ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Βιάζονται να προλάβουν το καλοκαίρι

Με απόλυτη πίστη στην ΠΑΣΟΚική τακτική, το υπουργείο Παιδείας σπεύδει να περάσει από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής το σύνολο των νομοθετημάτων, που μετατρέπουν σε όνειρο θερινής νυκτός τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους

"Πάντως εμείς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας". Τα λόγια αυτά, με τα οποία ο υπουργός Παιδείας απάντησε χτες στις αντιδράσεις που εκφράζει η ΟΛΜΕ για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, περιγράφουν γλαφυρά την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα θέματα της παιδείας. Αυτή τη φορά, προκειμένου να περάσει χωρίς αντιδράσεις την (αντι) εκπαιδευτική της μεταρρύθμιση, επιλέγει να ρυθμίσει θέματα σημαντικά για την παιδεία μέσα στον Αύγουστο.

Πρόκειται για πέντε σχέδια νόμου τα οποία αφορούν την εξέλιξη και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, τη θεσμοθέτηση του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" και των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών και ένα πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" που θα νομοθετεί την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο λύκειο. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να παρουσιάσει ως ξεχωριστά τα θέματα που ρυθμίζονται μέσα από τα νομοσχέδια, η σύνδεση μεταξύ τους είναι φανερή καθώς εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με στόχο τη διαμόρφωση του αντιδραστικού μοντέλου παιδείας που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για το περιεχόμενο των παραπάνω νομοσχεδίων δεν έχει ενημερωθεί καν η κοινή γνώμη, η οποία έχει ακούσει μέχρι τώρα μόνο αόριστες δημαγωγικές διακηρύξεις.

Ηδη σήμερα, ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα εξέλιξης μελών ΔΕΠ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η καινοτομία που εισάγεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο είναι η καθιέρωση "ανοιχτών" διαδικασιών κρίσεων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα των πανεπιστημιακών για ανοιχτές διαδικασίες κρίσης που θα προφύλασσαν τις κατώτερες βαθμίδες από κάθε λογής διακρίσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο διαχωρισμός των μελών ΔΕΠ σε πλήρους και μερικής απασχόλησης ενώ δεν αποκλείεται η ετεροαπασχόληση των πανεπιστημιακών. Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι το υπουργείο ξεκινά την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση με τα δύο αυτά νομοσχέδια, που θα βοηθήσουν να "χτίσει συμμαχίες" με τα πανεπιστήμια, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς εμπόδια σε πιο αντιδραστικά μέτρα.

Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο λύκειο, με την καθιέρωση του "Εθνικού Απολυτηρίου", το οποίο υπενθυμίζεται ότι όταν επιχείρησε να θεσμοθετήσει ο υπουργός Παιδείας συνάντησε αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ την αντίθεσή τους σε αυτό εκφράζουν και οι καθηγητές, καθώς πρόκειται για ένα σύστημα πολλαπλών εξετάσεων που θα αποτρέπει τους μαθητές ακόμα και από αυτή τη φοίτηση στο λύκειο και θα αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Παρ' όλα αυτά προωθείται, με στόχο από την Α Λυκείου, οι μαθητές της οποίας από τον προσεχή Σεπτέμβρη θα παίξουν το ρόλο "πειραματόζωων", να μπουν οι βάσεις για την "εισαγωγή χωρίς εξετάσεις" στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2001.ΕΛΚΥΣ και "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο"

Η καθιέρωση των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών και του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου", τα οποία θα λειτουργήσουν με δίδακτρα, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, η καθιέρωση των ΕΛΚΥΣ ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια καθώς τα πανεπιστήμια θα κληθούν να λειτουργήσουν με κριτήρια αγοράς αφού οι ΕΛΚΥΣ θα αποτελούν γι' αυτά πηγή εσόδων. Δικαίωμα φοίτησης θα έχουν, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, απόφοιτοι λυκείου, ενώ οι σπουδές θα διαρκούν από έξι έως οκτώ χρόνια και οδηγούν σε πτυχίο ισότιμο με αυτό που δίνουν σήμερα τα ΑΕΙ. Σήμερα, ενδιαφέρον για την καθιέρωση Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών έχουν εκφράσει τρία πανεπιστήμια (Αθήνας, Θράκης και Πάντειο). Το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", στο οποίο οι "φοιτητές" θα σπουδάζουν δι' αλληλογραφίας, προβλέπει επίσης δίδακτρα και σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει με μεταπτυχιακά τμήματα για αποφοίτους ΑΕΙ. Μέσα από κάποιο από τα παραπάνω νομοσχέδια αναμένεται να ρυθμιστούν επίσης θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμά του θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, καθώς θα πρέπει να συμπτύξει τις διαδικασίες ακόμα περισσότερο προκειμένου να περάσουν τα νομοσχέδια από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής. Πάντως, αναμένεται να περάσουν και τα πέντε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Αρκεί στην ούγια να γράφει... ΠΑΣΟΚ

Με συμμαχίες σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πρόσωπα... καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες - αφού κατά Κ. Σκανδαλίδη "όπως είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων, αν δεν πάμε έτσι, θα χάσουμε τις εκλογές" - και διάλογο "στα πλαίσια του μεταρρυθμιστικού σχεδίου" με τους εκλογικούς ΣΥΝ - εταίρους, αποφάσισε να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στόχος, όπως τον προσδιόρισε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, "το αποτέλεσμα (των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών) θα είναι ένα μέτρο για την απήχηση της πολιτικής μας, για (το ότι έχουμε) τη στήριξη του εκλογικού σώματος. Θα αποτελέσει εντολή να συνεχίσουμε"...

Οποιες διαφωνίες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο - ο Δ. Μπέης,για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στον "Καποδίστρια" γιατί "δεν είναι ούτε αλλαγή προς τα εμπρός, ούτε εκσυγχρονισμός, είναι μια πρόταση που θα αποσυνθέσει ό,τι σημαντικό έχουμε πετύχει στην ΤΑ, αφού χτυπάει την ίδια τη λαϊκή συμμετοχή και οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου" - δεν υπήρξαν παρά για το θεαθήναι. Στο τέλος η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα με γενικόλογες προσθήκες και δεσμεύσεις περί παράλληλης εξαγγελίας πολιτικών για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος, χρονοδιάγραμμα και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και έργων σε επίπεδο τοπικής, νομαρχιακής, περιφερειακής ανάπτυξης και διοίκησης και επιτελικού κράτους.

Αλλωστε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός προσδιόρισε σαφώς στη δευτερολογία του ότι οι συνενώσεις έχουν να κάνουν με τις οικονομικές φοροληπτικές ικανότητες των νέων "ισχυρών" δήμων - "από τη φροντίδα για το σχολείο ως τη φροντίδα για την αποχέτευση, ένας δήμος χρειάζεται ένα μεγάλο χώρο για να μπορεί να εξασφαλίζει πόρους και μηχανισμούς", σημείωσε. Και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης ολοκλήρωσε, μιλώντας για "πόρους, δυνητικές φορολογίες και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας".

Από την άλλη πλευρά ήταν τόσες οι έμμεσες πλην σαφείς αναφορές στα πρόσωπα που ορίζουν την... κεντροαριστερή σύγκλιση ώστε όταν ο Μ. Παπαϊωάννου επανήλθε στο θέμα των δημοτικών εκλογών ορίζοντας κι αυτός ως στόχο τη σύμπραξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, ο Γ. Δασκαλάκης σχολίασε φωναχτά στην αίθουσα "αμάν με τη Δαμανάκη", αλλά όταν κι αυτός ανέβηκε στο βήμα παρατήρησε μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύεται "όχι με κόμματα, αλλά με εντός των κομμάτων δυνάμεις και αγνοεί την κοινωνία, η οποία δεν ασχολείται, υποστήριξε, με το ζήτημα της επερχόμενης μεταρρύθμισης και των εκλογικών διαδικασιών".

Είναι γεγονός πως η Αστυνομία κατόπιν ρητών εντολών είχε φροντίσει εγκαίρως να κρατήσει μακριά από τους χώρους της συνόδου την "κοινωνία", που ασχολείται και αντιδρά, για να μην μπορεί να την ακούσει ο κ. Δασκαλάκης και οι υπόλοιποι σύνεδροι.

Λάβρος στα λόγια εμφανίστηκε για τον "Καποδίστρια" και ο Β. Κεδίκογλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "δε στένεψε το σύγχρονο ελληνικό κράτος τους ορίζοντες αλλά η εξάρτηση της χώρας, την τελευταία εκατονταετία, από τη στιγμή που επιβλήθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος μέχρι σήμερα". Λίγη ώρα αργότερα ενέκρινε την απόφαση με την οποία διαφωνούσε. Πόσο μάλλον όσοι συνάδελφοί του περιορίστηκαν σε επιμέρους παρατηρήσεις...

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος την πολυδιάσπαση της κεντρικής εξουσίας και της κατεύθυνσής της, απέρριψε ρητά και προτάσεις συνέδρων για απ' ευθείας εκλογή περιφερειάρχη, αφού κάτι τέτοιο, σχολίασε, θα οδηγούσε σε ομοσπονδοποίηση της χώρας.

Γερ. Τρ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αφιερωμένη στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών είναι η προφεστιβαλική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη,στη Θεσσαλονίκη,στην πλατεία Ναυαρίνου, στις 8 το απόγευμα. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

  • Επίσης, το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί στις 30 Ιούλη προφεστιβαλική εκδήλωση, στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών,στα Σεισμόπληκτα,με θέμα τον κοινωνικό διάλογο και τις επιπτώσεις του στους νέους. Στη συνέχεια θα προβληθεί ταινία.
Να καταθέσει τα στοιχεία

Να καταθέσει έγγραφα, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καλούν τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Αχιλλέας Κανταρτζής,στα οποία να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία με θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει έγγραφα όπου θα περιλαμβάνονται στοιχεία που θα αναφέρουν πόσοι ήταν οι εκπαιδευτικοί σε κάθε τύπο σχολείου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε μια σχολική χρονιά την τελευταία δεκαετία, οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλο λόγο. Επίσης, ζητούν και στοιχεία για το πόσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν και πόσοι ήταν οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί σε κάθε τύπο σχολείου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε μία σχολική χρονιά την τελευταία δεκαετία και πόσες διδακτικές ώρες κάλυψαν.

Οπα, τα αίματα

Για κήρυγμα ακραίας κομματικοποίησης των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σχετικά με τις δηλώσεις Σημίτη να προσδώσει χαρακτήρα κομματικής αναμέτρησης και δημοψηφίσματος (για την κυβερνητική πολιτική). Ο πρόεδρος του ΣΥΝ - ενώ την προηγούμενη και με γνωστές τις δηλώσεις Σημίτη... δήλωνε διαθέσιμος, έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο για τοπικές συνεργασίες κλπ. - χτες, εκτεθειμένος για τη στήριξη που παρείχε στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, με νέες δηλώσεις επιχείρησε να θολώσει τα νερά: Αφού κάνει μια "περί διαγραμμάτων" κριτική στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: "Αποδέχεται την πρόκληση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που θέλει στις εκλογές στους δήμους και τις νομαρχίες να μετρήσει τα κομματικά ποσοστά και να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πολιτική - και... θα δώσει τη μάχη για να ενισχύσει την παρουσία αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και δυνάμεων". Τέτοια πρόκληση!

ΤΕΜΠΗ
Εμεινε μόνο η κοιλάδα

Τρεις χιλιάδες στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά

Πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει η πυρκαγιά στα Τέμπη. Η φωτιά ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα το περασμένο Σάββατο σε υδροτριβείο της περιοχής κοντά στο προσκύνημα της Αγ. Παρασκευής.

Οι φλόγες φούντωσαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να επέμβουν λόγω του δύσβατου εδάφους. Λόγω του μεγάλου μετώπου που είχε η φωτιά, διακόπηκε για αρκετές ώρες η συγκοινωνία στην Εθνική Λάρισας - Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή το μεσημέρι η φωτιά ελέγχθηκε, αλλά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έλεγξαν την κατάσταση, αλλά χτες μετά το μεσημέρι οι φλόγες θέριεψαν πάλι. Στον τόπο κάνουν ρίψεις τέσσερα αεροπλάνα, ενώ το έργο τους βοηθάνε τα πληρώματα 20 οχημάτων της Δασικής και της Πυροσβεστικής, καθώς και πολλοί πολίτες.

  • Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά στον Παλαμά και στο Μακρολίβαδο Φθιώτιδας. Δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα προσπαθούσαν να ελέγξουν τις φλόγες που καταστρέφουν δασικές εκτάσεις. Ανεξέλεγκτη έκαιγε και η φωτιά στη Βούτα Χανίων.
  • Στην Αίγινα πυρκαγιά που ξέσπασε στις έξι παρά δέκα κοντά στο χωριό Πέρδικα και ελέγχθηκε μετά από δυο ώρες. Δυο αεροσκάφη βοήθησαν τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ