Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακριβαίνει το ρεύμα φτηναίνουν οι βενζίνες

Την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με... "δώρο" την προσωρινή μείωση στις βενζίνες ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση μέσω της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Οι ανακοινώσεις για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα - που οδηγούν γι' αυτή τη βδομάδα σε μείωση των τιμών στις βενζίνες - έγιναν μια μέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια μέτρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης από την 1η Αυγούστου αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με το επιχείρημα πως "ήταν καιρός να γίνουν, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια τα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν παγωμένα"! Εννοείται ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν, οπωσδήποτε, τα τιμολόγια οικιακού ρεύματος και θα επιβαρύνουν, εκτός από τον προϋπολογισμό των εργαζόμενων νοικοκυριών και τον πληθωρισμό. Λόγω συμβάσεων, εξαιρούνται από την αύξηση τα ειδικά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν η ΠΕΣΙΝΕ και η ΛΑΡΚΟ, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν θα εφαρμοστούν στις υπόλοιπες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αν και η υπουργός αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσο θα ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα που θα χρεώνει η ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές, όλες οι πληροφορίες καταλήγουν σε αυξήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 3,44% και 3,53%.

Επίσης, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει για δύο μήνες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των βενζινών κατά 4 δραχμές το λίτρο, κάτω από την αλματώδη άνοδο του δολαρίου που έχει εκτινάξει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, απειλώντας τους στόχους της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, επιβάλλονται ανώτατες υποχρεωτικές τιμές πώλησης στις βενζίνες - ντίζελ και αμόλυβδη - για τις τρεις ζώνες της χώρας εκτός από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεκριμένα ποσοστά κέρδους για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ετσι, από σήμερα, με βάση τη μείωση του ειδικού φόρου οι τιμές μειώνονται κατά 1,5 δρχ. το λίτρο σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης βδομάδας, ενώ κατά 2 δρχ. αυξάνονται οι τιμές του ντίζελ κίνησης. Ας σημειωθεί, ότι η ΔΕΠ, εάν δε μεσολαβούσε η μείωση του ειδικού φόρου, είχε σκοπό να ανακοινώσει αύξηση των βενζινών κατά 3,5 δρχ. το λίτρο. Συγκεκριμένα:

  • Στις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ από σήμερα και για την επόμενη βδομάδα θα πωλείται στις 225,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 209,80 δρχ. το λίτρο.
  • Στις περιοχές της Β ζώνης η σούπερ στις 228,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 212,80 δρχ. το λίτρο.
  • Στις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ θα πωλείται στις 230,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 214,80 δρχ. το λίτρο, ενώ στις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ανώτατες τιμές είναι 220,50 δρχ. και 205λ,80 δρχ. το λίτρο.

Τα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών που καθορίζονται με την ίδια απόφαση για την Α ζώνη είναι 9.095 δρχ. ανά χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 9.518 δρχ. για την αμόλυβδη, για τη Β ζώνη 11.637/χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 12.061 δρχ. /λίτρο για την αμόλυβδη. Τέλος, για τη Γ ζώνη τα περιθώρια κέρδους των εταιριών είναι για τις περιοχές με ΦΠΑ 18% για τη σούπερ 13.332/χιλιόλιτρο και για την αμόλυβδη 13.755 δρχ. και για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ 13.126 δρχ. /χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 13.845 δρχ. για την αμόλυβδη.

Τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων για όλες τις ζώνες είναι 9,20 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ και 9,70 δρχ. για την αμόλυβδη. Για τις περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης είναι για τη σούπερ 220,80 δρχ. /λίτρο και για την αμόλυβδη 204,80 δρχ. το λίτρο.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ