Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Επιστροφή στο Μεσαίωνα

Επείγοντα χαρακτήρα αποκτά το αίτημα για δημοψήφισμα τώρα

Ηταν Παρασκευή, 31 Ιούλη του 1992, όταν 286 βουλευτές από όλα τα κόμματα, πλην βεβαίως του ΚΚΕ, αναλάμβαναν την ιστορική ευθύνη να ψηφίσουν - με τρόπο πραξικοπηματικό - υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και το έκαναν αυτό με τρόπο αντάξιο της συνθήκης που ψήφιζαν. Περιφρονώντας επιδεικτικά τη λαϊκή βούληση και απορρίπτοντας κάθε ιδέα για έκφρασή της μέσω δημοψηφίσματος, όπως γινόταν εκείνο το διάστημα σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πέντε χρόνια μετά όμως, o ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν μάθει, μέσα από τις οδυνηρές εμπειρίες τους, ότι ο δρόμος που άνοιξε με την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όχι απλά δεν ήταν ο δικός τους δρόμος, αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη χειροτέρευση της κατάστασής τους, στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και περιθωριοποίηση. Τα "επιτεύγματα" της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι γνωστά: Οι άνεργοι στα κράτη - μέλη της ΕΕ ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια, οι φτωχοί (κάτω από το όριο επιβίωσης) ξεπερνούν τα 57 εκατομμύρια, ενώ, ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία σύγκλιση, αλλά αυξάνει και η απόκλιση μεταξύ των "πλουσίων" και "φτωχών" χωρών.

Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται πλέον ολοκάθαρα σε όλο και περισσότερους ότι η υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μέσω των γνωστών κριτηρίων για την επίτευξη της ΟΝΕ, οδηγεί στην ευημερία των υπερκερδών των μονοπωλίων, στην ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων κατά τον 20ό αιώνα, στον εργασιακό - και όχι μόνο - Μεσαίωνα.

Υπάρχει, όμως, και η ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα όψη των πραγμάτων. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη καθημερινά συνειδητοποιούν και το αποδεικνύουν έμπρακτα, όπως φάνηκε στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στο Αμστερνταμ, ότι μόνο με την οργανωμένη και συντονισμένη πάλη μπορούν να βάλουν φραγμό στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και να ανοίξουν το δρόμο για την Ευρώπη που ανταποκρίνεται στα δικά τους οράματα και συμφέροντα.

Ειδικότερα, για τη χώρα μας, το παλλαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα αποκτά επιτακτικό και επείγοντα χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ