Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μακριά από τις ανάγκες των νέων της υπαίθρου

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, σχετικά με τη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης νέων αγροτών και άλλα μέτρα για τους νέους αγρότες, απασχόλησε χθες το Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που υποστήριξε ότι το ν/σ δε δίνει λύσεις στα ζωτικά προβλήματα των νέων της υπαίθρου. Παράλληλα, αντιτάχθηκε στη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης σημειώνοντας πως κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης.

χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης

Με την επισήμανση ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν "είναι σε θέση να αντιστρέψει την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση για τους νέους αγρότες" που πλήττονται από τις παρεμβάσεις της Ε. Ε με την ΚΑΠ και τις δεσμεύσεις της ΓΚΑΤΤ ξεκίνησε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Αναφερόμενος δε σε ορισμένες παραμέτρους απαραίτητες για την ενίσχυση των νέων αγροτών, εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία:

  • Να μην υφίστανται τις συνέπειες από τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΚΑΠ
  • Η πολιτεία και το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των συνεταιρισμών που κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
  • Πρέπει να υπάρξει παραγωγικός συνεταιρισμός που μπορεί να αντικαταστήσει τη λογική της επιχειρηματικής γεωργίας
  • Ισχυρά κίνητρα εγκατάστασης για τους νέους αγρότες, χαμηλότοκα δάνεια προς τους συνεταιρισμούς.
  • Θαρραλέα παρέμβαση για να υπάρξει ουσιαστική ασφάλιση και σύνταξη στον αγρότη.
  • Διασφάλιση των προϊόντων τους με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ.

Οσον αφορά τη δημιουργία του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για τους νέους αγρότες, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κι οποίος προβλέπεται να λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική. Οπως χαρακτηριστικά είπε"νομίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει γενικά με τον προσανατολισμό της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της εκπαίδευσης. Δημιουργείται ο οργανισμός αυτός σαν ΝΠΙΔ όπου εντάσσει την υπάρχουσα δομή η οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσε και απέδιδε. Σπαταλώνται πόροι για τη συγκρότηση μιας γραφειοκρατικής δομής η οποία εκτός από την τακτοποίηση κάποιων, πολύ λίγα θα προσφέρει". Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποστήριξε πως πρέπει να ενισχυθεί η υπάρχουσα δομή του μηχανισμού που λειτουργεί στο Υπ. Γεωργίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πλευρά του θέματος ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι οι πόροι του οργανισμού που προτείνεται "προέρχονται από τον ΟΓΑ Ο,3% και τα δίδακτρα τα πληρώνουν οι νέοι αγρότες. Είναι φανερό πως γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν τα 44 δισ. της Ε. Ε που προέρχονται από το δεύτερο πλαίσιο στήριξης κι έτσι να δοθούν στον ιδιωτικό οργανισμό". Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι οι επιμέρους θετικές διατάξεις που ενυπάρχουν στο νομοσχέδιο δεν αντιστρέφουν τη συνολική αρνητική του εικόνα, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ