Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φέλιξ Ράμος, ο άλλος πράκτορας της CIA (α)

33ο ΜΕΡΟΣ

Ποιος είναι ο Φέλιξ Ράμος, Φέλιξ Μεδίνα ή Φέλιξ Ράμος Μεδίνα, όπως φερόταν ότι ονομάζεται; Πρόκειται για τον Φέλιξ Ισμαέλ Φερνάντο Χοσέ Ροδρίγες Μεντιγουτία, όπως αναφέρεται στον τόμο 136, σελίδα 189 του Βιβλίου Μητρώων στη Ληξιαρχείο του Βεδάδο. Ημερομηνία γέννησης: 31 Μάη του 1941, στην οδό Βεσίνο ντε Ιντεπεντένσια αριθ. 56, Σάνκτι Σπίριτους, Λας Βίγιας, σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού Φερνάντο Μεντιγουτία Σιλβέρα, θείου από τη μητέρα του, και με την παρουσία των μαρτύρων Μανουέλ Σουάρες Καρένιο, μηχανικού, κατοίκου Καλσάδα αριθ. 302, στο Βεδάδο, και Χεράρδο Ραμόν Ροδρίγες, υπαλλήλου, κατοίκου Κάρσελ αριθ. 167, Αβάνα. Ο Φέλιξ Ροδρίγες ανατράφηκε από το θείο του Χοσέ Αντόνιο Μεντιγουτία Σιλβέρα, που είχε το παρατσούκλι Τότο, υπουργό Δημοσίων Εργων την εποχή του δικτάτορα Φουλχέ νσιο Μπατίστα και από τους πιο στενούς του συνεργάτες.

Σε ηλικία 10 ετών γράφτηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Αβάνας. Μετά την επικράτηση της κουβανικής επανάστασης, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φτάνοντας εκεί, στρατολογήθηκε απ' τη CIA. Το 1960 πηγαίνει στη Διώρυγα του Παναμά, για να εκπαιδευτεί σαν τρομοκράτης. Στα τέλη εκείνου του χρόνου πρότεινε στη CIA - και έγινε αποδεκτό - ένα σχέδιο δολοφονίας του επικεφαλής κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, δουλεύει στις ομάδες διείσδυσης εναντίον της Κούβας, αναλαμβάνει την πρώτη του δράση στις 14 Φλεβάρη του 1961, όταν μια ομάδα της CIA μ' ένα ταχύπλοο πλησιάζει σε μια ζώνη κοντά στο Αρκος ντε Κανασί, στα όρια των επαρχιών Ματάνσας και Αβάνα. Είχε πάει με αποστολή να ξεφορτώσει δύο τόνους εφόδια και εκρηκτικά για την πραγματοποίηση διαφόρων σαμποτάζ. Ολα αυτά ξεφορτώθηκαν και θάφτηκαν σ' ένα λοφίσκο κοντά στην ακτή. Μετά από λίγες ημέρες, το φορτίο έπεσε στα χέρια της Ασφάλειας του κουβανικού κράτους, γιατί κάποιος απ' αυτούς που τον βοήθησαν δούλευε για το γραφείο G - 2. Ο Φέλιξ Ροδρίγες έφερε μαζί του οδηγίες της CIA για την εσωτερική αντεπανάσταση, για την εκτέλεση σαμποτάζ τη στιγμή που θα γινόταν η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Μπακουναγιάγουα, που ενώνει την Αβάνα με το Ματάνσας μέσω του σημαντικού αυτοκινητόδρομου της Βία Μπλάνκα.

Οταν ηττήθηκαν οι εισβολείς σε λιγότερο από 72 ώρες, ο Φέλιξ Ράμος, ύστερα από την καταδίωξή του από την Ασφάλεια του κουβανικού κράτους, κρύφτηκε στο σπίτι του αντεπαναστάτη Πατρίσιο Νοδάλ, μέχρι που μετά από εντολές της CIA, ο Αλεχάντρο Βεργάρα Μάουρι, υπάλληλος της ισπανικής πρεσβείας στην Κούβα, τον παρέλαβε με το διπλωματικό του αυτοκίνητο και τον μετέφερε στο σπίτι του, στην οδό Λίνεα αριθ. 5, διαμέρισμα 2Α, στο Βεδάδο, τηλέφωνο 3 - 7058, όπου και τον περιποιήθηκαν πολύ καλά. Ο Φέλιξ Ροδρίγες διηγιόταν ότι ο Βεργάρα ήταν πράκτορας της CIA - πράγμα που επιβεβαιώθηκε. Αυτός ο Ισπανός υπάλληλος τον παρουσίασε στον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αβάνα, τον αξιότιμο κύριο Χοσέ Νουσέτι Σάρδι. Μ' αυτόν τον τρόπο, του δόθηκε άσυλο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας από τις 3 Μάη του 1961 ως τις 13 Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, οπότε κι έφυγε για το Καράκας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολούθησε πάλι τις τρομοκρατικές ενέργειες. Τον έστειλαν στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια, για να περάσει από μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης μαζί με τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον Γουστάβο Βιγιόλντο Σαμπέρα, τον Βορειοαμερικανό κουβανικής καταγωγής Χόρχε Μας Κανόσα και άλλους τρομοκράτες. Στις 25 Αυγούστου του 1962, παντρεύτηκε με τη Ρόσα Νοδάλ, κουβανικής καταγωγής, πράκτορα της CIA.

Το 1963 τον τοποθέτησαν με μια ομάδα πρακτόρων σε μια βάση επιχειρήσεων της CIA στη Νικαράγουα. Από εκεί και σαν αντίποινα επειδή η Ισπανία είχε εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, η ομάδα αυτή επιτέθηκε στο ισπανικό πλοίο "Σιέρα ντε Αράνσασου". Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο, που ανάγκασε τη CIA να τους ξαναγυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και συνέχισε τα σχέδια για απόπειρες δολοφονίας και τρομοκρατικές ενέργειες.

Οταν οι υπηρεσίες κατασκοπίας έμαθαν την παρουσία του Τσε στη Βολιβία, τον έστειλαν μαζί με διάφορους άλλους πράκτορες κουβανικής καταγωγής στην πόλη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα και αργότερα στο Βάγε Γκράντε. Στις 9 του Οκτώβρη, έφυγε με ελικόπτερο για τη Λα Ιγέρα, όπου προσπάθησε να ανακρίνει με τη βία τον ηρωικό αντάρτη. Μετά τη δολοφονία του Τσε, επέστρεψε στο Βάγε Γκράντε κι από εκεί έφυγε για τη Σάντα Κρους, μετά στον Παναμά και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία εμπιστευτική έκθεση με τον κωδικό "A - C. O. D - 25", που είχε ετοιμάσει ο Φέλιξ Ροδρίγες για τη CIA και αναφερόταν στην απόφαση για τη δολοφονία του Τσε και δημοσιεύτηκε από το δημοσιογράφο Χοσέ Λουίς Μοράλες, του ισπανικού περιοδικού Ιντερβιού, στις 30 Σεπτέμβρη του 1987, αναφέρεται:

"Η απόφαση για την εκτέλεση του ηγέτη της διεθνούς ανατροπής μεταδόθηκε χωρίς καθυστέρηση στην προεδρία, διαμέσου της πρεσβείας μας στη Λα Πας. Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Κλαούντιο Γκάτι του πήρε συνέντευξη, την οποία αναδημοσίευσε το ισπανικό περιοδικό Κάμπιο 16, αριθ. τεύχους 942 με ημερομηνία 18 Δεκέμβρη του 1989, κι όταν τον ρώτησε ποιος ανέλαβε την εκτέλεση του Τσε, απάντησε:

"... Βγήκα κι έστειλα τον Τεράν να εκτελέσει τη διαταγή. Του είπα ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει κάτω από το λαιμό, γιατί έπρεπε να φαίνεται ότι είχε σκοτωθεί σε μάχη. Ο Τεράν ζήτησε ένα όπλο και μπήκε στο δωμάτιο με δύο στρατιώτες (...) και σημείωσα στο ημερολόγιό μου: ώρα 13.10 στις 9 Οκτώβρη του 1967"".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 34ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ