Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
4Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
Επικίνδυνα σχολεία

Απαντήσεις από κάθε αρμόδιο του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων, ζητούν οι γονείς των μαθητών του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, σχετικά με θέματα που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και καταγγέλλουν ότι επισκευές και συντηρήσεις σχολείων χρεώθηκαν χωρίς να γίνουν και άλλες έγιναν σε μικρότερο βαθμό και υπερχρεώθηκαν.

Η Ενωση Γονέων έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα παραδείγματα, που στηρίζουν τις καταγγελίες της: Οι διδάσκοντες στα σχολεία 27ο Γενικό Λύκειο, 51ο Γενικό Λύκειο και 7ο νυχτερινό ΓΕΛ στην Ακαδημία Πλάτωνα ζητούσαν να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τη θέρμανση και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι "δεν υπάρχουν χρήματα" για να λυθεί το πρόβλημα. Λίγο καιρό αργότερα, ξεκίνησαν εργασίες για να φτιαχτούν τα μάρμαρα του σχολείου, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τους γονείς, κόστισαν υπέρογκα ποσά. Στα σχολεία 53ο και 54ο Γενικό Λύκειο χρεώθηκαν εργασίες για μόνωση οι, οποίες, σύμφωνα με τους γονείς, ποτέ δεν έγιναν. Στα σχολεία 66ο και 136ο Δημοτικά χάλασε μια πόρτα και η επισκευή της χρεώθηκε με υπέρογκο ποσό. Οι "επισκευές" στο προαύλιο των 11ου - 75ου και 63ου Δημοτικών στην Παρασκευοπούλου και Κόρακα για να μην πλημμυρίζει η αυλή από τις βροχές, είχαν σαν αποτέλεσμα τα νερά να μαζεύονται στις αίθουσες! Οι γονείς, μάλιστα, επικαλούνται έρευνα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφάλειας του Δήμου Αθηναίων, από την οποία προέκυπτε ότι γίνονται ατυχήματα μέσα στους χώρους των σχολείων, εξαιτίας της κακής συντήρησης.

Τις καταγγελίες των γονιών επιβεβαιώνει έγγραφο του πρώην προέδρου του ΟΣΚ προς το Δήμο, στο οποίο αναφέρεται ότι, ύστερα από σποραδικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε σχολικά κτίρια του Δήμου από τον ΟΣΚ, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετά σχολικά κτίρια δεν είχαν εκτελεστεί όλες οι αναφερόμενες στους απολογιστικούς πίνακες εργασίες και σε άλλα η αναγραφόμενη δαπάνη ήταν πολύ μεγάλη, σε σχέση με την έκταση των εκτελεσμένων εργασιών. Η απάντηση του Δήμου ήταν ότι οι έλεγχοι από υπηρεσίες του ΟΣΚ "δεν προβλέπονται από καμία διάταξη του νόμου που παραχωρεί την αρμοδιότητα των επισκευών των σχολείων στους ΟΤΑ". Οι γονείς αναρωτιούνται ποιος, τελικά, είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των επισκευών και συντηρήσεων σχολικών κτιρίων, που γίνονται από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Ζητούν απαντήσεις

Οι γονείς ζητούν να γίνει έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες τους και τονίζουν: "Οι υπεύθυνοι μηχανικοί δεν μπορεί να βρίσκονται στη θέση τους όσο διαρκεί η έρευνα. Οι τεχνικές εκθέσεις των μηχανικών, βάσει των οποίων πληρώνονται οι εργολάβοι, να γίνονται σε κάθε σχολείο που το αφορούν και να μένουν στο αρχείο, ούτως ώστε να υπάρχει γνώση πότε έγινε και τι έγινε από τη σχολική κοινότητα και να δίνει και ένα αντίγραφο στην Επιτροπή Παιδείας κάθε διαμερίσματος. Οι ΟΤΑ διαχειρίζονται πολλά χρήματα κάθε χρόνο". Η Ενωση ζητά απαντήσεις: "Ποιος κρατικός φορέας είναι αρμόδιος για να ελέγχει τη σωστή διαχείριση; Αν δεν υπάρχει, ψηφίστε σχετικό νόμο. Οι επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων δεν μπορεί να μετατρέπουν το αρχικό κτίριο που έγινε από τον ΟΣΚ με προδιαγραφές. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται αυτό το χώρισμα αιθουσών, κλείσιμο φρεατίων στα προαύλια για διαφυγή των ομβρίων υδάτων κλπ.".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ