ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαναρχίζουν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Την επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών ανακοίνωσαν, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και διαπραγματευτής μετά από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. Η είδηση της επανέναρξης των επαφών των δύο πλευρών ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, αλλά και δύο εικοσιτετράωρα μετά την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να εγκρίνει την ανέγερση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ.Ως μια προσπάθεια αποκατάστασης της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης χαρακτήρισαν οι Νταβίντ Λεβί και Ναμπίλ Σάαθ τη συμφωνία τους για επανέναρξη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών σε επίπεδο επιτροπών. Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστό, ούτε και έγιναν σαφή τα σημεία εκείνα στα οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη των συνομιλιών. Ανακοινώθηκε μόνο ότι οι συνομιλίες, που στόχο θα έχουν τη λήψη σταδιακών μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα φτάσει, για άλλη μια φορά, στην περιοχή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο θόρυβος σχετικά με την απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ,να εγκρίνει την ανέγερση νέου οικισμού στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Ιρβινγκ Μόσκοβιτς. Μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την κατηγορηματική άρνησή τους εξέφρασαν και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, που υποστηρίζουν ότι στο υπέδαφος του Ρας αλ Αμούντ βρίσκεται νεκροταφείο 2.000 χρόνων και η ανέγερση ενός οικισμού στο σημείο αυτό θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο μνημείο. Παρά τις διαμαρτυρίες του Αμερικανοεβραίου επιχειρηματία, που υποστηρίζει ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, χτες, ότι εκτός από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, η ανέγερση θα καθυστερήσει, ούτως ή άλλως, αφού δύο δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος Μερέτζ στην Ιερουσαλήμ κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του δημάρχου, που αναμένεται να συζητηθεί μετά την 5η Αυγούστου.

Ενταση στη Χεβρώνα

Κλειστά παρέμειναν, χτες, μετά από σχετική εντολή του ισραηλινού στρατού όλα τα παλαιστινιακά καταστήματα, που βρίσκονται κοντά στη διαχωριστική γραμμή της παλαιστινιακής κοινότητας με την εβραϊκή συνοικία. Η απαγόρευση λήφθηκε μετά την εκτόξευση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από εκείνη την περιοχή κατά του ισραηλινού στρατού την Κυριακή το απόγευμα. Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στη Χεβρώνα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, στα πλαίσια 10ήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Υπενθυμίζεται ότι τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα στη Χεβρώνα, τον τελευταίο καιρό, μετά από την κυκλοφορία φυλλαδίων, που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ ως γουρούνι, γεγονός που πυροδότησε σειρά βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν. Οπως έγινε γνωστό χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε τη διενέργεια ψυχιατρικής εκτίμησης για τη νεαρή οπαδό της εξτρεμιστικής, εκτός νόμου, οργάνωσης "Καχ" Τατιάνα Σουζκίν, που μοίρασε το επίμαχο φυλλάδιο, προκειμένου να κρίνει αν έχει σώας τας φρένας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Προτάσσεται η "αποκατάσταση της τάξης"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο επί κεφαλής του ιταλικού γενικού στρατιωτικού επιτελείου, στρατηγός Γκουϊντο Βεντουρόνι,εκτίμησε χτες ότι κατά πάσα πιθανότητα ένας αριθμός στρατιωτών της χώρας του θα χρειαστεί να παραμείνει στην Αλβανία, ακόμη και μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης, την 12η Αυγούστου.

Ο Ιταλός στρατιωτικός διευκρίνισε ότι, όπως είχαν άλλωστε υπονοήσει πολιτικοί αναλυτές, η αιτία είναι η προσπάθεια να παρασχεθεί βοήθεια στη νέα αλβανική κυβέρνηση για την "αποκατάσταση της τάξης".

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση αυτή οι αλβανικές αρχές ανακοίνωναν στα Τίρανα πέντε ακόμη θανάτους, οι τέσσερις από νέες συγκρούσεις συμμοριών στο Μπεράτ.

Η "αποκατάσταση της τάξης" σε πόλεις όπως το Μπεράτ θεωρείται από τους Δυτικούς πολιτικούς αναλυτές ως στοιχείο που θα κρίνει την ικανότητα της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο, αλλά και ειδικά του υπουργού των Εσωτερικών του, του ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα.

Ο Νάνο παρουσίασε χτες το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη νέα Αλβανική Βουλή, προτάσσοντας - όπως ήταν αναμενόμενο - τη συλλογή των εκατοντάδων χιλιάδων όπλων που βρίσκονται στα χέρια πολιτών και την "αποκατάσταση της τάξης".

Χτες ο Νεριτάν Τσέκα εκτίμησε πως η δημόσια τάξη θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα σε τρεις μήνες, οπότε και θα επιτραπεί "η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς".

Μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση ο Τσέκα υποστήριξε ότι άρχισε η φρούρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών. "Μέχρι τώρα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διάφορες ένοπλες συμμορίες και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν ορισμένοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν", δήλωσε. Και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας "θα συνεργαστούν στενά με τον πληθυσμό" και θα ζητήσουν τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυσή τους, ειδικά για την αποστολή σύγχρονου εξοπλισμού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δυναμική απάντηση των Βάσκων

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Με ιδιαίτερα μαχητικό και μαζικό τρόπο οι Βάσκοι "απάντησαν" στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία - υστερία που έχει εξαπολύσει η ισπανική κυβέρνηση και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι πραγματοποίησαν την Κυριακή την προγραμματισμένη τους συγκέντρωση, στο Σαν Σεμπαστιάν,μετά την έκκληση του "Ερι Μπατασούνα", πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ. Στην ογκώδη συγκέντρωση που έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία για την πρόληψη επεισοδίων, κυριάρχησαν τα συνθήματα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Χώρας των Βάσκων, της Βισκαίας, καθώς και ενάντια στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Αθνάρ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων να περιθωριοποιηθεί το "Ερι Μπατασούνα" και να εξαρθρωθεί ολοκληρωτικά η ΕΤΑ. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης επανέλαβαν το αίτημά τους να μεταχθούν σε φυλακές της Βισκαίας τα περίπου 500 μέλη της ΕΤΑ, που είναι φυλακισμένα σε σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της Ισπανίας. Η συγκέντρωση, που ξεκίνησε με πορεία που διέσχισε σχεδόν όλη την πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, εξελίχθηκε και έληξε ειρηνικά, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Σποραδικά επεισόδια

Δύο ώρες όμως μετά από τη λήξη της συγκέντρωσης, μεμονωμένοι νεαροί υποστηρικτές της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ συγκρούστηκαν σποραδικά με την αστυνομία, η οποία απάντησε με πλαστικές σφαίρες. Καμία σύλληψη δεν έγινε και κανένας τραυματισμός δεν αναφέρθηκε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας (ξημερώματα της χτεσινής μέρας) όμως, νέα επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στο Σαν Σεμπαστιάν όσο και στη μικρότερη πόλη Ρεντέρια.

Περίπου τριάντα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες σε οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη βασκική πόλη Σαν Σεμπαστιάν. Οι νεαροί μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας και ενός συνεργείου της ισπανικής τηλεόρασης στον παλαιό τομέα του Σαν Σεμπαστιάν. Επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησαν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και μία γυναίκα. Στη μικρή πόλη Ρεντέρια, μέλη της ΕΤΑ έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον του δημαρχείου, με συνέπεια να υποστεί σημαντικές ζημιές το κτίριο.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

Μετά από τρεις μέρες σκληρών προσπαθειών, οι γαλλικές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο, χτες το πρωί, τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής σε χωματερή βόρεια της Μασσαλίας. Η φωτιά αποτέφρωσε περισσότερα από 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης και στην κατάσβεσή της πήραν μέρος δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ", περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες και πολλοί εθελοντές, ενώ περισσότερα από 1.500 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στα βόρεια προάστια της Μασσαλίας, για προληπτικούς λόγους.

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ
Προειδοποιήσεις Καμπίλα σε στρατό και κόμματα

KINΣAΣA.-

Τεταμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς νέες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατηγός Μπαραμπότο Κπάμα (πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων υπό το καθεστώς Μομπούτου) ετοιμαζόταν να κάνει πραξικόπημα, προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του από τη Νότια Αφρική και με κεφάλαιο ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λορέντ Καμπίλα,μιλώντας σε στρατιώτες και αξιωματούχους των πρώην "Ενόπλων Δυνάμεων του Ζαϊρ", κατήγγειλε τα σχέδια περί νέου πραξικοπήματος και τους κάλεσε να ενώσουν τις προσπάθειες με τις πρώην ανταρτικές δυνάμεις της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", προκειμένου να βοηθήσουν - όπως είπε - στην εθνική συμφιλίωση και ανοικοδόμηση της Λ. Δ. Κονγκό.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες κομμάτων της εκτός νόμου αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι δεν είναι η κυβέρνησή του, αλλά εκείνοι "που είναι υπεύθυνοι για το θάνατο διαδηλωτών". Επανέλαβε πως, υπό την παρούσα φάση "πολιτικής μεταβατικότητας", κάθε διαδήλωση ή πολιτική δραστηριότητα παραμένει απαγορευμένη.

ΚΕΝΥΑ
Εντείνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. -

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες πολίτες στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, απαιτώντας τη θέσπιση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων πριν τη διεξαγωγή των προσεχών γενικών εκλογών.

"Κάτω ο Μόι" φώναζαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας την 19χρονη πολιτική της κυβέρνησης Μόι που, μεταξύ άλλων, επέφερε τη διόγκωση της ανέχειας, της ανεργίας και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, όταν 20 νεαροί αντιδιαδηλωτές, προσκείμενοι στην κυβερνώσα παράταξη της "Αφρικανικής Εθνικής Ενωσης", επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στην κινητοποίηση των οπαδών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο χώρο της συγκέντρωσης εξερράγησαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, χωρίς ωστόσο να προκληθούν θύματα.

Εκπρόσωποι οργανώσεων, που ασχολούνται με τη θρησκευτική και πολιτική ελευθερία μα και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας διαμαρτυρίας στις 8 Αυγούστου.

ΡΩΣΙΑ
Κατάρρευση κτιρίου

ΜΟΣΧΑ.-

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν, 19 τραυματίστηκαν και 10 αγνοούνται μετά την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίου πετρελαϊκής εταιρίας στην πόλη Περμ (Ουράλια), ανατολικά της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Από την έκρηξη ισοπεδώθηκε το διώροφο κτίριο που στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της πετρελαϊκής εταιρίας και θάφτηκαν στα ερείπια δεκάδες εργαζόμενοι. Το κτίριο κατέρρευσε από έκρηξη φιάλης υγραερίου στην καντίνα του ισογείου. Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στα ερείπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ