Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφέ και "εφέ"...

Ο κάθε ανύποπτος πολίτης που έτυχε, ή ατύχησε, να παρακολουθήσει τις ειδήσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αποκόμισε δυο εικόνες από ένα συμβάν. Κάνουμε λόγο για τους"τρομοκράτες" (!) της Κρήτης, για τα παιδιά που συνελήφθησαν, επειδή βρέθηκαν στην καμπίνα τους βεγγαλικά από αυτά που χρησιμοποιούνται με το "κιλό" σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις! Η μια εικόνα ζωγράφιζε τέσσερις νέους ανθρώπους ως επικίνδυνους! Η άλλη, η πραγματική, ότι πρόκειται για νέα παιδιά που βγάζουν το χαρτζιλίκι τους, βοηθώντας στα εφέ (σκηνικά - ακουστικά) διάφορων εκδηλώσεων.

Το Λιμενικό, που είχε την ευθύνη για την υπόθεση, είναι γεγονός ότι "έσωσε" από ένα σημείο και πέρα τις διωκτικές αρχές από τη γελοιοποίηση, γιατί - όπως φαίνεται - κάποιος από τους επικεφαλής κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο. Εδώ που τα λέμε, δε χρειαζόταν να είναι κανείς "λαγωνικό" για να καταλάβει. Ευτυχώς, επίσης, ο εισαγγελέας Χανίων άφησε ελεύθερα τα παιδιά, τα οποία, ωστόσο, παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο. Ελα, όμως, που το χαρτζιλίκι χάθηκε, η ταλαιπωρία καταγράφτηκε στη συνείδηση των παιδιών και - το χειρότερο - τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν φαρδιά - πλατιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Μα, επιτέλους, ποιος φταίει για όλα αυτά; Φταίει η πολυεθνική εταιρία μπίρας "Χάινεκεν",για λογαριασμό της οποίας οργανώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά Κρήτης, όπως έγινε ή προγραμματίζεται να γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Φταίει η διαφημιστική εταιρία "SPOT TOMSON",η οποία είχε την ευθύνη της εργολαβίας για τις εκδηλώσεις αυτές; Φταίει η εταιρία "Αποψη",η οποία είχε την υπεργολαβία των εκδηλώσεων; Ουδόλως απασχόλησε αυτό ορισμένους δημοσιογράφους, που, λειτουργώντας ως "βασιλικότεροι του βασιλέως" - τύλιξαν τα παιδιά αυτά σε μια "κόλλα χαρτί" και, στήνοντας τα δικά τους κίτρινα "εφέ", επιβεβαίωσαν, για μια ακόμα φορά, ότι κανένας δεν μπορεί να σωθεί από αυτούς, όταν θέλουν να βγάλουν "θέμα".

Το Σάββατο είναι γεγονός ότι το θέμα ή θάφτηκε, καθώς τα ίδια "σαϊνια" της δημοσιογραφίας έκαναν "γαργάρα" την γκάφα τους, ή φαιδροποιήθηκε, καθώς αποδείχτηκε "άνθρακες ο θησαυρός". Αυτό το "θαύμα" δεν κράτησε ούτε τρεις μέρες... Ωστόσο, τους "πόντους", που ήθελαν, τους πήραν την πρώτη και δεύτερη μέρα, σε αναμονή των επόμενων θυμάτων. Πάντως, αυτή την υπόθεση, σε ό,τι μας αφορά, δε θα την αφήσουμε να περάσει έτσι. Μπορεί ο "Ρ" να μην έχει τέτοιου είδους "επιτυχίες", έχει, όμως, τη θέληση να συνεχίσει να αποκαλύπτει τις τέτοιες "επιτυχίες" των άλλων, σε βάρος κάθε ανυποψίαστου πολίτη.

Η "Χάινεκεν" κάνει τη δουλιά της, περισσότερα κέρδη κυνηγάει, βεγγαλικά τής χρειάζονται. Η "SPOT TOMSON" κάνει τη δουλιά της, χρήματα παίρνει, για να διαφημίζει προϊόντα των πολυεθνικών. Οι εταιρίες - υπεργολάβοι, επίσης"τσιμπολογάνε" απ' όλα αυτά, τα οποία - ας μην ξεχνάμε - στο τέλος τα πληρώνει ο καταναλωτής. Ορισμένοι "δημοσιογράφοι" τη δουλιά τους κάνουν (;), θέμα θέλουν, αίμα θέλουν, "τρομοκράτες" θέλουν και αν δεν υπάρχουν, μπορούν και να τους ...ανακαλύψουν. Τα παιδιά του κόσμου, όμως, τι τους φταίνε; Τι τους φταίνε οι ανυποψίαστοι μεροκαματιάρηδες, που κυνηγάνε το πεντοχίλιαρο; Τι τους φταίνε οι απλοί πολίτες, για να τους "ενημερώνουν" με αυτόν το ανεύθυνο, έως επικίνδυνο, τρόπο; Τι τους φταίει, επιτέλους, η δημοσιογραφία;

Είπαμε ότι δε θα το αφήσουμε αυτό το θέμα. Οχι μόνο, γιατί αυτή καθεαυτή η περίπτωση είναι, έτσι κι αλλιώς, σοβαρή και δεν μπορούμε να σιωπούμε, όταν "μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί", αλλά και γιατί το κακό όσο πάει και χειροτερεύει. Στο τέλος, οι εισαγγελείς, αντί να κάνουν τη δουλιά τους, θα τρέχουν πίσω από τα κανάλια, που τείνουν να τους υποκαταστήσουν!

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ