ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μη σου τύχει να είσαι Αλβανός...

"Λάδι" βγήκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε Αλβανό εργάτη στο εργοτάξιο του Ιατρικού Κέντρου, καθώς η υπηρεσία εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τον πυροβόλησε αυτός. Για το λόγο αυτό δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του. Η προανάκριση έγινε στο Α' Τμήμα Ασφάλειας και αφορούσε το περιστατικό που σημειώθηκε στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο την περασμένη Παρασκευή, όπου κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου ένας Αλβανός πυροβολήθηκε στο πόδι από Αστυφύλακα την ώρα που επιχειρούσε να ξεφύγει. Και ενώ η δικογραφία ήδη παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, ο Αλβανός που τραυματίστηκε, επρόκειτο χτες να βγει από το νοσοκομείο και να απελαθεί, χωρίς φυσικά να του δοθεί η ευκαιρία να καταθέσει για το συμβάν. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση ο τραυματίας νοσηλεύτηκε στο "Ιπποκράτειο", γιατροί του Νοσοκομείου βεβαίωναν το "Ρ" πως κανένας Αλβανός με αυτό το όνομα δεν πέρασε ποτέ από το Νοσοκομείο. Επίσης, προς την κατεύθυνση συγκάλυψης της υπόθεσης συνηγορεί το γεγονός ότι ενώ σήμερα οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι δέκα συλληφθέντες λαθρομετανάστες που εργάζονταν στο Διαβαλκανικό Κέντρο, ο τραυματίας απελαύνεται αμέσως από τη χώρα μας. Οπως όλα δείχνουν, ο αλήστου μνήμης αστυνομικός διευθυντής Καρακοντίνος αποστρατεύτηκε, το πνεύμα, όμως, του Αλβανοφάγου που καλλιεργήθηκε επί σειρά ετών στην περιοχή παραμένει...

Σκευωρία: Ψάχνουν γνωστή του αρχιμανδρίτη

Μία 42χρονη νοικοκυρά αναζητεί η Αστυνομία για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Κύπριου αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, ο οποίος πυροβολήθηκε από μια γυναίκα έξω από το σπίτι του στην οδό Φιλαδελφείας στη Νέα Σμύρνη. Η δράστιδα, που φέρεται να διατηρούσε στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με το θύμα, έσπευσε να εξαφανιστεί με ένα επιβατικό αυτοκίνητο, μάρκας "Σουζούκι", το οποίο ανήκει στην ίδια.

Η Ασφάλεια αναζητεί συγκεκριμένη γυναίκα καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για τη δολοφόνο, επειδή τα χαρακτηριστικά της συμπίπτουν με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων.

Ο αρχιμανδρίτης ιερουργούσε στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Λονδίνο και θεωρούνταν βέβαιος διάδοχος του σημερινού μητροπολίτη. Στην Ασφάλεια εξετάστηκε ο αδελφός του θύματος και άλλα πρόσωπα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες, όσον αφορά τις παρέες και τις εξωεκκλησιαστικές δραστηριότητες του θύματος. Οι αυτόπτες μάρτυρες συγκράτησαν σχεδόν ολόκληρο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγε η δολοφόνος. Από τον τόπο του εγκλήματος άνδρες της Σήμανσης περισυνέλεξαν κάλυκες και βολίδες των 7,65 μιλιμέτρ, πειστήρια που παραδόθηκαν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για εξερεύνηση.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες η δράστιδα ήταν κομψά ντυμένη και όταν κίνησε τις υποψίες των περιοίκων που την είδαν να περιμένει σχεδόν τρεις ώρες έξω από το σπίτι του αρχιμανδρίτη, δεν ταράχτηκε καθόλου.

"Θα φύγω σε λίγο", ήταν η απάντηση που έδωσε σε κάποιον, που τη ρώτησε αν είχε ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό της λόγω βλάβης. Οταν, όμως, μετά από λίγο ακούστηκαν οι απανωτοί πυροβολισμοί οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν την ίδια γυναίκα να φεύγει τρέχοντας από τον τόπο του εγκλήματος. Ο αρχιμανδρίτης είχε δεχτεί πέντε σφαίρες στο κεφάλι και το θώρακα.

"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
"Διεύρυνση" του κεφαλαίου κατά των λαών

Με τη διεύρυνση της ΕΕ που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επιδιώκουν την εξασφάλιση των δικών τους κερδών σε βάρος των λαών της Κοινότητας και, φυσικά, των υπό ένταξη, που καλούνται να πληρώσουν και το κόστος της ένταξής τους...

Βασική επιδίωξη και στόχος της ΕΕ - αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού - είναι η καπιταλιστική διείσδυση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η πρόσδεσή τους στο άρμα του καπιταλισμού. Αφού μόνον έτσι "θα έχει ήσυχο το κεφάλι του" το κεφάλαιο, ότι δε θα κινδυνεύσει να του αμφισβητηθεί η εξουσία για ληστρική εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων. Τα παραπάνω προκύπτουν άμεσα από όσα προβλέπονται και επιχειρούνται με τη γνωστή, πλέον, "Ατζέντα 2000" για τη διεύρυνση της ΕΕ με τις 10 χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου - Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία - στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ετσι, το θέμα της διεύρυνσης δεν είναι μόνον οικονομικό - όπως παρουσιάζεται από τους θιασώτες της ΕΕ - αλλά κυρίως πολιτικό θέμα και, φυσικά, η ΕΕ παίρνει όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα (και όχι μόνον...) για να πετύχει αυτό τον πολιτικό στόχο. Στα πλαίσια αυτά στην "Ατζέντα 2000" προβλέπονται και μέτρα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τα οποία - όπως τα παρουσίασε χτες σε συνέντευξή του ο επίτροπος Γεωργίας Φρ. Φίσλερ - συνοψίζονται στη μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία με μειώσεις δαπανών σε σιτηρά, βόειο κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Βέβαια, στη συνέχεια έρχεται η "δαμόκλεια σπάθη" νέων μειώσεων και περικοπών στις δαπάνες και ενισχύσεις για τα μεσογειακά προϊόντα, π.χ., λάδι, καπνός, κρασί, με τραγικές επιπτώσεις σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Γίνεται καθαρό πως τα αναγκαία για τη διεύρυνση χρήματα θα τα πάρουν όχι από τους πλούσιους αλλά από τους φτωχούς αγρότες και τους εργαζόμενους των κρατών - μελών της ΕΕ που γίνονται φτωχότεροι, με στόχο να αλυσοδέσουν τους άλλους λαούς των υπό ένταξη χωρών και ειδικά αυτούς των πρώην σοσιαλιστικών.

Στόχος, οι λαοί

Το ότι είναι πολιτικό κύρια ζήτημα φαίνεται και από την έκθεση της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων εκτιμούν και προτείνουν για τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης (ΧΚΑΕ) τα εξής:

1. Πρέπει να δεχτούν τις βασικές αρχές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) αφού η βάση παραμένει η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου.

2. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στη γεωργία των ΧΚΑΕ έχουν σημαδευτεί από την έννοια της "συλλογικής ιδιοκτησίας" και πρέπει η ΕΕ να τους μεταδώσει... την έννοια της ατομικής και συνεταιριστικής ιδιοκτησίας (με τη δυτικοευρωπαϊκή έννοια) και το πνεύμα της ατομικής πρωτοβουλίας και ευθύνης.

3. Η αναδιάρθρωση της γεωργίας των ΧΚΑΕ θα οδηγήσει στη μείωση θέσεων εργασίας και χρειάζεται κατάλληλη κοινωνική πολιτική για να απορροφηθούν οι κραδασμοί, αφού ήδη τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά.

4. Πρέπει να ακολουθήσουν στάδια σύγκλισης των γεωργικών πολιτικών τους με την ΚΓΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική) γιατί θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις τους να αντέξουν την ανταγωνιστική πίεση των δυτικοευρωπαϊκών μονάδων.

5. Οτι δεν πρέπει οι ΧΚΑΕ να ελπίζουν σε ταχεία άνοδο των γεωργικών τους τιμών.

Μέτρα υποδούλωσης

6. Οτι μόλις αρχίσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις της προσχώρησης (το 2000), χρειάζονται ορισμένες προτεραιότητες όπως:

- Σύσταση γεωργικού και πιστωτικού οργανισμού (δηλαδή τραπεζικό κεφάλαιο σε δράση)

- Αναδιάρθρωση με την προσφυγή, αν χρειαστεί, στην ιδιωτικοποίηση.

- Σύστημα οργάνωσης των γεωργικών παραγωγών και αγορών.

- Ανάπτυξη συνεταιρισμών με τη δυτικοευρωπαϊκή έννοια. Δηλαδή συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα διείσδυσης του καπιταλισμού και της εξάρτησης.

Φυσικά, πολλά από αυτά, όπως αναφέρουν, είναι δοκιμασμένα στην πρώην Ανατολική Γερμανία και έχουν βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα, για το πώς θα υποδουλώσουν άλλους λαούς. Ακριβώς εδώ βρίσκεται η αξία του συντονισμού και αλληλεγγύης των κινημάτων των διαφόρων χωρών μεταξύ τους. Αφ' ενός να αλληλοενημερώνονται για τα σχέδια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ανταλλάσσοντας πείρα και, αφ' ετέρου, να συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

Οι αγρότες της χώρας μας αλλά και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους έχουν κάθε συμφέρον να εναντιωθούν στη διεύρυνση και φυσικά στην "Ατζέντα 2000", γιατί θα σωρεύσει νέα δεινά και για τους ίδιους αλλά και για άλλους λαούς, ενώ μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ιμπεριαλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Πρακτικά κάθε κίνημα της κάθε χώρας πρέπει να δώσει τη δική του συμβολή ενάντια στην εγχώρια ολιγαρχία και τα στηρίγματά της πρώτα, κάτι που θα επιδρά και στην ανάπτυξη των κινημάτων των άλλων χωρών για τον ίδιο σκοπό, να μην υλοποιηθούν οι στόχοι που προωθούνται με την "Ατζέντα 2000".

ΕΛΤΑ
Μετέωρο το πρόγραμμα

Μετέωρο παραμένει ακόμα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), προϋπολογισμού 40 δισ. δραχμών, παρά τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "άναψε το πράσινο φως" για το απαιτούμενο κονδύλι.

Αυτό προκύπτει από χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σύμφωνα με το οποίο, η Επίτροπος Βουλφ Ματίς,απαντώντας σε Ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή, επισήμανε τον κίνδυνο να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, επειδή "δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΛΤΑ η αναγκαία οργανωτική διάρθρωση".

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει εγκριθεί από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Δεκέμβριο του 1995, αλλά θα έπρεπε να έχει συνταχθεί επιχειρηματικό σχέδιο ("Μπίζνες πλαν"), για να αρχίσει η εκταμίευση των 40 δισεκατομμυρίων δραχμών του προγράμματος. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, όπως δεν έχει, επίσης, διαμορφωθεί και η ανάλογη μονάδα παρακολούθησης, που θα εξασφάλιζε την καλή εφαρμογή του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρεται ότι στην απάντησή της η αρμόδια επίτροπος επισημαίνει ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια μπορεί να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα, αν δε ληφθούν εγκαίρως οι αναγκαίες αποφάσεις: "Μια νέα πρόταση των ελληνικών αρχών εξετάζεται επί του παρόντος από την Επιτροπή. Ωστόσο, τα υφιστάμενα προβλήματα δε δύναται να επιλυθούν, παρά μόνο με συγκεκριμένες και έγκαιρες αποφάσεις και ενέργειες των αρμόδιων αρχών. Ελλείψει αυτών, τα κοινοτικά κονδύλια που είχαν προβλεφτεί γι' αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα δύναται κατ' αρχήν να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης στην Ελλάδα".

Στόχος, να κοπεί η φυσιοθεραπεία

Την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της διοίκησης του ΙΚΑ να περικόψει την παροχή φυσικοθεραπείας, από τους ασφαλισμένους και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων κατήγγειλαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών σε συνέντευξη Τύπου.

Η παροχή της φυσικοθεραπείας - γίνεται μέσω φυσικοθεραπευτών σε ιδιωτικά ιατρεία που υπογράφουν σύμβαση έργου με το ΙΚΑ - έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα καθώς οι 2.500 φυσικοθεραπευτές αρνούνται να δεχτούν να συνάψουν συμβάσεις έργου που προτείνει η διοίκηση του ΙΚΑ. Μάλιστα η διοίκηση του ΙΚΑ τούς απαγορεύει να δέχονται ασφαλισμένους απειλώντας τους ότι θα αποκλειστούν για μια πενταετία από κάθε μορφής συνεργασία μαζί τους.

Οι φυσικοθεραπευτές στη συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν το ΙΚΑ για την άρνησή του - σε αντίθεση με τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς - να πληρώνει τις φυσιοθεραπευτικές πράξεις με κρατικό τιμολόγιο. Αντίθετα το ΙΚΑ απαιτεί να συνεχίσει να συνάπτει συμβάσεις έργου με τιμές οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 1991. Τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών είναι η σύναψη συμβάσεων με όλους τους εργαστηριούχους φυσικοθεραπευτές που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμοιβή με κρατικό τιμολόγιο και καθορισμός πλαφόν παραπεμπτικών για κάθε φυσικοθεραπευτή. Η διοίκηση του ΙΚΑ όμως αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά.

"Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τους φυσικοθεραπευτές να μην συνεργάζονται με το ΙΚΑ ώστε να περικοπεί η παροχή φυσικοθεραπείας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιριών που έχουν ανοίξει Διαγνωστικά Κέντρα" επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γ. Πετρόπουλος.

ΛΑΡΙΣΑ
Θανατηφόρες ελλείψεις

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στο πολυϊατρείο του ΙΚΑ και στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας, έθιξαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.Ειδικότερα:

  • Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας πρέπει να προσληφθούν καρδιολόγος, ορθοπεδικός και οδηγοί ασθενοφόρων.
  • Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου πρέπει να προσληφθούν καρδιολόγος, χειρουργός και προσωπικό στο ακτινολογικό εργαστήριο.
  • Στο Κέντρο Υγείας Γόννων πρέπει να προσληφθούν παιδίατρος, μικροβιολόγος, δύο νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, ενώ χρειάζεται να καλυφθούν ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και να ληφθούν μέτρα ώστε να πραγματοποιούνται προγράμματα προληπτικής ιατρικής.
  • Στο Κέντρο Υγείας Αγιάς πρέπει να προσληφθούν παθολόγος, παιδίατρος, ακτινολόγος, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να προσληφθούν οδηγοί ασθενοφόρων και να οργανωθούν προγράμματα προληπτικής ιατρικής.
  • Στο πολυϊατρείο του ΙΚΑ πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή, ενώ πρέπει να προσληφθούν ακόμη 30 εργαζόμενοι.

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομή και εξοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ