ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους ιδιώτες οδεύει η τουριστική εκπαίδευση!

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11πμ έως τις 3μμ, των υπαλλήλων των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ). Οι υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δε νομοθετηθεί σύντομα σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των σχολών (η λειτουργία τους διέπεται από Βασιλικά Διατάγματα!), θα οδηγηθούν στη διάλυση. Ζητάνε ακόμα να τους καταβάλλεται το επίδομα διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων όπως στους εργαζόμενους του υπουργείου Παιδείας, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, ακόμα και η δημόσια τουριστική εκπαίδευση δε θα ξεφύγει από την κυβερνητική πολιτική παραχώρησης των πάντων στους ιδιώτες. Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,στην οποία κατά καιρούς έχει επισημανθεί από τους υπαλλήλους το πρόβλημα των σχολών, επιδεικνύει αδιαφορία, αρνούμενη ακόμα και να τους δεχτεί σε συνάντηση. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να αναθέσει στις σχολές ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, τη διεξαγωγή 61 προγραμμάτων επιδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική προετοιμασία.

Προχτές, παραμονή της κινητοποίησης των υπαλλήλων, η γενική διευθύντρια των σχολών, προσπαθώντας να εμποδίσει τη στάση εργασίας, τους κάλεσε να ορίσουν εκπρόσωπο στην ομάδα εργασίας που θα προετοιμάσει τον κανονισμό κι αυτό παρότι υπάρχει ήδη σχέδιο κανονισμού, το οποίο έχει αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, που τώρα πια με τη σειρά τους θα πρέπει να νομοθετήσουν.

Ο Πέτρος Κατσίκας,πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων στη σχολή της Αναβύσσου, σημείωσε ότι το πρόβλημα των σχολών μπορεί να λυθεί αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, που όμως δεν υπάρχει, ενώ τόνισε ακόμα: "Το θέμα των σχολών, κατά τη γνώμη μου, συνδέεται γενικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τουρισμό. Για παράδειγμα, με το σχέδιο νόμου για τη δήθεν αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ (σ.σ. για το σχέδιο νόμου σοβαρές ανησυχίες εκφράζει και το κλαδικό σωματείο των σχολών), αυτή θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Ενα πρώτο ερώτημα που τίθεται: Γιατί η κυβέρνηση δεν παραχωρεί κτίρια του Οργανισμού στις σχολές, τη στιγμή που αυτές αναγκάζονται να νοικιάζουν, όπως συμβαίνει στο Ναύπλιο, όπου υπάρχουν δύο ΞΕΝΙΑ, τα οποία θα ξεπουληθούν, ενώ η σχολή εκεί νοικιάσει κτίριο; Μ' αυτή την πολιτική το μέλλον της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης διαγράφεται ζοφερό".

Φυγομαχεί ο Νηογνώμονας

Μήνυσε την ΠΕΜΕΝ, αλλά αποφεύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο! Και νέα στοιχεία για το δουλεμπορικό κύκλωμα

"Μπούμερανγκ" αποδεικνύεται για τον Ελληνικό Νηογνώμονα (ΕΝ) η μήνυση που έχει καταθέσει κατά της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ),για "συκοφαντική δυσφήμιση"! Χτες οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ οδηγήθηκαν ξανά στο δικαστήριο, όμως αυτοί που έμειναν εκτεθειμένοι ήταν οι εκπρόσωποι του Νηογνώμονα. Η δίκη - στην οποία είχε δοθεί ξανά αναβολή - αυτή τη φορά αναβλήθηκε, επειδή, στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά,δεν παρουσιάστηκαν, όχι μόνο οι εκπρόσωποι του Νηογνώμονα, αλλά ούτε ο δικηγόρος τους! Μάλιστα, για να δοθεί η αναβολή, ο δικηγόρος του Νηογνώμονα έστειλε έναν συνεργάτη του!

Αιτία για τη μήνυση εναντίον της ΠΕΜΕΝ είναι ένα έγγραφο που έστειλε στις 14 Ιούνη 1994 προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο, με το οποίο κατήγγειλε την επικινδυνότητα του Οργανισμού και επισήμαινε ότι "ο ΕΝ μετατράπηκε από εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε εταιρία, που στόχο έχει το μέγιστο κέρδος, αδιαφορώντας για την κύρια αποστολή που έχει να επιτελέσει". Παράλληλα, η ΠΕΜΕΝ έχει καταθέσει στον εισαγγελέα φάκελο με στοιχεία - "φωτιά". Αρκεί να αναφερθεί ότι από το 1992 μέχρι και την πολύνεκρη τραγωδία του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ,το οποίο διέθετε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, έχουν γίνει 17 ναυάγια! Ο δικηγόρος της ΠΕΜΕΝ Αποστόλης Τσιαντής σχολίασε σχετικά: "Εκτίμησή μας είναι ότι ζήτησαν αναβολή για να διαιωνίζεται η κατηγορία των συνδικαλιστών. Γνωρίζουν ότι η κατηγορία είναι ανυπόστατη και οι συνδικαλιστές θα αθωωθούν και ότι έτσι θα αποδειχθεί ο ρόλος και η λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα στην ελληνική ναυτιλία".

Οσον αφορά το μέτωπο ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα, χτες ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου κατέθεσε και νέα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στα ποντοπόρα πλοία που καταπλέουν στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, εντείνονται και οι προετοιμασίες των ναυτεργατών για την 48ωρη παγκόσμια απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στην ποντοπόρο ναυτιλία, για τις 4 και 5 Αυγούστου, με προοπτική επέκτασης και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Πάνω από 111.000 απολύσεις στο Α εξάμηνο του '97

Ρεκόρ καταγράφτηκε τον Ιούνη. Αυξητικοί όλοι οι δείκτες της ανεργίας. Μειώνονται δραστικά οι επιδοτούμενοι

Στις 111.162 έφτασαν οι απολύσεις στο πρώτο εξάμηνο του 1997, αφού - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας - ο μέσος όρος των απολύσεων μήνα, από Γενάρη έως και Ιούνη, ήταν 18.527! Στο ίδιο δελτίο του υπουργείου (Διεύθυνση Απασχόλησης) αυξητικοί εμφανίζονται όλοι οι δείκτες που καταγράφουν τις τάσεις στην εξέλιξη της ανεργίας, παρότι - όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα - δεν αποδίδουν την, πολύ πιο τραγική, πραγματική κατάσταση στην αγορά της εργασίας. Συνολικά το εξάμηνο "έκλεισε" με 210.620 γραμμένους στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, ενώ το μέσο ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας εμφανίζεται στο 8,3%,έναντι 7,9% του αντίστοιχου διαστήματος του 1996 (μεταβολή 5,1%). Στο ίδιο διάστημα οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν μόλις 119.834,ενώ οι εγγραφές νέων ανέργων ανέβηκαν κατά μήνα στις 33.143.

Ρεκόρ απολύσεων σημειώθηκε τον μήνα Ιούνη,σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία του μήνα αυτού. Απολύθηκαν, ειδικότερα, 31.705 εργαζόμενοι, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι απολυμένοι ήταν 27.139. Τον ίδιο μήνα στα γραφεία του ΟΑΕΔ καταγράφτηκαν 46.730 νέοι άνεργοι,αριθμός που αποτελεί επίσης ρεκόρ.

Αισθητή μείωση εμφανίζεται και στον αριθμό των ανέργων που παίρνουν την επιδότηση, οι οποίοι αριθμούν μόλις 91.562,σε σύνολο εγγεγραμμένων ανέργων 191.932 το μήνα Ιούνη. Το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας το μήνα αυτό εμφανίζεται στο 6,9%.

Εργατικό δυστύχημα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε εργατικό δυστύχημα, που έγινε αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών, τραυματίστηκε θανάσιμα ο 25χρονος Μιχάλης Μπόλλος,οδηγός μπετονιέρας, κάτοικος Ιτέας Φλώρινας. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας, το ατύχημα συνέβη όταν η αντλία σκυροδέματος, η οποία εφαπτόταν με την μπετονιέρα, ήρθε σε επαφή με εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αντιδράσεις για το χειμερινό βοήθημα

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν "με νύχια και με δόντια" το χειμερινό βοήθημα υπογραμμίζει, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

"Οι αιτίες που επέβαλαν αυτό το βοήθημα, όχι μόνο εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα - τονίζεται - αλλά επιδεινώθηκαν και από έναν άλλο παράγοντα, τη μεγάλη ανεργία. Οι δηλώσεις σας για επανεξέταση του βοηθήματος στις κατασκευές και η σύνδεσή τους με τα κουπόνια ανεργίας, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Παίρνετε μεγάλη ευθύνη αν τολμήσετε να βάλετε "χέρι" στα βοηθήματα των οικοδόμων"

- Σε σύσκεψη με θέμα το χειμερινό βοήθημα, καλεί όλα τα οικοδομικά σωματεία του νομού το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας.

Συγκέντρωση για την Π-Π

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 29 Ιούλη, στις 9 το πρωί, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της "Πειραϊκής Πατραϊκής",απαιτώντας την ανάκληση των κυβερνητικών αποφάσεων, που θα οδηγήσουν στην ανεργία μέσα σε δύο μήνες 130 εργαζόμενους σε Αθήνα και Πάτρα.

Σε ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται ότι "ο αγώνας των εργαζομένων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αντιμετωπίστηκε με ωμό τρόπο από την κυβέρνηση, που έχει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της "Π-Π", άρα και την πολιτική ευθύνη για την πορεία της επιχείρησης".

Η ΕΣΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΚΑ
"Αποτελεί πρόκληση"

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει το σχέδιο νόμου για τη "διασφάλιση" των εσόδων του ΙΚΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εργασίας, αλλά, αντίθετα, "είναι μια ακόμη πρόκληση για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα και θα επιδεινώσει παραπέρα την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΙΚΑ", επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση: Δεν καταργεί τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους. Ουσιαστικά, χαρίζει τα δισεκατομμύρια που χρωστούν στο ΙΚΑ οι εργοδότες και ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και τα χρέη του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μέσα από το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", κάνει προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση και επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας. Με την επιβολή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, καταργεί ουσιαστικά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργοδοτών. Με τη μη ασφαλιστική κάλυψη των αλλοδαπών εργαζομένων και των εργαζομένων με τη μορφή του φασόν, αφήνει ανασφάλιστους χιλιάδες εργαζόμενους.

Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί τα συνδικάτα να αντιδράσουν, έτσι ώστε να μην έρθει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο και καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, γιατί, "με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και τη συνολική τακτική που ακολουθεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, φέρει ακέραια την ευθύνη και είναι συνυπεύθυνη για την υλοποίηση της πολιτική αυτής, αφού ουσιαστικά αποτελεί τον "Δούρειο Ιππο" της κυβέρνησης και της ΕΕ, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Από τη χτεσινή κινητοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ