Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ακαρπες προσπάθειες για ειρήνευση στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Εγκαταλείποντας την προηγούμενη πρότασή του για συνομιλίες "άνευ όρων" με τους αυτονομιστές αντάρτες του Κασμίρ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας απαίτησε εκεχειρία πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. "Δεν μπορώ να συζητήσω, ενώ εκείνοι πυροβολούν", δήλωσε χτες ο Ιντέρ Γκιουράλ,σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Το Κασμίρ είναι η μόνη κυριαρχούμενη από μουσουλμάνους επαρχία της Ινδίας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ινδουιστές. Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 1989, όταν η δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων μετατράπηκε σε ανοιχτή εξέγερση.

Η Ινδία έχει εμπλακεί σε δύο συρράξεις με το Πακιστάν για το Κασμίρ.

Στη Λαχώρη, χτες, εξάλλου, αναφέρθηκε ένα συνοριακό επεισόδιο, στο οποίο - όπως ισχυρίστηκαν οι Πακιστανοί - σκοτώθηκαν τέσσερις Ινδοί στρατιώτες. Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι Ινδοί άνοιξαν πυρ εναντίον Πακιστανών συνοριακών φρουρών.

Πολύνεκρο ατύχημα

Σε 15 υπολόγιζαν έως χτες το απόγευμα τους νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων στα περίχωρα του Νέου Δελχί, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, από την οποία τραυματίστηκαν άλλοι 100 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Ρόιτερ", αλλά και δύο ινδικά πρακτορεία ειδήσεων, η κατάσταση των 50 τραυματιών θεωρείται κρίσιμη.

Σύμφωνα με το ΡΤΙ, ένα τρένο το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο για την περιοχή της Μπανγκαλόρα, στη Νότια Ινδία, συγκρούστηκε με σταθμευμένο συρμό στο σταθμό της Φαρινταμπάντ. Εκπρόσωπος των ινδικών υπηρεσιών απέδωσε τη σύγκρουση στο γεγονός ότι το πρώτο τρένο είχε καθυστέρηση 12 ώρες κι ο οδηγός του αγνόησε τα προειδοποιητικά σήματα, γεγονός που στάθηκε μοιραίο. Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", στα δύο τρένα συνολικά επέβαιναν πάνω από 1.500 επιβάτες. Από τη σύγκρουση τα τρένα εκτροχιάστηκαν και συνέθλιψαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν δυο μεταφορικά βαγόνια και μερικά ακόμη οχήματα.

Πριν δύο χρόνια, σε ανάλογη σύγκρουση, 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ