Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βγήκαν στους δρόμους οι εργάτες της ΑΤΤΙΚ

Απλήρωτοι επί μήνες! Συνδικαλιστές καταγγέλλουν την ασύδοτη δράση των ιδιοκτητών, που διαθέτουν "πλάτες"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τετρακόσιοι περίπου καπνεργάτες και καπνεργάτριες της εταιρίας ΑΤΤΙΚ,ιδιοκτησίας Βιδάλη και Χαρδαλιά (ο δεύτερος είναι μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), σταμάτησαν χτες το πρωί την εργασία τους και συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο στην οδό Λαγκαδά, διαμαρτυρόμενοι γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.Μετά την κινητοποίηση, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι μόνο αν υπάρχουν χρήματα, θα ειδοποιήσουν το προσωπικό να ξαναρχίσει δουλιά!

"Η ΑΤΤΙΚ έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον κλάδο του καπνού και σήμερα είναι τρίτη εταιρία πανελλαδικά", λέει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Καπνεργατών, Νικ. Αθανασιάδης."Ο κ. Χαρδαλιάς ενώ έχει τεράστια κέρδη, δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, ούτε τους δίνει την αποζημίωση, το ΙΚΑ και το επίδομα αδείας τους όταν τελειώνει η επεξεργασία. Οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συχνές, το μαχαίρι όμως πλέον έφτασε στο κόκαλο. Οι εργάτες δεν πληρώνονται, ενώ έχουν μεγάλες ανάγκες. Τους έχουν κόψει το τηλέφωνο, το νερό, το φως. Ο κύριος αυτός έχει κάποιες γερές πλάτες που τον στηρίζουν, παίρνει τα τεράστια κέρδη του, τα μεταφέρει αλλού ή τα επενδύει. Τους εργαζόμενους όμως έχει σύστημα να μην τους πληρώνει, με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση είναι προβληματική. Σύμφωνα με μία μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η απόδοση των κεφαλαίων στην επιχείρηση αυτή είναι 3 φορές μεγαλύτερη, είναι από τις πιο κερδοφόρες της ελληνικής βιομηχανίας. Τα κάνουν όμως όλα αυτά για να περάσουν τα σχέδιά τους, που είναι να πάρουν επιδοτήσεις από το κράτος", τονίζει ο Ν. Αθανασιάδης.

Οπως μας λένε οι εργάτριες, οι δύο εργοδότες δεν πληρώνουν και τους καπνοπαραγωγούς, ενώ μόνο ωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια. Τις μεγαλύτερες στην ηλικία γυναίκες δεν τις παίρνουν στη δουλιά κι ας δουλεύουν 15 και 20 χρόνια στα καπνεργοστάσια.

Τους συγκεντρωμένους έξω από το εργοστάσιο επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γ. Κατσαρό και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του Κόμματος στον αγώνα τους. "Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχει πρώτιστα η πολιτική εξουσία που αφήνει ασύδοτους τους καπνοβιομήχανους τύπου Χαρδαλιά να καταπατούν απροκάλυπτα τα δικαιώματα των εργαζομένων", δήλωσε ο Γ. Κατσαρός.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ