ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Αισιοδοξία και σκληρή γλώσσα

Πρεμιέρα χτες στον Ολυμπιακό με επίθεση Κόκκαλη κατά Παπανικολάου

Με αισιοδοξία ξεκίνησαν οι πρωταθλητές Ευρώπης, παρά την απουσία των Σιγάλα, Παπανικολάου, Ρίβερς. Στη χτεσινή πρεμιέρα της νέας περιόδου στη λέσχη του συλλόγου στο Πασαλιμάνι, διοίκηση και προπονητής υπογράμμισαν ότι και φέτος μπορούν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Ο Ντ. Ιβκοβιτς, που καλωσόρισε τους νεοαποκτηθέντες Καρνισόβας, Ρότζερς, Βούκσεβιτς, υποσχέθηκε ότι "ο Ολυμπιακός θα παίξει καλύτερο μπάσκετ από πέρσι" κι ευχήθηκε η ομάδα του "να κατακτήσει και πάλι τους τρεις τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη". Ο πρόεδρος του συλλόγου, Σ. Κόκκαλης, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την αποχώρηση των Σιγάλα, Παπανικολάου κι άφησε να εννοηθεί ότι παρακινήθηκαν από τρίτους να εγκαταλείψουν την ομάδα. "Ο Σιγάλας πρόσφερε πολλά, αλλά προτίμησε να πάει σε μια ομάδα μικρότερη από τον Ολυμπιακό, που δε συμμετέχει στην Ευρωλίγκα και μάλιστα με λιγότερα χρήματα", υπογράμμισε. Αντίθετα, χρησιμοποίησε αυστηρές εκφράσεις για τον Παπανικολάου, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του απαράδεκτη και υβριστική για το σύλλογο και τον Ντ. Ιβκοβιτς. Οπως τόνισε, "ο Παπανικολάου δε σεβάστηκε την ιστορία του Ολυμπιακού και για να επιστρέψει στο σύλλογο θα πρέπει να ζητήσει δημόσια συγνώμη". Ο... μικρός, όπως αναμενόταν, δεν παρουσιάστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση κι η υπόθεση θα ακολουθήσει την οδό της αθλητικής Δικαιοσύνης. Ο Σ. Κόκκαλης δεν έκρυψε πάντως την αισιοδοξία του για το δυναμικό της ομάδας, το οποίο θα ενισχυθεί επιπλέον με έναν ξένο πλέι μέικερ, αλλά και τον νεαρό Καραπλή του Αμύντα που έδωσε χτες το "παρών" αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή του. "Εχουμε τον καλύτερο κόσμο, την καλύτερη ομάδα και θα τα πάρουμε όλα και φέτος", κατέληξε. Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Π. Φασούλας. "Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να καλύψουμε αρκετά πράγματα που άλλαξαν φέτος", παραδέχτηκε.

  • Τον Αμερικανό πλέι μέικερ Τέρενς Στράνσμπορι (36 - 1.96) απέκτησε η ΑΕΚ. Ο Στράνσμπορι έχει γαλλικό διαβατήριο και θα αγωνίζεται ως Κοινοτικός. Στο παρελθόν αγωνίστηκε στην Ιντιάνα, στο Σιάτλ, στη γαλλική Λεβαλουά και πέρσι στη Χάποελ Ερτζέλια του Ισραήλ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ
Ερευνα για το ατύχημα

Από θαύμα σώθηκε ο Ελληνας πρωταθλητής Γιώργος Χατζής, που προσέκρουσε στα βράχια

Τύχη - βουνό είχε ο Γ. Χατζής. Ο 18χρονος έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια των αλμάτων στο 51ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θαλάσσιου σκι, το οποίο έγινε στη λίμνη Καϊάφα, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες. Χτες βγήκε από το ΚΑΤ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει διαμάχη για το ποιος ευθύνεται. Οι διοργανωτές ή η "κακή ώρα". Ο ΓΓΑ Γ. Σγουρός ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Πάντως, αν συνυπολογιστεί πως υπήρξαν άλλα δύο ελαφρά ατυχήματα (η Αυστριακή Κουν στο πρόσωπο και ο Δανός Χίνκινς στα πλευρά), τότε εκτίμηση για βατήρα - "καρμανιόλα" μάλλον δεν είναι εξωπραγματική.

Το Σάββατο ο Χατζής, προσπαθώντας να κάνει μεγάλο άλμα, από κακό υπολογισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, βγήκε απ' την τροχιά του. Με ταχύτητα περίπου 100 χλμ. την ώρα έπεσε στη θάλασσα και στη συνέχεια προσέκρουσε στα βράχια. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε μ' ελικόπτερο στο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε πως... απλά γλίτωσε με "θλάση μυών στη θωρακοσφυική περιοχή".

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Π. Σιώκης, έριξε ευθύνες στους διοργανωτές: "Ο κανονισμός για τ' άλματα αναφέρει πως η απόσταση του βατήρα από τη στεριά πρέπει να είναι 40 - 70 μ. Στη λίμνη δεν ξεπερνούσε τα 25 μ. ". Στους υπεύθυνους επίσης καταλογίζονται έλλειψη έμπειρων τεχνικών ασφαλείας και έργων διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης. Στελέχη της ομοσπονδίας αρνούνται κάθε ευθύνη. Ο πρόεδρος, Γ. Καμπάνης, αντέταξε πως "αν οι ξένοι παράγοντες είχαν διαπιστώσει ατέλειες θ' απαιτούσαν τροποποιήσεις. Εξέφρασαν όμως την ικανοποίησή τους για το χώρο και την ετοιμότητά μας".

Στο αμιγώς αγωνιστικό μέρος, τα ελληνικά χρώματα, όπως αναμενόταν, εκπροσώπησε καλύτερα η Αγγελική Ανδριοπούλου. Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα άλματα με 37,10 μ. ενώ στα προκριματικά πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 44,30 μ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΕΣΤΕΡ 3 - 1
Καλή αρχή

Με νίκη συνδύασε την πρώτη εμφάνιση μπροστά στους οπαδούς του ο Ολυμπιακός, αφού επικράτησε χτες της Λέστερ με 3 - 1. Οι "ερυθρόλευκοι" κατά διαστήματα ήταν αρκετά καλοί και έδωσαν δείγματα γραφής. Πάντως κάποια από τα λάθη που έγιναν δε δικαιολογούνται από τη χρονική περίοδο. Ισως γι' αυτό ο Μπάγεβιτς δήλωσε ευχαριστημένος γενικά, επισήμανε όμως ότι "έχουμε πολλή δουλιά για να διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται".

Το σκορ άνοιξε ο Γιαννακόπουλος στο 31 με πλασέ. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Κάμπελ (68), ύστερα από ολέθριο σφάλμα του Ελευθερόπουλου και το 2 - 1 έκανε με απευθείας χτύπημα φάουλ ο Τζόρτζεβιτς (85). Το τελικό 3 - 1 διαμόρφωσε ο Οφορίκουε (87) μ' ένα εκπληκτικό σουτ από θέση μέσα αριστερά. Οι γηπεδούχοι είχαν και άλλες ευκαιρίες για γκολ, ενώ ο διαιτητής Παπαπέτρου δεν έδωσε οφθαλμοφανές πέναλτι σε ανατροπή του Νινιάδη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Βαρεσάνοβιτς (86 Πάντοβιτς), Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πασσαλής (76 Μαυρογενίδης), Γιαννακόπουλος (76 Πουρσανίδης), Νινιάδης (69 Καραπιάλης), Γεωργάτος (64 Οφορίκουε), Αλεξανδρής (64 Σαμπανάζοβιτς), Γκόγκιτς (57 Ιβιτς), Τζόρτζεβιτς.

ΛΕΣΤΕΡ: Κέλερ (67 Αντριους), Κάαμαρκ, Κούμπι (53 Ουίλσον), Ελιοτ, Γουόλς, Πράιορ (67 Ουίτλοου), Λέναν (55Μακ Μάον), Ιζεντ (45 Κάμπελ), Μάρσαλ, Πάρκερ (45 Σάβατζ), Χέσκεϊ.

ΑΕΚ
Κάποιοι θα φύγουν

Ο Ντουμιτρίου επιβεβαίωσε χτες, και επί ελληνικού εδάφους, ότι κάποιοι παραμένουν υπό δοκιμή και άλλοι θα δοθούν δανεικοί. Ο "ταγματάρχης" επισήμανε πως "με ορισμένους, αν ως τον χειμώνα δε δείξουν το 30 - 40% στην απόδοσή τους, θα χωρίσουμε", προσθέτοντας, πάντως, ότι "δεν έχω αποφασίσει ποιοι θα φύγουν".

Εν τω μεταξύ, η ΑΕΚ έστειλε στην Μπενφίκα τα συμβόλαια για τον Παντούρου. Λόγω χρόνου, δεν μπορεί να εξασφαλίσει εγγυητικές επιταγές τράπεζας, παρέχει, όμως, άλλη διασφάλιση στους Πορτογάλους. Θα μπει ρήτρα, άρα θα είναι υπόψη της ΟΥΕΦΑ, με την οποία η κυπελλούχος θα δεσμεύεται πως, αν καθυστερήσει μια μέρα την πληρωμή, τότε ο παίχτης ανήκει ξανά στους Λουζιτανούς. Η απάντηση των Ιβήρων αναμένεται σήμερα.

ΑΡΗΣ
Ζητούνται νέοι ιδιοκτήτες

Ο Λ. Γράντας παρέδωσε τις μετοχές στον ερασιτέχνη Αρη, που κάνει έκκληση για νέους αγοραστές

Ως φίλαθλος θα παρακολουθεί, αν και όταν το κάνει, τον Αρη ο Λ. Γράντας. Από χτες έπαψε να είναι μεγαλομέτοχος, αφού παραχώρησε, όπως είχε υποσχεθεί, την πλειοψηφία των μετοχών στον κ. Χατζόπουλο, πρόεδρο του ερασιτέχνη. Αυτός θ' αρχίσει από σήμερα να τις διαθέτει σε προσωπικότητες του "κιτρινόμαυρου" χώρου, οι οποίοι θα συγκροτήσουν ΔΣ και θ' αναλάβουν την ΠΑΕ.

Το πρώτο του φιλικό επί ελληνικού εδάφους θα δώσει σήμερα ο ΠΑΟΚ μ' αντίπαλο την ουγγρική Βαζούτας. Οπως εκτιμούν στην ΠΑΕ η προσέλευση των φιλάθλων θα είναι μεγάλη, γι' αυτό και έχουν εκδώσει περισσότερα από 20.000 εισιτήρια. Η αποστολή των "ασπρόμαυρων" αναμενόταν αργά χτες το βράδυ να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη από τη Γερμανία, όπου πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Αύριο ο "δικέφαλος του βορρά" θα δώσει νέο φιλικό με τη Ραντ Βελιγραδίου.

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη μετεγγραφή του Γκόραν Μιλόσεβιτς στον Ηρακλή. Οι άνθρωποι της Βοϊβοντίνα αύξησαν τις απαιτήσεις τους ζητώντας από τον Π. Θεοδωρίδη 20 εκατ. δρχ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΑΕ
Εντείνεται το παρασκήνιο

Οι διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση συμμαχιών και το έντονο παρασκήνιο κορυφώνονται δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην ΕΠΑΕ. Χτες ο νυν πρόεδρος Γ. Δέδες δε συναντήθηκε με τον Σ. Κόκκαλη, προέβη όμως σ' έμμεσες απειλές. Υποστήριξε ότι αν δεν επανεκλεγεί, θα παραιτηθεί και από τις επιτροπές της ΟΥΕΦΑ, στις οποίες συμμετέχει.

Από την άλλη ο Βίκτορας Μητρόπουλος προέβη σε νέα επίθεση κατά του "παππού", όπως αποκαλείται ο παλαίμαχος παράγοντας. Μ αφορμή τα λεγόμενα Κούγια, δήλωσε: "έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση. Δεν το έκανε όμως γιατί είναι χαμένος στο γενικό πλέγμα των εκλογών". Στο μεταξύ, ο νέος ισχυρός άνδρας στη διοργανώτρια συναντήθηκε με τον Αλ. Κούγια.

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ αναδιπλώθηκε άρδην, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του. Ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες για ανθρώπους στην ΕΠΑΕ που πλουτίζουν αφορούν καθυστερημένες αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, μ' αποτέλεσμα να κερδίζουν οι ομάδες. Ο Β. Μητρόπουλος του είπε πως κανείς δε θέλει η Ενωση να μείνει εκτός ΕΠΑΕ, προσθέτοντας πως λάθη των υπαλλήλων στην "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ δεν μπορεί να τα πληρώνουν άλλοι.

  • Προεκλογικό... θύμα έγινε η απόφαση για τον Ευριπίδη Κατσαβό. Ενόψει των αρχαιρεσιών στην ΕΠΑΕ και ύστερα από "αρμόδιες" παραινέσεις για ευνόητους λόγους (αμφότερες οι ΠΑΕ ψηφίζουν) τελικά θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.
ΠΟΛΟ
Τους λύγισε η κούραση

Βαριά ήττα της Εθνικής ανδρών από την Ολλανδία

Με μια βαριά ήττα 10 - 2 από τη διοργανώτρια Ολλανδία η Εθνική ομάδα πόλο έκλεισε τους αγώνες της στο 4εθνές τουρνουά προετοιμασίας όπου συμμετείχε και κατέλαβε τελικά τη δεύτερη θέση.

Οι διεθνείς μας βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα και οι Ολλανδοί κατάφεραν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη νίκη σε βάρος της χώρας στην ιστορία των αναμετρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι η Εθνική μας είχε νικήσει τη Γερμανία με 8 - 7 και την Ουκρανία με 5 - 4.

Την τρίτη θέση του τουρνουά κατέλαβε η Γερμανία που νίκησε 11 - 3 την Ουκρανία.

Οι εμφανίσεις της Εθνικής μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό ενόψει και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σεβίλλης, αλλά ωστόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κούλης Ιωσηφίδης παραμένει αισιόδοξος για τη συνέχεια.

"Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Στον αγώνα με την Ολλανδία φάνηκε η κούραση, αφού τα παιδιά κάνουν υπερπροσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος 20 ημερών", τόνισε ο Ελληνας τεχνικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ