Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διάσπαση με "Δούρειο Ιππο" τις Ομάδες Παραγωγών

Σύσκεψη υπονομευτική - διασπαστική κατά του συνεταιριστικού κινήματος και για την προώθηση των Ομάδων Παραγωγών στα πλαίσια του νέου αντιδραστικού καθεστώτος της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών που εφαρμόζεται από φέτος, οργανώνει σήμερα το υπουργείο Γεωργίας με αντικείμενο: "Οργανώσεις Παραγωγών - Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών - Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και συμβατότητα εθνικού και κοινωνικού πλαισίου, βάσει της αναθεώρησης της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών".

Οπως αναφέρει, ωστόσο, σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, στη σύσκεψη αυτή θα εξεταστεί και "η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ώστε να αξιοποιήσουν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το νέο αναθεωρημένο θεσμικό καθεστώς και τις προβλεπόμενες μέσω αυτού κοινοτικές ενισχύσεις".

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του υπουργείου καλεί μια σύσκεψη από υπηρεσιακούς παράγοντες και λογής άσχετους με τους συνεταιρισμούς και βεβαίως επιχειρηματικούς ιδιωτικούς φορείς εξαγωγέων, εμπόρων - μεταποιητών κλπ., που αντιπαλεύουν το συνεταιριστικό κίνημα, και επιχειρεί να προωθήσει την εφαρμογή των όσων η κυβέρνηση Σημίτη προανήγγειλε κατά των συνεταιρισμών στη γνωστή πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τόσο χοντροκομμένη και ωμή η παρέμβαση της κυβέρνησης, που αναγκάζει ακόμα και την "κυβερνητική" διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να καταγγέλλει ανοιχτά ότι "η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα επιχειρηθεί διάσπαση του Συνεταιριστικού Κινήματος! Γι' αυτό, αναφέρεται, διαχωρίζει - η Συνομοσπονδία - τη θέση της και καλεί το υπουργείο Γεωργίας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του"...

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για "άκαιρη χρονική στιγμή της συγκέντρωσης" και σημειώνει ότι έγινε επιλεκτική πρόσκληση για συμμετοχή στη σύσκεψη "με κριτήρια που δεν κατανοούμε". Η επιλογή της σύνθεσης της σύσκεψης είναι μεθοδευμένη και "ανομοιογενής, ακατάλληλη για μια τέτοια σύσκεψη που ξεπερνά τα όρια μια απλής ενημερωτικής σύσκεψης, γιατί θέτει βασικά θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Συνεταιριστικού Κινήματος", επισημαίνει η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οπως είναι γνωστό, οι Ομάδες Παραγωγών θεσμοθετήθηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών, για να υλοποιούν την κοιναγορίτικη αντιαγροτική πολιτική και θα εισπράττουν, φυσικά, τις όποιες κοινοτικές ενισχύσεις σε αντίθεση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποκλείονται, ουσιαστικά. Αυτήν, ακριβώς, την κατεύθυνση επιχειρεί να υλοποιήσει, τώρα, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να οργανώσει Ομάδες Παραγωγών, στις οποίες κουμάντο θα κάνουν οι μεγαλοαγρότες, βιομήχανοι, εξαγωγείς, έμποροι και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ενώ εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Κι αυτό παρόλο που οι περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια είχαν μετατραπεί σε Ομάδες Παραγωγών και θα μπορούσαν ναπαίξουν αποφασιστικό ρόλο, αν υποστηρίζονταν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή τους για τη στήριξη της παραγωγής, τη μεταποίηση και διάθεση της αγροτικής παραγωγής.

Ωστόσο, άλλες είναι οι επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τις προωθεί. Γι' αυτό, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ανύπαρκτη η τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στους συνεταιρισμούς σχετικά με τη σύνταξη και υποβολή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η ΕΕ και η κυβέρνηση θέλουν "καθαρόαιμες" Κοιναγορίτικες Ομάδες Παραγωγών, γι' αυτό και προωθούν τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Η φιλοκυβερνητική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ "θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας των ΟΠ μέσα στα πλαίσια των συνεταιριστικών οργανώσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών", όπως υποστηρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ