ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές και ο κόσμος αραίωσε στις μεγαλουπόλεις. Οι ταλαιπωρημένοι από το τσιμέντο κάτοικοί τους πήραν τα μπαγκάζια τους και τράβηξαν για τα νησιά, για παραθαλάσσια χωριουδάκια ή για την ορεινή γενέτειρά τους.

Κι εκεί, βουτώντας στα κύματα κι αγναντεύοντας τις βαρκούλες και τα καϊκια ή μυρίζοντας το άρωμα του πεύκου και του θυμαριού, προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα ζωής, για να ξαναγυρίσουν - ανανεωμένοι λέει - στα διαμερίσματα κλουβιά, στο καυσαέριο, στο νέφος και στον εξαφανισμένο από τα πανύψηλα κτίρια ορίζοντα. Είναι δυνατόν όμως δύο ή τρεις βδομάδες στην ύπαιθρο να σου δώσουν τη δύναμη για να περάσεις έναν ολόκληρο χρόνο στις πόλεις, που η μωρία των κυβερνώντων και τα μεγάλα συμφέροντα τις μετέτρεψαν σε επίγειες κολάσεις; Να, τι ακριβώς σκέφτεται ο "φιλόσοφος", που αγναντεύει από την παραλία την πορφυρή δύση του ήλιου στη θάλασσα. Αυτός, όχι, δεν πιστεύει πως θα ανανεωθεί από την ολιγοήμερη παραμονή του στον μικρό παράδεισο που είναι τώρα. Γι' αυτό και ατενίζοντας τη δόξα του ηλιοβασιλέματος, μονολογεί μελαγχολικά: "Κι έπειτα λέμε πως ζούμε τάχα κι εμείς εκεί στην Αθήνα"!

Είναι και εκείνοι, που ενώ τελειώνει ο Ιούλης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, όπως λένε, πού θα πάνε. Τους βλέπουν οι απέναντι που γύρισαν, προχτές, ηλιοκαμένοι από τις διακοπές τους και τους ρωτούν με απορία:

- Ακόμη εδώ είσαστε εσείς;

- Ε, ναι.

- Θα φύγετε τον άλλο μήνα;

- Μάλλον.

- Και πού θα πάτε;

- Θα δούμε.

Τι να δουν όμως, οι φουκαράδες; Είδαν την... τσέπη τους και εγκατέλειψαν, δυστυχώς, κάθε σκέψη να πάνε κι αυτοί κάπου για να ξεδώσουν λίγο. Και ξέρεις τι είναι να δουλεύεις έναν ολόκληρο χρόνο και τελικά να σου τρώει τις διακοπές το Μάαστριχτ; "Αι στα κομμάτια διαβολοσυνθήκη κι άι στον αγύριστο όλοι εσείς οι μπαγαπόντηδες, που την ψηφίσατε και που την εφαρμόζετε τώρα κατά κεραία, ξεζουμίζοντας έτσι για καλά τον κοσμάκη"!

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν έχουν φύγει ακόμη, αλλά θα φύγουν - στ' αλήθεια - τον Αύγουστο. Αυτοί έχουν βάλει πέντε δεκάρες στην άκρη για να περάσουν λίγες μέρες σε κάποιο φτηνό θέρετρο, αλλά δεν ήρθε ακόμη η ημερομηνία της άδειάς τους. Σ' αυτή την κατηγορία ακριβώς ανήκει ο Αργύρης, ο υπάλληλος, που λέει "αμάν" πότε θα τελειώνει ο Ιούλης. Και δεν είναι τόσο η δική του αδημονία που τον πιέζει, όσο η μουρμούρα της γυναίκας του.

- Αργύρη, δε θα φύγουμε επιτέλους κι εμείς;

- Αφού σου είπα, γυναίκα, ότι θα πάρω άδεια τον Αύγουστο.

Κάνε, λοιπόν, υπομονή. Οπου να 'ναι πλησιάζει αυτός ο ευλογημένος μήνας. - Μην είσαι σίγουρος, Αργύρη, ότι θα έρθουν τα πράγματα όπως τα λες.

- Γιατί, ρε γυναίκα, τι μπορεί να συμβεί;

- Να, σκέφτομαι, Αργύρη ότι τελικά μπορεί να μην έρθει ο Αύγουστος και να μείνουμε τελικά στα κρύα του λουτρού.

- Τι παλαβομάρες είναι αυτές που λες;

- Δεν είναι παλαβομάρες, Αργύρη, γιατί αυτοί οι πανάθλιοι που μας κυβερνούν δεν το 'χουν σε τίποτε να τον "φάνε" αυτόν το μήνα.

- Πώς να τον φάνε, δηλαδή;

- Να τον... πουλήσουν, άνδρα μου, ως "προβληματικό", αφού είναι γνωστό πως αυτόν το μήνα "νεκρώνουν" τα πάντα και τίποτε δεν κινείται!

- Τι να σου πω, γυναίκα, δεν έχεις και άδικο. Ας ελπίσουμε όμως ότι δε θα τον "σκοτώσουν", αλλά, απλώς, θα... μετοχοποιήσουν ένα μέρος του Αυγούστου και έτσι θα του μείνουν λίγες μέρες για να κάνουμε κι εμείς διακοπές!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

4Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
Επικίνδυνα σχολεία

Απαντήσεις από κάθε αρμόδιο του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων, ζητούν οι γονείς των μαθητών του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, σχετικά με θέματα που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και καταγγέλλουν ότι επισκευές και συντηρήσεις σχολείων χρεώθηκαν χωρίς να γίνουν και άλλες έγιναν σε μικρότερο βαθμό και υπερχρεώθηκαν.

Η Ενωση Γονέων έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα παραδείγματα, που στηρίζουν τις καταγγελίες της: Οι διδάσκοντες στα σχολεία 27ο Γενικό Λύκειο, 51ο Γενικό Λύκειο και 7ο νυχτερινό ΓΕΛ στην Ακαδημία Πλάτωνα ζητούσαν να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τη θέρμανση και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι "δεν υπάρχουν χρήματα" για να λυθεί το πρόβλημα. Λίγο καιρό αργότερα, ξεκίνησαν εργασίες για να φτιαχτούν τα μάρμαρα του σχολείου, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τους γονείς, κόστισαν υπέρογκα ποσά. Στα σχολεία 53ο και 54ο Γενικό Λύκειο χρεώθηκαν εργασίες για μόνωση οι, οποίες, σύμφωνα με τους γονείς, ποτέ δεν έγιναν. Στα σχολεία 66ο και 136ο Δημοτικά χάλασε μια πόρτα και η επισκευή της χρεώθηκε με υπέρογκο ποσό. Οι "επισκευές" στο προαύλιο των 11ου - 75ου και 63ου Δημοτικών στην Παρασκευοπούλου και Κόρακα για να μην πλημμυρίζει η αυλή από τις βροχές, είχαν σαν αποτέλεσμα τα νερά να μαζεύονται στις αίθουσες! Οι γονείς, μάλιστα, επικαλούνται έρευνα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφάλειας του Δήμου Αθηναίων, από την οποία προέκυπτε ότι γίνονται ατυχήματα μέσα στους χώρους των σχολείων, εξαιτίας της κακής συντήρησης.

Τις καταγγελίες των γονιών επιβεβαιώνει έγγραφο του πρώην προέδρου του ΟΣΚ προς το Δήμο, στο οποίο αναφέρεται ότι, ύστερα από σποραδικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε σχολικά κτίρια του Δήμου από τον ΟΣΚ, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετά σχολικά κτίρια δεν είχαν εκτελεστεί όλες οι αναφερόμενες στους απολογιστικούς πίνακες εργασίες και σε άλλα η αναγραφόμενη δαπάνη ήταν πολύ μεγάλη, σε σχέση με την έκταση των εκτελεσμένων εργασιών. Η απάντηση του Δήμου ήταν ότι οι έλεγχοι από υπηρεσίες του ΟΣΚ "δεν προβλέπονται από καμία διάταξη του νόμου που παραχωρεί την αρμοδιότητα των επισκευών των σχολείων στους ΟΤΑ". Οι γονείς αναρωτιούνται ποιος, τελικά, είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των επισκευών και συντηρήσεων σχολικών κτιρίων, που γίνονται από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Ζητούν απαντήσεις

Οι γονείς ζητούν να γίνει έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες τους και τονίζουν: "Οι υπεύθυνοι μηχανικοί δεν μπορεί να βρίσκονται στη θέση τους όσο διαρκεί η έρευνα. Οι τεχνικές εκθέσεις των μηχανικών, βάσει των οποίων πληρώνονται οι εργολάβοι, να γίνονται σε κάθε σχολείο που το αφορούν και να μένουν στο αρχείο, ούτως ώστε να υπάρχει γνώση πότε έγινε και τι έγινε από τη σχολική κοινότητα και να δίνει και ένα αντίγραφο στην Επιτροπή Παιδείας κάθε διαμερίσματος. Οι ΟΤΑ διαχειρίζονται πολλά χρήματα κάθε χρόνο". Η Ενωση ζητά απαντήσεις: "Ποιος κρατικός φορέας είναι αρμόδιος για να ελέγχει τη σωστή διαχείριση; Αν δεν υπάρχει, ψηφίστε σχετικό νόμο. Οι επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων δεν μπορεί να μετατρέπουν το αρχικό κτίριο που έγινε από τον ΟΣΚ με προδιαγραφές. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται αυτό το χώρισμα αιθουσών, κλείσιμο φρεατίων στα προαύλια για διαφυγή των ομβρίων υδάτων κλπ.".

Δεν τα άφησαν να πετάξουν

Στην ταινία "φτερουγίσματα", που παίχτηκε το χειμώνα στους κινηματογράφους, μία εταιρία, προκειμένου να κτίσει, γκρέμισε τα δέντρα σε έναν βιότοπο, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν τα αυγά μιας αγριόχηνας. Τελικά, τα χηνάκια σώθηκαν χάρη στην ευαισθησία μιας γλυκύτατης πιτσιρίκας. Στα καθ' ημάς, στη λίμνη Κερκίνη, ο ιδιοκτήτης μιας δεντροφυτείας Λεύκης δεν μπορούσε να περιμένει 20 μέρες, όσο, δηλαδή, του ζήτησαν οι δασολόγοι, προκειμένου να μεγαλώσουν 200 νεογέννητοι ερωδιοί (σταχτοτσικνιάδες), που οι μαμάδες τους είχαν φτιάξει τις φωλιές τους στις λεύκες. Εκοψε τις λεύκες και σκότωσε τα 200 πουλιά, που ήταν ανίκανα ακόμα να πετάξουν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Β. Μπούτας ρωτούν τους αρμόδιους: Γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προστασίας των ερωδιών σ' αυτήν την ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή; Γιατί ολιγώρησαν τα αρμόδια όργανα ελέγχου, γιατί αγνοήθηκε η γνώμη των ειδικών, τι μέτρα θα παρθούν για να καταλογιστούν ευθύνες και, κυρίως, να προστατευτεί ο υγροβιότοπος;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ