Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
(2ο) Εμμονή στο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα

Ν. Γκατζής: Θα συνεχίσουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης κινείται το νομοσχέδιο για τον "κώδικα διοικητικών και ποινικώνκυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία", που συζητήθηκε χτες επί της αρχής στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται πρόσθετοι φόροι στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, ανειλικρινούς δήλωσης και μη υποβολής δήλωσης, θεσπίζονται πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συμπληρώνονται οι διοικητικές κυρώσεις για όσους δε δηλώνουν εισόδημα από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις ή δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επίσης, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για μια σειρά από φορολογικές παραβάσεις.

"Για να λειτουργήσει σωστά ένας παρόμοιος κώδικας χρειάζεται πρώτα η αλλαγή του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενός δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος, πιο απλού στη λειτουργία του και πιο αποτελεσματικού στη σύλληψη της φορολογητέας ύλης", υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Με το νομοσχέδιο, τόνισε, η ουσία δεν αγγίζεται και το φορολογικό μας σύστημα συνεχίζει να παραμένει ένα από τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά φορολογικά συστήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και συνέχισε:

"Η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από μία προοδευτική - αντιμααστριχική πολιτική, η οποία θα ανακούφιζε ουσιαστικά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και με άλλα μέτρα κοινωνικής - φιλολαϊκής πολιτικής".

Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλει το ΚΚΕ για το φορολογικό και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι είναι προτάσεις "που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και εσείς που υπηρετείτε πιστά τους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες γιατί βοά η αδικία εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Εφαρμόστε, λοιπόν, μια φορολογική πολιτική με την έννοια, την ουσία και την κατεύθυνση του Συντάγματος της χώρας, πιάστε τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες και παράλληλα συντάξτε και έναν κώδικα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για όσους θέλουν να εξαπατούν το δημόσιο. Για κάτι τέτοιο, όμως, στερείστε πολιτικής βούλησης ενώ είστε και δεσμευμένοι από τους κανόνες του Μάαστριχτ για ακόμα σκληρότερη πολιτική λιτότητας, φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης των εργαζομένων".

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εισοδηματίες, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και δήλωσε ότι με βάση τα παραπάνω το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Ρεγκούζας δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο "παρά τις κάποιες θετικές τεχνικές παρεμβάσεις", επειδή, όπως είπε, με αυτό εκδηλώνεται η εισπρακτική λογική της κυβέρνησης "μέσω της αύξησης των ποινών σε μικρές φορολογικές παραβάσεις με αντίστοιχη μείωση των προστίμων ουσιαστικών και συνήθως σοβαρών παραβάσεων". Αντίθετα, ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΝ αφού έκανε ορισμένες παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά όταν γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Για αύξηση της πολυνομίας στο θέμα της φορολογίας έκανε λόγο ο Δ. Τσοβόλας, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην αρχή του νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης είπε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός των υπαρχουσών διατάξεων και ανακοίνωσε ότι οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο είναι πάνω από δύο τρις δρχ. και τα μισά τα χρωστάνε ιδιώτες ενώ τα άλλα μισά επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επανέλαβε ότι για το 1997 δε θα παρθεί κανένα νέο φορολογικό μέτρο και ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα του δημοσίου "τρέχουν" φέτος με ρυθμό 11,5%. Η συζήτηση επί της αρχής συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση μαζικών φορέων και επιστημονικών ενώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ