Η ειρωνεία είναι ότι μία στις πέντε από τις παραπάνω επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων, που παραπονιούνται ότι τα κέρδη τους παραμένουν "στάσιμα" (!). Συνολικά 125 επιχειρήσεις του κλάδου αυτού είχαν το 1996 κέρδη άνω των 100 εκατ. δρχ., φτάνοντας σε σύνολο τα 86 δισ. δρχ. καθαρά κέρδη (!). Ενώ η άλλη πλευρά που "γκρινιάζει" για την... εκμετάλλευση που υφίσταται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι βιομήχανοι τροφίμων είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόνο 16% (!).

Πραγματικά είναι για λύπηση οι αναξιοπαθούντες μεγαλοβιομήχανοι.

Ενθαρρύνει αντιλαϊκά μέτρα

Απλόχερη υποστήριξη στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων παρέχει η ηγεσία της ΝΔ στην κυβέρνηση Σημίτη, η οποία προανήγγειλε επίσημα αυτές τις μέρες την παράταση της λιτότητας και το 1998.

Μετά από σύσκεψη που έγινε προχτές στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, η ηγεσία της ΝΔ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση νεοφιλελεύθερων επιλογών, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τη γνωστή μέθοδο του "λαϊκισμού των διαπιστώσεων" επιχειρεί να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

Η ηγεσία της ΝΔ, όπως αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου της, ασκεί πιέσεις και "προκαλεί" την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις: Μείωση των δημόσιων (διάβαζε κοινωνικών) δαπανών, παραπέρα απελευθέρωση των αγορών, γενναίες αποκρατικοποιήσεις κ. α. Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξεις "αντί να φλυαρεί".

Από την άλλη δε λείπουν οι δημαγωγικές διαπιστώσεις του τύπου "η ανεργία καλπάζει", "ο αγροτικός τομέας μαραζώνει", οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να πείσουν ότι η λύση στα προβλήματα βρίσκεται σε ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. "Η οικονομία έχει ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές", αναφέρεται χαρακτηριστικά, εννοώντας προφανώς την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια βλέπουν ότι η ΝΔ, με οποιαδήποτε ηγεσία, παραμένει σταθερά ένα πιστός στυλοβάτης του συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ