ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
(2ο) Εμμονή στο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα

Ν. Γκατζής: Θα συνεχίσουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης κινείται το νομοσχέδιο για τον "κώδικα διοικητικών και ποινικώνκυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία", που συζητήθηκε χτες επί της αρχής στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται πρόσθετοι φόροι στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, ανειλικρινούς δήλωσης και μη υποβολής δήλωσης, θεσπίζονται πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συμπληρώνονται οι διοικητικές κυρώσεις για όσους δε δηλώνουν εισόδημα από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις ή δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επίσης, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για μια σειρά από φορολογικές παραβάσεις.

"Για να λειτουργήσει σωστά ένας παρόμοιος κώδικας χρειάζεται πρώτα η αλλαγή του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενός δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος, πιο απλού στη λειτουργία του και πιο αποτελεσματικού στη σύλληψη της φορολογητέας ύλης", υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Με το νομοσχέδιο, τόνισε, η ουσία δεν αγγίζεται και το φορολογικό μας σύστημα συνεχίζει να παραμένει ένα από τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά φορολογικά συστήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και συνέχισε:

"Η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από μία προοδευτική - αντιμααστριχική πολιτική, η οποία θα ανακούφιζε ουσιαστικά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και με άλλα μέτρα κοινωνικής - φιλολαϊκής πολιτικής".

Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλει το ΚΚΕ για το φορολογικό και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι είναι προτάσεις "που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και εσείς που υπηρετείτε πιστά τους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες γιατί βοά η αδικία εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Εφαρμόστε, λοιπόν, μια φορολογική πολιτική με την έννοια, την ουσία και την κατεύθυνση του Συντάγματος της χώρας, πιάστε τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες και παράλληλα συντάξτε και έναν κώδικα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για όσους θέλουν να εξαπατούν το δημόσιο. Για κάτι τέτοιο, όμως, στερείστε πολιτικής βούλησης ενώ είστε και δεσμευμένοι από τους κανόνες του Μάαστριχτ για ακόμα σκληρότερη πολιτική λιτότητας, φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης των εργαζομένων".

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εισοδηματίες, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και δήλωσε ότι με βάση τα παραπάνω το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Ρεγκούζας δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο "παρά τις κάποιες θετικές τεχνικές παρεμβάσεις", επειδή, όπως είπε, με αυτό εκδηλώνεται η εισπρακτική λογική της κυβέρνησης "μέσω της αύξησης των ποινών σε μικρές φορολογικές παραβάσεις με αντίστοιχη μείωση των προστίμων ουσιαστικών και συνήθως σοβαρών παραβάσεων". Αντίθετα, ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΝ αφού έκανε ορισμένες παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά όταν γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Για αύξηση της πολυνομίας στο θέμα της φορολογίας έκανε λόγο ο Δ. Τσοβόλας, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην αρχή του νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης είπε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός των υπαρχουσών διατάξεων και ανακοίνωσε ότι οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο είναι πάνω από δύο τρις δρχ. και τα μισά τα χρωστάνε ιδιώτες ενώ τα άλλα μισά επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επανέλαβε ότι για το 1997 δε θα παρθεί κανένα νέο φορολογικό μέτρο και ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα του δημοσίου "τρέχουν" φέτος με ρυθμό 11,5%. Η συζήτηση επί της αρχής συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση μαζικών φορέων και επιστημονικών ενώσεων.

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Εννιάμηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα από το Σεπτέμβρη αντί του εξάμηνου που ισχύει σήμερα

Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε χτες για δεύτερη φορά την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση την προηγούμενη βδομάδα και χτες τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην τοποθέτησή του εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος με την προτεινόμενη νέα δομή, καθώς αυτή είναι ενταγμένη στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ, ακυρώνοντας έτσι τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής μας άμυνας. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε όμηρο των πολυεθνικών εταιριών όπλων, υπενθυμίζοντας τον καυγά που αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, για το ποια από τις δύο χώρες θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών ΦΑΝΤΟΜ της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Μ. Κωστόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στις προτάσεις για την καθιέρωση ημιεπαγγελματικού στρατού και στη σκέψη για τη στράτευση των γυναικών.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή, αφού είπε ότι το νέο δόγμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβρη θα κατοχυρωθεί η εννιάμηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα για όλους τους οπλίτες αντί του εξάμηνου που ισχύει μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει ένα πενταετές πρόγραμμα - μέσω προγραμματικών συμφωνιών που μπορεί να δώσει στην ΠΥΡΚΑΛ από 13 μέχρι 35 δισ. το χρόνο, στην ΕΒΟ 25 δισ. το χρόνο και στην ΕΑΒ 18 με 20 δισ. το χρόνο. Μάλιστα προέβλεψε ότι εάν γίνουν τα παραπάνω, οι εταιρίες αυτές μπορούν σε δύο ή τρία χρόνια να μπουν στο Χρηματιστήριο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η εγκατάσταση των S - 300 στην Κύπρο είναι προσδιορισμένη να γίνει σε 20 μήνες και διαβεβαίωσε ότι το νέο αεροδρόμιο στην Πάφο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μακριά από τις ανάγκες των νέων της υπαίθρου

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, σχετικά με τη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης νέων αγροτών και άλλα μέτρα για τους νέους αγρότες, απασχόλησε χθες το Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που υποστήριξε ότι το ν/σ δε δίνει λύσεις στα ζωτικά προβλήματα των νέων της υπαίθρου. Παράλληλα, αντιτάχθηκε στη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης σημειώνοντας πως κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης.

χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης

Με την επισήμανση ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν "είναι σε θέση να αντιστρέψει την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση για τους νέους αγρότες" που πλήττονται από τις παρεμβάσεις της Ε. Ε με την ΚΑΠ και τις δεσμεύσεις της ΓΚΑΤΤ ξεκίνησε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Αναφερόμενος δε σε ορισμένες παραμέτρους απαραίτητες για την ενίσχυση των νέων αγροτών, εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία:

  • Να μην υφίστανται τις συνέπειες από τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΚΑΠ
  • Η πολιτεία και το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των συνεταιρισμών που κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
  • Πρέπει να υπάρξει παραγωγικός συνεταιρισμός που μπορεί να αντικαταστήσει τη λογική της επιχειρηματικής γεωργίας
  • Ισχυρά κίνητρα εγκατάστασης για τους νέους αγρότες, χαμηλότοκα δάνεια προς τους συνεταιρισμούς.
  • Θαρραλέα παρέμβαση για να υπάρξει ουσιαστική ασφάλιση και σύνταξη στον αγρότη.
  • Διασφάλιση των προϊόντων τους με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ.

Οσον αφορά τη δημιουργία του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για τους νέους αγρότες, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κι οποίος προβλέπεται να λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική. Οπως χαρακτηριστικά είπε"νομίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει γενικά με τον προσανατολισμό της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της εκπαίδευσης. Δημιουργείται ο οργανισμός αυτός σαν ΝΠΙΔ όπου εντάσσει την υπάρχουσα δομή η οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσε και απέδιδε. Σπαταλώνται πόροι για τη συγκρότηση μιας γραφειοκρατικής δομής η οποία εκτός από την τακτοποίηση κάποιων, πολύ λίγα θα προσφέρει". Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποστήριξε πως πρέπει να ενισχυθεί η υπάρχουσα δομή του μηχανισμού που λειτουργεί στο Υπ. Γεωργίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πλευρά του θέματος ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι οι πόροι του οργανισμού που προτείνεται "προέρχονται από τον ΟΓΑ Ο,3% και τα δίδακτρα τα πληρώνουν οι νέοι αγρότες. Είναι φανερό πως γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν τα 44 δισ. της Ε. Ε που προέρχονται από το δεύτερο πλαίσιο στήριξης κι έτσι να δοθούν στον ιδιωτικό οργανισμό". Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι οι επιμέρους θετικές διατάξεις που ενυπάρχουν στο νομοσχέδιο δεν αντιστρέφουν τη συνολική αρνητική του εικόνα, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα του.

Τροπολογία ενόψει λουκέτων

Τροπολογία για την "τακτοποίηση" των απολυμένων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ειδικότερα των λιπασματοβιομηχανιών,που οδηγούνται στη διάλυση και το κλείσιμο, κατέθεσαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης, στα πλαίσια του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας για την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων αγροτών.

Τα μέτρα που προβλέπονται, δηλαδή η δυνατότητα ένταξης των απολυμένων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα αφορούν και τους απολυμένους από την ΑΕΒΑΛ και τα Συνεταιριστικά Λιπάσματα (πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας), που το κλείσιμό τους προωθείται ταχύτατα από την κυβέρνηση. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στην κυβέρνηση να προωθήσει μια λύση "πακέτο" για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων στα απανωτά λουκέτα που ετοιμάζει.

Η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων θα καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων των εργαζομένων που θα απολυθούν, υπολογίζοντας τη συνολική δαπάνη σε 14,4 δισ. δραχμές.

Προβλέπει επίσης ότι οι απολυμένοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για αυτοαπασχόληση, νέες θέσεις εργασίας, επανακατάρτιση, ειδική επιδότηση της ανεργίας, τακτική επιδότηση της ανεργίας.Προβλέπεται επίσης ότι σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται η συμμετοχή και σε δυο προγράμματα.

Η δαπάνη που υπολογίζεται ότι θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ είναι 2,6 δισ. δραχμές. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει επιπλέον και το μέγεθος της συμμετοχής των απολυμένων σε αυτά τα προγράμματα, τους όρους και τη διαδικασία υπαγωγής τους σε αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ