Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαναρχίζουν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Την επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών ανακοίνωσαν, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και διαπραγματευτής μετά από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. Η είδηση της επανέναρξης των επαφών των δύο πλευρών ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, αλλά και δύο εικοσιτετράωρα μετά την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να εγκρίνει την ανέγερση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ.Ως μια προσπάθεια αποκατάστασης της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης χαρακτήρισαν οι Νταβίντ Λεβί και Ναμπίλ Σάαθ τη συμφωνία τους για επανέναρξη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών σε επίπεδο επιτροπών. Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστό, ούτε και έγιναν σαφή τα σημεία εκείνα στα οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη των συνομιλιών. Ανακοινώθηκε μόνο ότι οι συνομιλίες, που στόχο θα έχουν τη λήψη σταδιακών μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα φτάσει, για άλλη μια φορά, στην περιοχή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο θόρυβος σχετικά με την απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ,να εγκρίνει την ανέγερση νέου οικισμού στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Ιρβινγκ Μόσκοβιτς. Μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την κατηγορηματική άρνησή τους εξέφρασαν και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, που υποστηρίζουν ότι στο υπέδαφος του Ρας αλ Αμούντ βρίσκεται νεκροταφείο 2.000 χρόνων και η ανέγερση ενός οικισμού στο σημείο αυτό θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο μνημείο. Παρά τις διαμαρτυρίες του Αμερικανοεβραίου επιχειρηματία, που υποστηρίζει ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, χτες, ότι εκτός από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, η ανέγερση θα καθυστερήσει, ούτως ή άλλως, αφού δύο δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος Μερέτζ στην Ιερουσαλήμ κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του δημάρχου, που αναμένεται να συζητηθεί μετά την 5η Αυγούστου.

Ενταση στη Χεβρώνα

Κλειστά παρέμειναν, χτες, μετά από σχετική εντολή του ισραηλινού στρατού όλα τα παλαιστινιακά καταστήματα, που βρίσκονται κοντά στη διαχωριστική γραμμή της παλαιστινιακής κοινότητας με την εβραϊκή συνοικία. Η απαγόρευση λήφθηκε μετά την εκτόξευση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από εκείνη την περιοχή κατά του ισραηλινού στρατού την Κυριακή το απόγευμα. Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στη Χεβρώνα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, στα πλαίσια 10ήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Υπενθυμίζεται ότι τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα στη Χεβρώνα, τον τελευταίο καιρό, μετά από την κυκλοφορία φυλλαδίων, που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ ως γουρούνι, γεγονός που πυροδότησε σειρά βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν. Οπως έγινε γνωστό χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε τη διενέργεια ψυχιατρικής εκτίμησης για τη νεαρή οπαδό της εξτρεμιστικής, εκτός νόμου, οργάνωσης "Καχ" Τατιάνα Σουζκίν, που μοίρασε το επίμαχο φυλλάδιο, προκειμένου να κρίνει αν έχει σώας τας φρένας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ