Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
"Οι αιρετοί κατανόησαν τη μεταρρύθμιση"!

Προκλητική απάντηση της κυβέρνησης σε Ερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την προπαγάνδιση κυβερνητικού σχεδίου, που δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους

Την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" θεωρεί η κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την επικοινωνιακή εκστρατεία του παραπάνω προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων δραχμών. Η επικοινωνιακή αυτή εκστρατεία, όπως αποκαλύπτει - με την απάντησή του σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή - ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας αποτελεί συνέχεια της εκλαμβανόμενης, από την κυβέρνηση, ως δεδομένης αποδοχής της κοινωνίας και των αιρετών των αναγκαστικών συνενώσεων. Στηρίζεται, δηλαδή, σε μια αυθαίρετη εκτίμηση περί αποδοχής των σχεδίων της κυβέρνησης, που η τελευταία προβάλλει για να αποποιηθεί των ευθυνών της απέναντι στην εύλογη καταγγελία που κατέθεσε το ΚΚΕ: Τη διάθεση των διαβόητων "χρημάτων από την ΕΟΚ" για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε ότι στη σχετική Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής και Σταύρος Παναγιώτου,ζητούσαν να ματαιωθεί ο διαγωνισμός του προκήρυξε η ΕΕΤΑΑ "για την υποβολή και υλοποίηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων δραχμών". Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά, "παρόλο που το πρόγραμμα αυτό δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και σήμερα αποτελεί μια απλή κυβερνητική εξαγγελία, διατίθεται ένα τεράστιο κονδύλι για την προπαγάνδισή του. Ετσι, στην περίπτωση αυτή τα διαβόητα "λεφτά από την ΕΟΚ" διατίθενται για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα".

Οι αντιδράσεις - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αφορούν τόσο στη διαδικασία που τους απαγορεύει την έκφραση κάθε αντίθετης άποψης, αφού από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος διαφυγής - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα - αλλά ιδιαίτερα και στην ουσία, αφού επιχειρείται να δημιουργηθεί η συνείδηση ότι για την ερήμωση της υπαίθρου, την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μηχανισμών που σύμφωνα με το Πρόγραμμα θα επιβληθούν με μέτρα αναγκαστικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό οι βουλευτές ζητούσαν στην Ερώτησή τους να ενισχυθούν αποφασιστικά: Η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου για να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη της χώρας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο σαν παράγοντας ανάπτυξης.

Το βιολί της...

Η απάντηση της κυβέρνησης στα παραπάνω συμπυκνώνεται στην "εξασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης", που θεωρεί ότι έχει για τις υποχρεωτικές συνενώσεις που προχωρεί, όσο και για τον τρόπο που τελικά προσπαθεί να τις επιβάλλει. Η "κοινωνική συναίνεση" θεωρεί ότι της επιτρέπει από τη μία να σπαταλά το δημόσιο χρήμα, με εκστρατείες "ενεργοποίησης" και "συμμετοχής" των πολιτών και από την άλλη να τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για κάθε αντίθετη άποψη. Με αυτή την έννοια, "εξηγεί" η κυβέρνηση, το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν εξυπηρετεί καμία προπαγάνδα. Αλλωστε, όπως απαντά, το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στη Β φάση του "Ιωάννης Καποδίστριας" - η Α φάση ήταν η ενημέρωση και ο διάλογος με τους αρμοδίους που "επετεύχθη" - που περιλαμβάνει την "ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών, όχι για να πειστούν για την αναγκαιότητά του, αλλά διότι θα αρχίσει η προετοιμασία εφαρμογής του νέου θεσμού". Παράλληλα, στην απάντησή της, όχι μόνο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στη σωρεία αντιδράσεων για τα σχέδιά της και τον τρόπο επιβολής τους, αλλά καλεί και τους πολίτες να διεκδικήσουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που προτείνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ