ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Συναίνεση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών!

Με πρόσχημα το "υψηλό μη μισθολογικό κόστος", ακόμα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να συμφωνεί στην "ελάφρυνση" των εργοδοτών! Την πρόθεση της κυβέρνησης για "κόψιμο" των εποχιακών επιδομάτων επανέλαβε ο Χρ. Πρωτόπαππας! "Συνετή εισοδηματική πολιτική", ζήτησε επιπλέον ο ΣΕΒ..!

Με λογύδρια περί "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να προλάβει η χώρα μας το "τρένο" της ΟΝΕ και αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση,πραγματοποιήθηκε χτες η δεύτερη ολομέλεια του "κοινωνικού διαλόγου".

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους,θέση με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,συναινώντας ουσιαστικά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και παραπέμποντας σε... άλλους τρόπους αναπλήρωσης της μείωσης των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης! Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε: "Το μισθολογικό κόστος είναι χαμηλό. Είναι ακριβό το μη μισθολογικό κόστος και πρέπει να μας απασχολήσει. Η οικονομία πράγματι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. Πρέπει να βρούμε λοιπόν τρόπους αναπλήρωσης των πόρων που πηγαίνουν προς την κοινωνική ασφάλιση με τη μορφή των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, για να δούμε, σε μια μεταβατική περίοδο, περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να ενισχύεται και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας "!

Προχωρώντας παραπέρα ο υφυπουργός Εργασίας επανήλθε στη θέση που εξέφρασε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Εργασίας για επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας των εποχιακά απασχολούμενων.Μίλησε, επίσης, για "νέα προοπτική και οργάνωση του χρόνου εργασίας", κινδυνολογώντας μάλιστα ότι αν δε γίνει αυτό τότε "ή θα επέλθει από μόνη της η απορύθμιση ή θα ρυθμιστεί κατά περίπτωση και κατά τον νόμο της ζούγκλας"!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,ζήτησε περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και επίσης "μια συνετή εισοδηματική πολιτική".

Πλειοδοτώντας σε αντεργατικότητα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Καψάλης,ισχυρίστηκε ότι η μερική απασχόληση αυξάνει τις θέσεις εργασίας και βοηθάει τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν με πλήρη! Με τη σειρά του κι αυτός ζήτησε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Πλεύρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αξίωσε να καταργηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, "Ολυμπιακή Αεροπορία" να παίρνουν άδεια κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου! Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γ. Παπαθανασίου,πρότεινε οι ασφαλισμένοι να "παίρνουν όσα δίνουν", ενώ συνοψίζοντας τόνισε ότι από τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", "κάποιοι θα ματώσουν"!

Κλείνοντας ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,εξήρε τη συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί εθνικό στόχο και ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν αναγκαιότητα!

Βγήκαν στους δρόμους οι εργάτες της ΑΤΤΙΚ

Απλήρωτοι επί μήνες! Συνδικαλιστές καταγγέλλουν την ασύδοτη δράση των ιδιοκτητών, που διαθέτουν "πλάτες"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τετρακόσιοι περίπου καπνεργάτες και καπνεργάτριες της εταιρίας ΑΤΤΙΚ,ιδιοκτησίας Βιδάλη και Χαρδαλιά (ο δεύτερος είναι μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), σταμάτησαν χτες το πρωί την εργασία τους και συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο στην οδό Λαγκαδά, διαμαρτυρόμενοι γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.Μετά την κινητοποίηση, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι μόνο αν υπάρχουν χρήματα, θα ειδοποιήσουν το προσωπικό να ξαναρχίσει δουλιά!

"Η ΑΤΤΙΚ έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον κλάδο του καπνού και σήμερα είναι τρίτη εταιρία πανελλαδικά", λέει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Καπνεργατών, Νικ. Αθανασιάδης."Ο κ. Χαρδαλιάς ενώ έχει τεράστια κέρδη, δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, ούτε τους δίνει την αποζημίωση, το ΙΚΑ και το επίδομα αδείας τους όταν τελειώνει η επεξεργασία. Οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συχνές, το μαχαίρι όμως πλέον έφτασε στο κόκαλο. Οι εργάτες δεν πληρώνονται, ενώ έχουν μεγάλες ανάγκες. Τους έχουν κόψει το τηλέφωνο, το νερό, το φως. Ο κύριος αυτός έχει κάποιες γερές πλάτες που τον στηρίζουν, παίρνει τα τεράστια κέρδη του, τα μεταφέρει αλλού ή τα επενδύει. Τους εργαζόμενους όμως έχει σύστημα να μην τους πληρώνει, με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση είναι προβληματική. Σύμφωνα με μία μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η απόδοση των κεφαλαίων στην επιχείρηση αυτή είναι 3 φορές μεγαλύτερη, είναι από τις πιο κερδοφόρες της ελληνικής βιομηχανίας. Τα κάνουν όμως όλα αυτά για να περάσουν τα σχέδιά τους, που είναι να πάρουν επιδοτήσεις από το κράτος", τονίζει ο Ν. Αθανασιάδης.

Οπως μας λένε οι εργάτριες, οι δύο εργοδότες δεν πληρώνουν και τους καπνοπαραγωγούς, ενώ μόνο ωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια. Τις μεγαλύτερες στην ηλικία γυναίκες δεν τις παίρνουν στη δουλιά κι ας δουλεύουν 15 και 20 χρόνια στα καπνεργοστάσια.

Τους συγκεντρωμένους έξω από το εργοστάσιο επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γ. Κατσαρό και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του Κόμματος στον αγώνα τους. "Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχει πρώτιστα η πολιτική εξουσία που αφήνει ασύδοτους τους καπνοβιομήχανους τύπου Χαρδαλιά να καταπατούν απροκάλυπτα τα δικαιώματα των εργαζομένων", δήλωσε ο Γ. Κατσαρός.

Α. Ν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιμένει... εφοπλιστικά

Την εμμονή της κυβέρνησης να διώξει τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία επαναβεβαίωσε χτες ο Στ. Σουμάκης. Ολοταχώς για την απεργία στις 4 και 5 Αυγούστου προχωρούν οι ναυτεργάτες

"Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με τα μέτρα".Με τη φράση αυτή, την οποία εκστόμισε με ύφος... "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης χτες, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επαναβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης στην, με κάθε τρόπο, ικανοποίηση των εφοπλιστικών αξιώσεων, διώκοντας μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία και μετατρέποντας την ελληνική σημαία σε σημαία ευκαιρίας.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού ήρθε έντεκα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της παγκόσμιας 48ωρης απεργίας στα ποντοπόρα πλοία, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τις 4 και 5 Αυγούστου. Η ΕΕ της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει ότι αν μέχρι την έναρξη της απεργίας η κυβέρνηση δεν έχει ανακαλέσει τα αντιναυτεργατικά της μέτρα και δεν έχει υιοθετήσει τα ναυτεργατικά αιτήματα, θα συνεδριάσει στη διάρκεια της απεργίας προκειμένου να αποφασίσει την επέκταση του αγώνα και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο προβλέπει την αφαίρεση φυλλαδίου από διαρκείας άνεργους ναυτεργάτες, την αφαίρεση του χρόνου της άδειας των ναυτεργατών από τον υπολογισμό της συνταξιοδότησης και άλλα, ο υπουργός, σχετικά με τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς και την ΠΝΟ, δήλωσε ότι "δε θα ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις που θέλουν το τέλμα και την ακινησία"..!

Στο μεταξύ πυρετός επικρατεί στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για την προετοιμασία της απεργίας. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές ελέγχουν και αν εφαρμόζεται στα πλοία ο νόμος για τις οργανικές συνθέσεις. Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες με την απεργία τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν ξεκινήσει πριν από δύο μήνες περίπου για την προστασία της απασχόλησης, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα.

Χτες ναυτεργάτες έκαναν παράσταση σε 15 ναυτιλιακές εταιρίες που βρίσκονται στον Πειραιά, ζητώντας να σταματήσει το "πάρε δώσε" με τους ναυτιλιακούς πράκτορες και η ναυτολόγηση να γίνεται μέσω των ναυτεργατικών σωματείων και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Διευκρίνισαν επίσης ότι όσες δεν απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες και έχουν υψώσει ξένες σημαίες στα πλοία τους θα πρέπει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη χώρα της οποίας έχουν υψώσει τη σημαία. Η χτεσινή ενέργεια χαρακτηρίστηκε από τους ναυτεργάτες ως "προειδοποίηση".

ΕΜΠΟΡΙΟ
Στο 70% η μερική απασχόληση!

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου,στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου", δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ σημειώνει ότι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη στιγμή που στο εμπόριο και ιδίως στο χώρο των σούπερ μάρκετ, αλλά και των μεγάλων καταστημάτων, η μερική απασχόληση ήδη έχει φτάσει στο 70%!

Η ΟΣΕΙΚΑ καταγγέλλει τον υπουργό Εργασίας

Τον υπουργό Εργασίας για τις πρόσφατες δηλώσεις του σε σύσκεψη συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση της 35ετίας, επειδή σήμερα ζούμε πιο πολύ (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι δηλώσεις αυτές είναι συνέχεια αυτών που είχε πει ο πρωθυπουργός, ότι οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια και αυτό πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στο συνταξιοδοτικό. Ας συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με ποια κυβέρνηση έχουμε να κάνουμε και τι πολιτική εφαρμόζει".

"Αυτή την πολιτική" - συνεχίζει η ανακοίνωση - "ο πρωθυπουργός κάλεσε το λαό να τη στηρίξει με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές και να επικυρώσει αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη πολιτική. Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση στις δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται σκληρός αποφασιστικός αγώνας των συνταξιούχων και των εργαζομένων, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ισοπεδώνει τα πάντα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ