Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Πρόβλημα ύδρευσης

"Φαίνεται πως η Κορινθία είναι καταδικασμένη να έχει νερό μόνο σε περίπτωση πλημμύρας όπως τον περασμένο χειμώνα", ισχυρίζονται πικρόχολα πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Αιτία είναι το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νομού με εντονότερα χαρακτηριστικά στην Κόρινθο και το Κιάτο. Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί αν παίρνονταν η πολιτική απόφαση για έργα ύδρευσης και εγκιβωτισμού των όμβριων υδάτων. Ομως, η κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες χρόνια τώρα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα εκ των ενόντων, για να καλύψουν την αδράνεια και την πειθαρχία τους στις εντολές της ΕΕ, η οποία δε διατίθεται να χρηματοδοτήσει υδροδοτικά έργα και απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Ετσι εξαγγέλλονται συνεχώς έργα για ύδρευση της Κορίνθου και του Κιάτου από τα ύδατα του ορεινού όγκου της Κορινθίας. Αυτή, όμως, η "λύση" προσκρούει στην άρνηση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, που φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ξήρανση της περιοχής τους, καθώς τα νερά εκεί μετά βίας φθάνουν - όπως λένε - για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων. Ετσι, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μια σειρά τοπικιστικού χαρακτήρα προβλήματα, τα οποία έντεχνα συντηρούν οι αρμόδιοι, για να αποκρύπτουν τις δικές τους ευθύνες.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Νεμέας, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους κόμματα και φορείς. Από τη σύσκεψη απουσίασαν οι πρώτοι υπεύθυνοι της κατάστασης: οι Κορίνθιοι βουλευτές Γ. Ποτάκης και Σ. Δήμας, οι οποίοι διατέλεσαν υπουργοί Γεωργίας, και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού. Παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Κορινθίας Αγγελος Μανωλάκης και πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη συγκράτησης των όμβριων υδάτων το χειμώνα και εγκιβωτισμού της Στυμφαλίας. Εγινε αναφορά στην απαγόρευση της ΕΕ για έργα ύδρευσης. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία ενός υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος πρότεινε "να βαφτίσουμε τα έργα "περιβαλλοντικά", όπως οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, ώστε να αναγκαστεί η ΕΕ να τα χρηματοδοτήσει". Στη σύσκεψη επιχειρήθηκε από κυβερνητικούς φορείς να πειστούν οι Νεμεάτες να επιτρέψουν την υδροδότηση των πόλεων από την ορεινή Κορινθία. Μάλιστα, ο Νομάρχης Κορινθίας προσφέρθηκε να διοργανώσει συλλαλητήριο (προφανώς ανάλογο με εκείνα τα συλλαλητήρια χειροκροτητών της κυβερνητικής πολιτικής που έγιναν μετά τις πλημμύρες). Αν και κάποιοι πρότειναν την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, έως ότου να γνωματεύσουν οι επιστήμονες του υπουργείου για την επάρκεια των νερών της ορεινής Κορινθίας, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσεικατασκευή έργων ύδρευσης που να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νομού. Για το σκοπό αυτό προσανατολίζεται στη διοργάνωση παγκορινθιακού αγωνιστικού συλλαλητηρίου.

Το ΚΚΕ

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Χρόνια ακούμε μεγαλόστομες υποσχέσεις από τους Κορίνθιους υπουργούς και βουλευτές, ότι λύνεται το πρόβλημα του νερού. Ομως μέχρι σήμερα ζούμε τη δραματική έλλειψη νερού για ύδρευση και άρδευση σε πολλές περιοχές του νομού.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα εξασφάλισης επαρκούς και καλής ποιότητας νερού για τις ανάγκες των κατοίκων όλου του νομού. Γιατί πειθάρχησαν στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα, ούτε από εθνικούς, ούτε από κοινοτικούς πόρους, στα πλαίσια της μείωσης της αγροτικής παραγωγής.

Η ΝΕ του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε με τις παρεμβάσεις της ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού θα λυνόταν με την κατασκευή κατάλληλων έργων στην ορεινή Κορινθία. Τα έργα αυτά βέβαια απαιτούσαν την ανάλογη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και παρά την αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και τις αντίστοιχες αρνήσεις της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στο λαό. Αρκέστηκαν σε μια ευκαιριακή διαχείριση του λιγοστού νερού, εξάντλησαν τη δραστηριότητά τους σε ανούσιες ημερίδες, δε διεκδίκησαν τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων ζωής για το νομό.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, σήμερα που οξύνθηκε το πρόβλημα, τροφοδοτούν τις τοπικιστικές διενέξεις, μεταθέτοντας τις δικές τους ευθύνες και παίζοντας στις πλάτες των ορεινών και πεδινών κατοίκων του νομού.

Η ΝΕ του ΚΚΕ θεωρεί το νερό σαν πρώτιστο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, όμως αυτοί που είχαν την πολιτική εξουσία και ευθύνη να το διαχειριστούν για το κοινό καλό, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Ο κορινθιακός λαός έχει καταλάβει ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, το πρόβλημα του νερού στο νομό, όχι μόνο δε θα λυθεί, αλλά θα οξυνθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Καλεί τους κατοίκους των ορεινών και πεδινών περιοχών, τις κοινότητες, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ενώσεις, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους λοιπούς φορείς, να απαιτήσουν με τη λαϊκή κινητοποίηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ και κατά παράβαση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης και άρδευσης, που θα δώσουν ανάσα ζωής και ανάπτυξης σ' όλες τις περιοχές του νομού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ