Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Ενισχύεται" η κυβέρνηση Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία στην τουρκική Βουλή είχε χτες, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται ο Μεσούτ Γιλμάζ: Μετά τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από το Κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) έχει πλέον την πλειοψηφία στις επιτροπές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας κατάφερε να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα (προϋποτίθεται, από τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, ότι ένα κόμμα διαθέτει 20 βουλευτές για να το κάνει) μετά την προσχώρηση σε αυτό δύο βουλευτών, οι οποίοι παραιτήθηκαν από το Κόμμα της Ευημερίας.

Μέχρι χτες το Κόμμα της Ευημερίας (Ερμπακάν) και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (Τσιλέρ) είχαν τον έλεγχο όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, άρα μπορούσαν να ελέγχουν το νομοθετικό έργο.

Η "ρύθμιση" αυτή ήρθε πάνω στην ώρα για την κυβέρνηση Γιλμάζ, καθώς οι αντιδράσεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ογκούνται.

Την Κυριακή η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 11 διαδηλωτές στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έκαναν Ισλαμιστές με συνθήματα εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου, για να κλείσουν - ουσιαστικά - τα θρησκευτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νομοσχέδιο "έμπνευσης στρατηγών", λένε οι... κακές γλώσσες).

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", η αστυνομία κατάσχεσε πανό με συνθήματα στην αραβική και την τουρκική γλώσσα που κρατούσαν οι διαδηλωτές μετά τις προσευχές της Κυριακής στο τέμενος Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη.

Ξανά κατά Κούρδων

Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν χτες στο Ντιγιαρμπακίρ ότι 29 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα, σε συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν επίσης 3 στρατιώτες.

Μία Κούρδα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μποντρούμ, σκοτώθηκε όταν εξερράγη η χειροβομβίδα που κρατούσε και την οποία "σκόπευε να τοποθετήσει κάπου μέσα στην πόλη για να πλήξει Τούρκους πολίτες και τουρίστες". Η Κουντρέτ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πιθανώς σχεδίαζε να τοποθετήσει αυτοσχέδιες βόμβες σε σημεία όπου συχνάζουν τουρίστες και σε σπίτια μελών των δυνάμεων ασφαλείας. (Τουρκικές εφημερίδες έλεγαν χτες πως η Ντενκτάς "εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα").

Επίσκεψη Στογιάνοφ

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέτερ Στογιάνοφ, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Στόχος, κατά τον Βούλγαρο Πρόεδρο, να αναζητηθούν τρόποι αύξησης "των τουρκικών επενδύσεων στη Βουλγαρία", αλλά και άλλες στρατιωτικού ενδιαφέροντος συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ