ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
"Οι αιρετοί κατανόησαν τη μεταρρύθμιση"!

Προκλητική απάντηση της κυβέρνησης σε Ερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την προπαγάνδιση κυβερνητικού σχεδίου, που δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους

Την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" θεωρεί η κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την επικοινωνιακή εκστρατεία του παραπάνω προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων δραχμών. Η επικοινωνιακή αυτή εκστρατεία, όπως αποκαλύπτει - με την απάντησή του σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή - ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας αποτελεί συνέχεια της εκλαμβανόμενης, από την κυβέρνηση, ως δεδομένης αποδοχής της κοινωνίας και των αιρετών των αναγκαστικών συνενώσεων. Στηρίζεται, δηλαδή, σε μια αυθαίρετη εκτίμηση περί αποδοχής των σχεδίων της κυβέρνησης, που η τελευταία προβάλλει για να αποποιηθεί των ευθυνών της απέναντι στην εύλογη καταγγελία που κατέθεσε το ΚΚΕ: Τη διάθεση των διαβόητων "χρημάτων από την ΕΟΚ" για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε ότι στη σχετική Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής και Σταύρος Παναγιώτου,ζητούσαν να ματαιωθεί ο διαγωνισμός του προκήρυξε η ΕΕΤΑΑ "για την υποβολή και υλοποίηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων δραχμών". Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά, "παρόλο που το πρόγραμμα αυτό δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και σήμερα αποτελεί μια απλή κυβερνητική εξαγγελία, διατίθεται ένα τεράστιο κονδύλι για την προπαγάνδισή του. Ετσι, στην περίπτωση αυτή τα διαβόητα "λεφτά από την ΕΟΚ" διατίθενται για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα".

Οι αντιδράσεις - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αφορούν τόσο στη διαδικασία που τους απαγορεύει την έκφραση κάθε αντίθετης άποψης, αφού από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος διαφυγής - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα - αλλά ιδιαίτερα και στην ουσία, αφού επιχειρείται να δημιουργηθεί η συνείδηση ότι για την ερήμωση της υπαίθρου, την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μηχανισμών που σύμφωνα με το Πρόγραμμα θα επιβληθούν με μέτρα αναγκαστικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό οι βουλευτές ζητούσαν στην Ερώτησή τους να ενισχυθούν αποφασιστικά: Η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου για να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη της χώρας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο σαν παράγοντας ανάπτυξης.

Το βιολί της...

Η απάντηση της κυβέρνησης στα παραπάνω συμπυκνώνεται στην "εξασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης", που θεωρεί ότι έχει για τις υποχρεωτικές συνενώσεις που προχωρεί, όσο και για τον τρόπο που τελικά προσπαθεί να τις επιβάλλει. Η "κοινωνική συναίνεση" θεωρεί ότι της επιτρέπει από τη μία να σπαταλά το δημόσιο χρήμα, με εκστρατείες "ενεργοποίησης" και "συμμετοχής" των πολιτών και από την άλλη να τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για κάθε αντίθετη άποψη. Με αυτή την έννοια, "εξηγεί" η κυβέρνηση, το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν εξυπηρετεί καμία προπαγάνδα. Αλλωστε, όπως απαντά, το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στη Β φάση του "Ιωάννης Καποδίστριας" - η Α φάση ήταν η ενημέρωση και ο διάλογος με τους αρμοδίους που "επετεύχθη" - που περιλαμβάνει την "ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών, όχι για να πειστούν για την αναγκαιότητά του, αλλά διότι θα αρχίσει η προετοιμασία εφαρμογής του νέου θεσμού". Παράλληλα, στην απάντησή της, όχι μόνο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στη σωρεία αντιδράσεων για τα σχέδιά της και τον τρόπο επιβολής τους, αλλά καλεί και τους πολίτες να διεκδικήσουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που προτείνει.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Αποφασιστικό "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις

Πλημμύρισε από αγανάκτηση και οργή η προκυμαία Μυτιλήνης. Χιλιάδες λαού, με ξεχωριστή την παρουσία των νέων ανθρώπων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων και έδωσαν το "παρών" στο χτεσινό παλλεσβιακό συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους, περισσότεροι από σαράντα κοινοτάρχες, κοινοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι δήμαρχοι Αγιάσου και Πολυχνίτου. Μακριά τους, το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε", εκ μέρους της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λεσβορίου, Δούκας Αλβανός,ο οποίος τόνισε ότι το κυβερνητικό αυτό σχέδιο εξυπηρετεί άλλους στόχους και σκοπούς, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). "Κινείται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης" με την Ευρώπη του Μάαστριχτ, με στόχο τη συρρίκνωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και την παράδοσή τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία", σημείωσε.

Την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα της Επιτροπής εξέφρασε ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Στρατής Κόρακας.Ο ίδιος τόνισε πως με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" η κυβέρνηση θέλει να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην ΤΑ, ενώ το χαρακτήρισε "μνημείο αυταρχισμού και αυθαιρεσίας". "Τα προβλήματα των ΟΤΑ δεν οφείλονται στην πολυδιάσπαση, αλλά στην πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, στερώντας από τους ΟΤΑ αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους προς όφελος των δημοτών", σημείωσε ο κομμουνιστής βουλευτής. Κάλεσε, τέλος, τους συγκεντρωμένους να δώσουν ενωμένο αγώνα για να μην περάσει το βαθιά αντιδημοκρατικό αυτό πρόγραμμα.

Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Στ. Σκοπελίτης,μέλος του Γραφείου και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε συνέχιση του αγώνα που έχουν ξεκινήσει. Στόχος; "Να μην περάσει το αντιδημοκρατικό αυτό πρόγραμμα που στραγγαλίζει το θεσμό της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Εχουμε μεγάλες δυνατότητες να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. Γιατί λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος", κατέληξε ο Στ. Σκοπελίτης.Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΝΔ και ΣΥΝ, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά "μεν... αλλά" που χαρακτηρίζουν την πολιτική και στάση τους απέναντι στο πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ακόμη αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Ν. Γεωργούλα,και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, εκτός του ΠΑΣΟΚ.

  • Τα εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων καταθέτει σήμερα, στη Νομαρχία Εύβοιας, αντιπροσωπεία της Κοινότητας Γυμνού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του χωριού, όπως προβλέπει το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Αναμένεται να κατατεθούν περισσότερα από 1.400 εκλογικά βιβλιάρια, που αναλογούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 97% των μόνιμων κατοίκων που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο Γυμνό.
ΚΝΕ
Συνεχίζεται η καμπάνια στους χώρους δουλιάς

Στην επαρχία, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

Συνεχίζεται η ενημερωτική καμπάνια της ΚΝΕ, με εξορμήσεις στα "φαστφουντάδικα", όπου εκεί εργάζονται κυρίως νέοι και νέες χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και κάτω από απαράδεκτες και αυταρχικές συνθήκες εργασίας. Ετσι, και προχτές το βράδυ, οι Οργανώσεις Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας βρέθηκαν στα "Goody's", στο Δάσος Χαϊδαρίου, για να ενημερώσουν τους νέους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους, αλλά και για το πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν τη συνδικαλιστική τους δράση μέσα στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Με τις ανακοινώσεις στο χέρι, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, αλλά και τους "θαμώνες" για την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτούς τους εργασιακούς χώρους. Η διάθεση των εργαζομένων για ενημέρωση, αλλά και για συζήτηση ήταν φανερή, αλλά ο φόβος, για πιθανή παρατήρηση από τον προϊστάμενο, δεν επέτρεψε μια ουσιαστική συζήτηση.

Μετά από την εξόρμηση, η Λίτσα Κυριαζέλου,μέλος του Τομεακού Γραφείου, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της καμπάνιας, αφού οι οργανώσεις της περιοχής έχουν ξανακάνει εξορμήσεις και σε άλλα "φαστφουντάδικα" της περιοχής, είπε στο "Ρ": "Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερα δύσκολος, γιατί εφαρμόζονται ρητά οι νέες μορφές απασχόλησης που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, προς όφελος των κερδών τους, της επέκτασης των επιχειρήσεών τους και πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας".

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη, οι Κνίτες και οι ΚΝίτισσες θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στα "φαστφουντάδικα" της Γλυφάδας.

Οι προφεστιβαλικές

Για το επόμενο διάστημα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

- Σήμερα, Πέμπτη στην παραλία Ελευσίνας,στις 8 μμ, με θέμα τα "Ναρκωτικά".

- Αύριο, Παρασκευή στη Δάφνη Ικαρίας,με θέμα την "Ειρήνη".

- Το Σάββατο,στο Πέραμα Γιαννιτσών,στο Βαλανιό Κέρκυρας,αφιερωμένη στον ΤΣΕ και στη Λήμνο,με θέμα τα "Ναρκωτικά" και ομιλητή τονΛάζαρο Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Την Κυριακή,στα Γιαννιτσά,με θέμα "Νέοι εργαζόμενοι", με τον Νίκο Κούρο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στις Νύμφες Κέρκυρας,με θέμα "Παιδεία" και στο Καραβόσταμο Ικαρίας,με θέμα "Παιδεία". Στο Αργοστόλι,στην πλατεία της Νομαρχίας,με θέμα "Παιδεία και ναρκωτικά". Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 5 Αυγούστου,στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης,με θέμα "Περιβάλλον" και ομιλήτρια την Ευδοξία Τσεμεκίδου,μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στις 7 Αυγούστου,στη Σέκλιζα Καρδίτσας,με θέματα "Ναρκωτικά: Θα αφήσουμε να βάλουν τη ζωή μας στη γλάστρα τους;", με τον Μανώλη Τσίπρα,μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και "Το μέλλον και η προοπτική των νέων γυναικών - ιδιαίτερα των αγροτισσών - της περιοχής", με την Λίτσα Καλαμπάκα,μέλος του ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ.

- Στις 8 Αυγούστου,στην Καλλιράχη Θάσου,με θέμα "Δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά", με την Λένα Χαϊνά,γραμματέα της ΝΟ Καβάλας της ΚΝΕ. Επίσης, στον Ωρωπό Πρέβεζας,με θέμα "Ναρκωτικά" και στην Αγιάσο Λέσβου,με θέμα "Ειρήνη".

- Στις 9 Αυγούστου,στα Λιμενάρια Θάσου,με θέμα "Ειρήνη - Σένγκεν", με τον Βασίλη Τασούλα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, στη Νάουσα,με θέμα "Εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση" και στην Κασιώπη Κέρκυρας,με θέμα "Ανεργία".

- Στις 9 και 10 Αυγούστου,στη Χίο,με ομιλήτρια την Γιώτα Ζαγγανά,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις 10 Αυγούστου,στην Ποταμιά Θάσου,με θέμα "Εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων", με τον Βασίλη Τασούλα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, στο Ροδολείβος Σερρών,στο Ναύπλιο,με θέμα "Ναρκωτικά", στη Μεσσήνη,με θέμα "Ναρκωτικά", στη Ναύπακτο και στους Καρουσάδες Κέρκυρας,με θέμα "Ρατσισμός".

Προσωπικό χρειάζεται

Προσλήψεις προσωπικού στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια μεταξύ των πασχόντων, ζητά, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτειου, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης. "Το περιστατικό που συνέβη στο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης μπορεί να επαναληφθεί και στα άλλα Ψυχιατρεία, χωρίς δυστυχώς να μπορεί να αποφευχθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες", επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το Δρομοκαϊτειο νοσηλεύει 700 άτομα, ενώ είναι καλυμμένες μόνον οι μισές από τις 1.100 οργανικές θέσεις. Στα νοσηλευτικά τμήματα, άνω των 50 ασθενών, κάνουν υπηρεσία απόγευμα και νύχτα ένας ή, στην καλύτερη, περίπτωση δύο νοσηλευτές. Τις ώρες αυτές δεν υπάρχει ασθενοφόρο για τη μεταφορά διεγερτικών ασθενών από το εφημερείο στα τμήματα, ελλείψει οδηγών και τραυματιοφορέων.

"Λόγω αυτής της κατάστασης, η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και των ασθενών διατρέχει κίνδυνο", σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στο θεραπευτήριο: Ασθενής που υποτροπίασε έδειρε άγρια μια νοσηλεύτρια και της προκάλεσε θλάση αυχένος και εκτεταμένα αιματώματα σε όλο το σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ