Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρκεί στην ούγια να γράφει... ΠΑΣΟΚ

Με συμμαχίες σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πρόσωπα... καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες - αφού κατά Κ. Σκανδαλίδη "όπως είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων, αν δεν πάμε έτσι, θα χάσουμε τις εκλογές" - και διάλογο "στα πλαίσια του μεταρρυθμιστικού σχεδίου" με τους εκλογικούς ΣΥΝ - εταίρους, αποφάσισε να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στόχος, όπως τον προσδιόρισε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, "το αποτέλεσμα (των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών) θα είναι ένα μέτρο για την απήχηση της πολιτικής μας, για (το ότι έχουμε) τη στήριξη του εκλογικού σώματος. Θα αποτελέσει εντολή να συνεχίσουμε"...

Οποιες διαφωνίες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο - ο Δ. Μπέης,για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στον "Καποδίστρια" γιατί "δεν είναι ούτε αλλαγή προς τα εμπρός, ούτε εκσυγχρονισμός, είναι μια πρόταση που θα αποσυνθέσει ό,τι σημαντικό έχουμε πετύχει στην ΤΑ, αφού χτυπάει την ίδια τη λαϊκή συμμετοχή και οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου" - δεν υπήρξαν παρά για το θεαθήναι. Στο τέλος η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα με γενικόλογες προσθήκες και δεσμεύσεις περί παράλληλης εξαγγελίας πολιτικών για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος, χρονοδιάγραμμα και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και έργων σε επίπεδο τοπικής, νομαρχιακής, περιφερειακής ανάπτυξης και διοίκησης και επιτελικού κράτους.

Αλλωστε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός προσδιόρισε σαφώς στη δευτερολογία του ότι οι συνενώσεις έχουν να κάνουν με τις οικονομικές φοροληπτικές ικανότητες των νέων "ισχυρών" δήμων - "από τη φροντίδα για το σχολείο ως τη φροντίδα για την αποχέτευση, ένας δήμος χρειάζεται ένα μεγάλο χώρο για να μπορεί να εξασφαλίζει πόρους και μηχανισμούς", σημείωσε. Και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης ολοκλήρωσε, μιλώντας για "πόρους, δυνητικές φορολογίες και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας".

Από την άλλη πλευρά ήταν τόσες οι έμμεσες πλην σαφείς αναφορές στα πρόσωπα που ορίζουν την... κεντροαριστερή σύγκλιση ώστε όταν ο Μ. Παπαϊωάννου επανήλθε στο θέμα των δημοτικών εκλογών ορίζοντας κι αυτός ως στόχο τη σύμπραξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, ο Γ. Δασκαλάκης σχολίασε φωναχτά στην αίθουσα "αμάν με τη Δαμανάκη", αλλά όταν κι αυτός ανέβηκε στο βήμα παρατήρησε μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύεται "όχι με κόμματα, αλλά με εντός των κομμάτων δυνάμεις και αγνοεί την κοινωνία, η οποία δεν ασχολείται, υποστήριξε, με το ζήτημα της επερχόμενης μεταρρύθμισης και των εκλογικών διαδικασιών".

Είναι γεγονός πως η Αστυνομία κατόπιν ρητών εντολών είχε φροντίσει εγκαίρως να κρατήσει μακριά από τους χώρους της συνόδου την "κοινωνία", που ασχολείται και αντιδρά, για να μην μπορεί να την ακούσει ο κ. Δασκαλάκης και οι υπόλοιποι σύνεδροι.

Λάβρος στα λόγια εμφανίστηκε για τον "Καποδίστρια" και ο Β. Κεδίκογλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "δε στένεψε το σύγχρονο ελληνικό κράτος τους ορίζοντες αλλά η εξάρτηση της χώρας, την τελευταία εκατονταετία, από τη στιγμή που επιβλήθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος μέχρι σήμερα". Λίγη ώρα αργότερα ενέκρινε την απόφαση με την οποία διαφωνούσε. Πόσο μάλλον όσοι συνάδελφοί του περιορίστηκαν σε επιμέρους παρατηρήσεις...

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος την πολυδιάσπαση της κεντρικής εξουσίας και της κατεύθυνσής της, απέρριψε ρητά και προτάσεις συνέδρων για απ' ευθείας εκλογή περιφερειάρχη, αφού κάτι τέτοιο, σχολίασε, θα οδηγούσε σε ομοσπονδοποίηση της χώρας.

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ