Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δυναμική απάντηση των Βάσκων

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Με ιδιαίτερα μαχητικό και μαζικό τρόπο οι Βάσκοι "απάντησαν" στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία - υστερία που έχει εξαπολύσει η ισπανική κυβέρνηση και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι πραγματοποίησαν την Κυριακή την προγραμματισμένη τους συγκέντρωση, στο Σαν Σεμπαστιάν,μετά την έκκληση του "Ερι Μπατασούνα", πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ. Στην ογκώδη συγκέντρωση που έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία για την πρόληψη επεισοδίων, κυριάρχησαν τα συνθήματα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Χώρας των Βάσκων, της Βισκαίας, καθώς και ενάντια στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Αθνάρ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων να περιθωριοποιηθεί το "Ερι Μπατασούνα" και να εξαρθρωθεί ολοκληρωτικά η ΕΤΑ. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης επανέλαβαν το αίτημά τους να μεταχθούν σε φυλακές της Βισκαίας τα περίπου 500 μέλη της ΕΤΑ, που είναι φυλακισμένα σε σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της Ισπανίας. Η συγκέντρωση, που ξεκίνησε με πορεία που διέσχισε σχεδόν όλη την πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, εξελίχθηκε και έληξε ειρηνικά, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Σποραδικά επεισόδια

Δύο ώρες όμως μετά από τη λήξη της συγκέντρωσης, μεμονωμένοι νεαροί υποστηρικτές της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ συγκρούστηκαν σποραδικά με την αστυνομία, η οποία απάντησε με πλαστικές σφαίρες. Καμία σύλληψη δεν έγινε και κανένας τραυματισμός δεν αναφέρθηκε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας (ξημερώματα της χτεσινής μέρας) όμως, νέα επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στο Σαν Σεμπαστιάν όσο και στη μικρότερη πόλη Ρεντέρια.

Περίπου τριάντα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες σε οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη βασκική πόλη Σαν Σεμπαστιάν. Οι νεαροί μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας και ενός συνεργείου της ισπανικής τηλεόρασης στον παλαιό τομέα του Σαν Σεμπαστιάν. Επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησαν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και μία γυναίκα. Στη μικρή πόλη Ρεντέρια, μέλη της ΕΤΑ έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον του δημαρχείου, με συνέπεια να υποστεί σημαντικές ζημιές το κτίριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ