Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Εκ περιφοράς η μαγείρισσα

Κωμικοτραγικές καταστάσεις για να καλυφθεί η γύμνια της κυβέρνησης στο θέμα της κάλυψης των κενών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε βάρος παιδιών, γονιών και εργαζομένων διαδραματίζονται στους τέσσερις Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) Περάματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις, παρά μόνο αποσπάσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι Σταθμοί να υπολειτουργούν. Η πολιτεία επιχειρεί να καλύψει τα κενά εκ των ενόντων, για να παραδώσει στη συνέχεια και αυτούς τους Σταθμούς ουσιαστικά "γυμνούς" στο δήμο.

Συγκεκριμένα, υπάρχει απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιά, από την υπηρεσία Εσωτερικών, που λέει ότι θα αποσπώνται υπάλληλοι από τους τρεις Σταθμούς καθημερινά "εναλλάξ και εκ περιτροπής", για να καλυφθεί η θέση της μαγείρισσας, στον τέταρτο Σταθμό, η οποία απουσιάζει με αναρρωτική άδεια διαρκείας από 1.12.1995 και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθεί!

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος. Οι διευθύντριες των πέντε Σταθμών απέστειλαν καταγγελία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά (Υπηρεσία Εσωτερικών) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νηπιαγωγών, όπου κάνουν λόγο για υποβάθμιση του θεσμού των ΚΠΣ και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις προσωπικού. Η κατάσταση που επικρατεί στους πέντε Σταθμούς και περιγράφουν στην καταγγελία έχει ως εξής:

  • Στον Α ΚΠΣ υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις, από τις οποίες είναι μόνον τρεις καλυμμένες: μία θέση νηπιαγωγού που εκτελεί και χρέη διευθύντριας, μία θέση διαχειρίστριας και μία καθαρίστριας. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη 1995 υπήρχε και μαγείρισσα, που απουσιάζει με αναρρωτική άδεια διαρκείας μετά από ατύχημα που υπέστη.
  • Στον Β ΚΠΣ επίσης υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόνον οι τρεις: μία θέση νηπιαγωγού που εκτελεί και χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, μία θέση καθαρίστριας που εκτελεί χρέη μαγείρισσας και μία θέση καθαρίστριας, η οποία έχει αποσπαστεί από Νοσοκομείο.
  • Τα ίδια ισχύουν και για τον Γ ΚΠΣ. Υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες μόνον τρεις, της νηπιαγωγού που είναι αποσπασμένη από τον Δ ΚΠΣ Περάματος και εκτελεί και χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, της καθαρίστριας και της μαγείρισσας.
  • Στον Δ ΚΠΣ υπάρχουν έξι οργανικές θέσεις, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι τρεις, της νηπιαγωγού που - όπως και στους άλλους τρεις Σταθμούς - εκτελεί χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, της καθαρίστριας και της μαγείρισσας.
Στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος επικρατεί η ίδια κατάσταση - από πλευράς αριθμού εργαζομένων - παρότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς εκεί φιλοξενούνται βρέφη, νήπια και όχι παιδιά. Η διαφορά με τους άλλους Σταθμούς είναι ότι σ' αυτόν και οι τρεις εργαζόμενες έχουν αποσπαστεί από Παιδικούς Σταθμούς του Πειραιά. Ειδικότερα: ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έχει δέκα οργανικές θέσεις, από τις οποίες καλύπτονται "προσωρινά" οι εξής τρεις: μία θέση νηπιαγωγού, αποσπασμένη από τον Α ΚΠΣ Κερατσινίου, η οποία εκτελεί χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, μία θέση καθαρίστριας, αποσπασμένη από τον Ε ΚΠΣ Πειραιά, που εκτελεί χρέη μαγείρισσας και μία θέση καθαρίστριας, από σπασμένη από τον Β ΚΠΣ Νίκαιας. Στη Μεσσήνη

Κτιριακό είναι κυρίως το πρόβλημα που υπάρχει στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Μεσσήνης. Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Σταθμό καταγγέλλουν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο, ανήλιαγο, ενώ η υγρασία είναι ανυπόφορη. Δε διαθέτει αυλή ή κήπο για να παίζουν τα παιδιά, ο χώρος στον οποίο περνούν τη μέρα τους τα παιδιά είναι πολύ μικρός: Δεν αντιστοιχεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε κάθε παιδί. Ακόμη, καταγγέλλουν ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά μαρμάρινα σκαλιά, που γλιστρούν, χωρίς να έχουν προστατευτικές μπάρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ