Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Προτάσσεται η "αποκατάσταση της τάξης"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο επί κεφαλής του ιταλικού γενικού στρατιωτικού επιτελείου, στρατηγός Γκουϊντο Βεντουρόνι,εκτίμησε χτες ότι κατά πάσα πιθανότητα ένας αριθμός στρατιωτών της χώρας του θα χρειαστεί να παραμείνει στην Αλβανία, ακόμη και μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης, την 12η Αυγούστου.

Ο Ιταλός στρατιωτικός διευκρίνισε ότι, όπως είχαν άλλωστε υπονοήσει πολιτικοί αναλυτές, η αιτία είναι η προσπάθεια να παρασχεθεί βοήθεια στη νέα αλβανική κυβέρνηση για την "αποκατάσταση της τάξης".

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση αυτή οι αλβανικές αρχές ανακοίνωναν στα Τίρανα πέντε ακόμη θανάτους, οι τέσσερις από νέες συγκρούσεις συμμοριών στο Μπεράτ.

Η "αποκατάσταση της τάξης" σε πόλεις όπως το Μπεράτ θεωρείται από τους Δυτικούς πολιτικούς αναλυτές ως στοιχείο που θα κρίνει την ικανότητα της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο, αλλά και ειδικά του υπουργού των Εσωτερικών του, του ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα.

Ο Νάνο παρουσίασε χτες το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη νέα Αλβανική Βουλή, προτάσσοντας - όπως ήταν αναμενόμενο - τη συλλογή των εκατοντάδων χιλιάδων όπλων που βρίσκονται στα χέρια πολιτών και την "αποκατάσταση της τάξης".

Χτες ο Νεριτάν Τσέκα εκτίμησε πως η δημόσια τάξη θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα σε τρεις μήνες, οπότε και θα επιτραπεί "η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς".

Μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση ο Τσέκα υποστήριξε ότι άρχισε η φρούρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών. "Μέχρι τώρα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διάφορες ένοπλες συμμορίες και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν ορισμένοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν", δήλωσε. Και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας "θα συνεργαστούν στενά με τον πληθυσμό" και θα ζητήσουν τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυσή τους, ειδικά για την αποστολή σύγχρονου εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ