Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Εννιάμηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα από το Σεπτέμβρη αντί του εξάμηνου που ισχύει σήμερα

Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε χτες για δεύτερη φορά την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση την προηγούμενη βδομάδα και χτες τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην τοποθέτησή του εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος με την προτεινόμενη νέα δομή, καθώς αυτή είναι ενταγμένη στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ, ακυρώνοντας έτσι τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής μας άμυνας. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε όμηρο των πολυεθνικών εταιριών όπλων, υπενθυμίζοντας τον καυγά που αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, για το ποια από τις δύο χώρες θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών ΦΑΝΤΟΜ της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Μ. Κωστόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στις προτάσεις για την καθιέρωση ημιεπαγγελματικού στρατού και στη σκέψη για τη στράτευση των γυναικών.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή, αφού είπε ότι το νέο δόγμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβρη θα κατοχυρωθεί η εννιάμηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα για όλους τους οπλίτες αντί του εξάμηνου που ισχύει μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει ένα πενταετές πρόγραμμα - μέσω προγραμματικών συμφωνιών που μπορεί να δώσει στην ΠΥΡΚΑΛ από 13 μέχρι 35 δισ. το χρόνο, στην ΕΒΟ 25 δισ. το χρόνο και στην ΕΑΒ 18 με 20 δισ. το χρόνο. Μάλιστα προέβλεψε ότι εάν γίνουν τα παραπάνω, οι εταιρίες αυτές μπορούν σε δύο ή τρία χρόνια να μπουν στο Χρηματιστήριο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η εγκατάσταση των S - 300 στην Κύπρο είναι προσδιορισμένη να γίνει σε 20 μήνες και διαβεβαίωσε ότι το νέο αεροδρόμιο στην Πάφο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ